Alle oliën bestaan uit een mengeling van onverzadigde en verzadigde vetten. ,,We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond'”, legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
Laurinezuur is een van de belangrijkste ingrediënten in kokosolie. Onderzoeken tonen aan dat het zuur een antibacterieel en ontstekingsremmend effect heeft. Het kan kleine irritaties en verwondingen helpen herstellen. Daarnaast is kokosolie goed voor je huid als je last hebt van puistjes, dankzij de helende werking.
Samengevat is dit de conclusie. Als je een olie of vet niet verhit, dan zijn olijf-, koolzaad-, soja-, arachide-, zonnebloem-, maïsolie en andere plantaardige oliën de betere keuzes. Dat is omdat ze vooral onverzadigde vetten bevatten en zo helpen de verzadigd vet consumptie te beperken.
Wetenschapsvoorlichter Nelleke van der Houwen: “Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kokosolie het slechte cholesterol duidelijk verhoogt. Kokosolie bevat veel verzadigde vetzuren. Deze verhogen het slechte cholesterol in het bloed, en vergroten daarmee de kans op hart- en vaatziekten.”
Dagelijks gebruik van kokosolie versnelt je stofwisseling doordat het je schildklier stimuleert. Daarnaast is het ook gunstig voor je darmen omdat het anti-parasitair werkt. De slechte bacteriën in je darm houden er dus niet van.
Kokosolie bevat erg veel verzadigd vet, maar dat zijn vooral middellange ketens vetzuren. Die werken ontstekingsremmend. Dankzij die verzadigde vetzuren is kokosolie bij verhitting ook stabieler dan bijvoorbeeld zonnebloemolie. Zolang het met mate wordt gebruikt in de keuken kan het in elk geval geen kwaad.
Kokosolie is enorm geschikt om te verhitten. In de eerste plaats is het bijzonder dat de olie al vloeibaar wordt vanaf een temperatuur van 25 graden. Op een mooie zomerdag kan kokosolie dan ook al vloeibaar worden in het keukenkastje.
Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd. De smaak gaat grotendeels verloren na verhitting. Ook kan deze olie boven de 180 graden ontbinden en kunnen ongezonde stoffen ontstaan. Zorg er bij de bereiding voor dat de olie niet begint te roken of te dampen.
Olie of boter
Boter kan minder goed tegen hitte en gaat al snel roken. Je kunt dus het beste bakken in olie die goed tegen hitte kan. Neem neutrale olie als zonnebloemolie, arachide-olie of geraffineerde olijfolie, die de smaak van de vis niet overheerst.
Met koudgeperste virgin kokosolie behoud je grotendeels de goede voedingsstoffen zoals vitamine A, vitamine E, lecithine, carotenoïden, mineralen, polyfenolen en fytosterolen (bron, bron, bron). En dat is juist wat virgin kokosolie beter en gezonder maakt dan de geraffineerde kokosolie.
Bij Holland & Barrett kun je kokosolie kopen in verschillende varianten: Virgin kokosolie, smaakneutrale Cooking Cream, Biologische Kokosolie en een vloeibare kokosolie variant om mee te koken.
Kokosolie of kokosvet is niet gezonder dan andere oliesoorten, zoals zonnebloemolie. Het staat vast dat kokosvet erg veel verzadigd vet bevat. Verzadigd vet verhoogt je slechte cholesterol en dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.
8. De winnaar is Monini GranFruttato Selezione Speciale Olio Extra Vergine di Oliva. Die is algemeen verkrijgbaar voor €9,32. De testers beoordeelden deze olie met een 7,3 en vonden hem Italiaans, niet scherp maar mild pittig en de smaak bleef lekker lang hangen.
Vanuit een gezondheid perspectief is olie een stuk gezonder dan boter om mee te bakken. Olie bevat veel minder verzadigde vetten dan boter. Ook met die reden in ons achterhoofd is het altijd beter om voornamelijk te werken met olie in plaats van boter.
De Bertolli Olijfolie Classico kan probleemloos tot 210°C verhit worden en daarom ideaal voor warme gerechten. De Bertolli Olijfolie Classico is neutraal van smaak en laat vooral de smaken van de toegepaste ingrediënten naar voren komen. Deze olijfolie is ideaal voor braden, bakken of frituren.
Zonnebloemolie bevat duidelijk meer vitamine E dan olijfolie, wat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels beschermt. Ook bevat zonnebloemolie meer vitamine K, wat nodig is voor een goede bloedstolling. Olijfolie bevat dan weer meer omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Het grootste verschil tussen beiden is dat 'vierge' olijfolie een zuurgraad mag hebben van 3% en 'extra vierge' een van maximaal 1 %. Olijfolie of pure olijfolie is een mengsel van geraffineerde en ongeraffineerde olijfolie.
Kokosvet bevat verschillende verzadigde vetzuren, waarvan een aantal wel degelijk een slechte reputatie hebben. Daarnaast bevat kokosvet ook één bepaald verzadigd vetzuur (laurinezuur) dat de 'goede cholesterol' (HDL) verhoogt, wat op zich een gunstig effect heeft op hart en bloedvaten.
In roomboter zitten ten opzichte van kokosolie meer vitamine en mineralen. In roomboter zit vitamine A, E en K en een klein beetje D. Kokosolie bevat al deze vitaminen in veel mindere mate. Kokosolie bevat nauwelijks mineralen en roomboter bevat sporen van mineralen zoals kalium, natrium en calcium.
Kokosolie is geen gewoon verzadigd vet, maar een zogenaamd middellange keten vetzuur (MCT genoemd). Deze vetten zijn gemakkelijk te verteren en worden in ons lichaam o.a. aangewend voor de energievoorziening in onze cellen, net als glucose.
Kokosolie is niet alleen oppervlakkig werkzaam tegen puistjes en acne, maar de antimicrobiële eigenschappen stoppen de ontsteking en bestrijden zo fundamenteel het probleem. Kokosolie wordt ook aanbevolen voor de vette huid, die vatbaar is voor puistjes en mee-eters.
Je kan het voor eindeloos veel doeleinden gebruiken en veel mensen hebben het in hun kast staan. Maar kokosolie is niet geschikt als glijmiddel. Waarom niet? Kokosolie heeft dan wel antivirale en antibacteriële eigenschappen, het kan de vaginale pH-balans verstoren en infecties veroorzaken (zoals gistinfecties).
Aldi verkoopt tegenwoordig kokosolie onder hun biologische huismerk Mama Nature. De kokosolie is geraffineerd, dus er zit geen kokossmaak aan. Kokosolie!