gaat van FM verdwijnen per 1 september. Eigenaar Mediahuis heeft maar twee frequentiepakketten verkregen bij de frequentieveiling en gaat die inzetten voor 100% NL en Radio Veronica. Toch is het bedrijf tevreden.
DPG Media, Business Nieuws Radio, Financial News Radio, Mediahuis en Talpa Radio hebben tot 1 december 2023 de tijd om deze frequenties daadwerkelijk in gebruik te nemen voor hun uitzendingen. De vergunningen hebben in totaal een looptijd van twaalf jaar (2023-2035).
Naast de huidige commerciële zenders (538, Sky Radio, Radio Veronica, BNR, Radio 10, Q-Music, 100%NL, Sublime en Slam!) zullen ook andere partijen azen op de frequenties. Zo zingt al langere tijd rond dat de eigenaar van Qmusic een tweede zender op de FM-band wil.
FM-radio blijft in ieder geval tot 2035 bestaan, dankzij recent toegekende uitzendlicenties met een duur van twaalf jaar. Hoewel digitale radioformaten, zoals DAB en internetradio, aan populariteit winnen, wordt de waarde van FM-radio erkend vanwege zijn brede dekking, lage kosten en betrouwbare signaalontvangst.
en Sublime af. De radiozenders Sublime en Slam! van de Belgische uitgever Mediahuis verdwijnen uit de ether. Dat is het gevolg van de veiling van de negen beschikbare FM-frequenties voor commerciële radiozenders door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
De Mediahuis-radiozender Slam! blijft uitzenden via FM in de Randstad dankzij een overeenkomst met de eigenaar van het regionale zogeheten B5-kavel. Via deze frequenties zendt thans de radiozender Joe (van DPG Media) nog tot 31 augustus 2023 uit.
Vorige maand werd bekend dat Slam zijn landelijke dekking op FM gaat verliezen. Eigenaar Mediahuis was het niet gelukt om bij de veiling een derde FM-kavel te bemachtigen, waardoor Slam zich op ging maken voor een digitale toekomst.
FM blijft dus in ieder geval tot 2035 bestaan. Minister van Economische Zaken Micky Adriaansens heeft de Tweede Kamer de definitieve veilingregeling voor de commerciële landelijke radiovergunningen gestuurd. Hieruit blijkt dat deze uitzendlicenties een duur van twaalf jaar hebben en dus pas in 2035 verlopen.
Je kunt je bestaande (auto)radio dus geschikt maken voor DAB+ door er een module op aan te sluiten. Dat gebeurt vaak via de AUX-ingang, maar er zijn ook modules die je via USB of bluetooth koppelt. De interface moet dus wel compatibel zijn.
Met de FM-antenne kun je radio blijven luisteren als het analoge radiosignaal gestopt is. Ook zonder een digitale radio of ontvanger. Met de antenne kan je via de FM naar ruim 30 zenders luisteren. De geluidskwaliteit is afhankelijk van de ontvangst van het radiosignaal in huis.
FM-radio bestaat uit analoge signalen, terwijl DAB+ digitaal is. Net zoals bij televisie stappen we van analoog over naar digitaal. Het belangrijkste verschil tussen DAB+ en FM is de bandbreedte. Je kan op de FM-band maar een beperkt aantal radiostations uitzenden.
NPO Radio 2 is de grootste radiozender van Nederland. De zender houdt luisteraars aangesloten op de actuele popmuziek, met een focus op Nederlandse muziek, het nieuws, wat online speelt, het gesprek van de dag en wat Nederland bezighoudt.
Waarschijnlijk als het een hele oude radio is dan is het een MW of LW ontvanger maar bij de meeste kan er ook nog wel UKW op zitten. UKW is ook wel bekend als FM dus dan zit je goed en moet je een van de grote knoppen indrukken om om te schakelen naar die band toe.
DAB+ blijft de toekomst, maar FM afschakelen voorlopig niet aan de orde. “Er zijn vooralsnog geen concrete plannen om te stoppen met de distributie van deze NPO-radiozenders via de FM-ether, gezien het grote aantal FM-ontvangers dat in omloop is en het gebruik ervan.
In de meeste landen is DAB-ontvangst gratis en hoef je geen abonnement af te sluiten. Je hebt wel een DAB-radio en een DAB-antenne nodig om de signalen te kunnen ontvangen. In sommige landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, wordt wel een licentieheffing geheven voor het gebruik van een DAB-radio in een voertuig.
De DAB ontvangst is de afgelopen jaren al flink verbeterd en men spreekt van een dekking van meer dan 97%. Je kunt DAB dus praktisch gezien overal in Nederland ontvangen. De ontvangst van een DAB radio is echter afhankelijk van verschillende factoren, zoals de bebouwing en locatie van de radio.
Waar radio luisteren via de kabel lang de meestvoorkomende manier was om radio te luisteren, luistert tegenwoordig nog maar 5 tot 10% analoog en luistert de rest digitale radio. En dat terwijl dit wel veel bandbreedte kost. Daarom hebben de leveranciers besloten te stoppen met het aanbieden va analoge radio.
In Noorwegen bijvoorbeeld zijn alle radiozenders inmiddels al volledig overgestapt op DAB+. De grote vraag is wanneer de FM-radio uiteindelijk ook in Nederland uit de ether zal verdwijnen. Op 1 september van dit jaar lopen de huidige vergunningen voor de FM-frequenties af. We zien het gebruik van FM afnemen.
Wat is DAB en DAB+?
DAB staat voor "Digital Audio Broadcasting". Kortom het uitzenden van radio via de ether, maar dan digitaal. DAB+ is niet meer dan een verbeterde versie van DAB en maakt gebruik van de nieuwste audiocodering. Deze vormen van uitzenden brengen enorme voordelen met zich mee tegenover de klassieke FM.
Het maken hiervan is eigelijk simpel. Twee staven aluminium van 75 cm plaatsen in het verlengde van elkaar, middenkern van je coax aan het uiteinde van de bovenste pijp bevestigen, de massa van je coax aan de onderste pijp en voila, je antenne is klaar.
Momenteel krijgt een radio zender een DAB+ zender wanneer zij al een FM-frequentie hebben. In eerste instantie zouden de vergunningen voor FM frequenties tot 2025 geldig zijn. Het idee was om daarna over te gaan naar DAB+. Dit lijkt vooralsnog niet door te gaan.
Op 2 augustus 2013 werd bekendgemaakt dat Radio 10 Gold als onderdeel van Radiocorp, het bedrijf achter radiozender 100% NL, terugkeert als Radio 10 op de FM. Sinds 2017 is Radio 10 onderdeel van Talpa Network, het Nederlandse multimediabedrijf van John De Mol.
Begrijpelijk! Want dit is digitale radio via de ether. Zo geniet je in nóg betere geluidskwaliteit van Sublime. Je vindt Sublime in heel Nederland op kanaal 9C.
Nu heeft Talpa de frequentie van die zender dus terugveroverd. Daarmee behoudt Talpa drie frequenties voor drie zenders: Radio 538 en Sky Radio behouden hun eigen frequenties, en Radio 10 dat nu van DPG is verhuist vermoedelijk naar de frequentie van Veronica.