Voor zover bekend zijn elektromagnetische velden niet gevaarlijk voor de gezondheid van mensen.
In de meest betrouwbare onderzoeken komt naar voren dat wifi, bluetooth en radiogolven niet schadelijk zijn. Dat komt omdat deze straling een niet-ioniserende straling is.
De afgelopen tientallen jaren is er veel onderzoek gedaan naar de invloed van elektromagnetische velden op de gezondheid, waaronder ook wifi-straling. De wetenschap heeft geen bewijs gevonden dat radiofrequente elektromagnetische velden de gezondheid schaden.
Blootstelling aan straling
Wifi-routers zenden elektromagnetische velden uit die bij langdurige blootstelling schade doen aan de cellen van ons lichaam. De blootstelling aan Wifi-straling is bewezen gevaarlijk, vooral op korte afstand en bij een chronische blootstelling.
Wifi kan slapeloosheid veroorzaken
Wanneer u moeite heeft om in slaap te komen of s 'nachts regelmatig wakker wordt, kan dat te maken hebben met uw Wifi. Vooral mensen die Wifi gebruiken vlak voordat ze gaan slapen, hebben vaak klachten over hun slapen en lijden aan slapeloosheid.
Bovendien werkt moderne elektronica zoals computers en tablets ook met andere soorten straling, die nog gevaarlijker zijn dan RF-straling. Daarom kunt u uw WiFi-router het beste 's nachts uitschakelen, zodat hij geen RF-straling uitzendt en andere elektronische apparaten niet verbonden houdt.
De straling die wordt gebruikt voor wifi heeft een lage frequentie (2,4 of 5 GHz). De sterkste WiFi-straling die wordt gebruikt bij draadloze netwerken is qua energie 100.000 keer zwakker dan zichtbaar licht! Veruit de meeste straling die door moderne technologie geproduceerd wordt is niet-ioniserend.
Zorg ervoor dat je in die ruimtes niet de router hebt staan. Daarnaast is het goed om je laptop tijdens het werk op minimaal 30-40cm afstand van je te plaatsen. Gebruik een laptop standaard en een losse muis en toetsenbord. Tevens is het verstandig om je telefoon zo min mogelijk in je broekzak te hebben.
De gegevens die op een 4G -netwerk worden verzonden, zijn gecodeerd en veel veiliger dan een gratis openbare wifi -hotspot. Hoewel 4G -netwerken ook kunnen worden gehackt zoals al het andere ter wereld, zijn ze om een aantal redenen nog steeds veiliger dan open hotspots.
Als je op je smartphone via wifi verbonden bent geeft dat veel meer straling dan via mobiele data bij goed bereik. Dit komt doordat de mobiele verbinding (3G/4G etc.) wel een zendvermogen-regeling heeft en de wifi niet.
Klik op Netwerkstatus. Klik vervolgens op Draadloze netwerken beheren. De beveiligingsmethodiek staat naast het draadloze netwerk dat je gebruikt. Voor een goede beveiliging moet hier WPA of WPA2 staan.
Toepassing van zonnepanelen heeft nagenoeg geen negatieve effecten op de gezondheid van de mens. Dat stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een nieuw onderzoeksrapport.
Geluiden met een frequentie van 20 kHz en hoger worden ultrageluid (of ultrasoon geluid) genoemd. Onder hoogfrequent geluid verstaat men geluid waarvan de frequentie tussen 8 en 20 kHz ligt. Hoogfrequent geluid met een frequentie boven 16 kHz is slecht hoorbaar, maar helemaal onhoorbaar is het niet.
Zet je router of modem op een goede plek
Volg onze tips om het bereik te vergroten: Plaats de router of wifimodem buiten de meterkast en meet het verschil. Plaats de router of wifimodem ook wat hoger. De radiostralen hebben zo mogelijk minder obstakels.
Heeft u regelmatig vage klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, slapeloosheid, darmklachten, bij de huisarts SOLK klachten genoemd. Kan de huisarts hier geen duidelijke oorzaak voor vinden, dan kunt u wel eens gevoelig zijn voor elektromagnetische straling.
Ioniserende straling is ook in de natuur aanwezig. Onze aarde en ook ons eigen lichaam bevatten radioactieve stoffen, die straling uitzenden. Iedereen staat voortdurend bloot aan natuurlijke stralingsbronnen. Alleen merk je dat niet; de mens heeft er geen zintuig voor.
Met een radonmeter meten mensen zelf hoeveel radon in een gebouw of woning zit. Als de concentratie boven de referentiewaarde komt, kunnen ze maatregelen nemen zoals ventileren om de concentratie te verlagen.
De moderne wetenschap kent geen andere manier om dit brede spectrum aan straling af te schermen van apparaten zoals laptops, tablets en mobiele telefoons, zonder gebruik te maken van een meerlaagse oplossing. Deze materialen zijn tevens verwerkt in de straling werende deken en de straling werende buikband.
De wetgeving hanteert limieten die niet overschreden mogen worden. Voor werknemers die tijdens het werk met ioniserende straling te maken hebben, geldt een maximale effectieve dosis van 20 millisievert (mSv) per jaar.
De meeste stralingsdosis van natuurlijke oorsprong lopen we binnenshuis op. Dat komt omdat we meer binnen zijn dan buiten, en omdat de hoeveelheid straling binnen gemiddeld groter is dan buiten. Ook staan we, zowel binnen als buiten, bloot aan kosmische straling.
Extra blootstelling aan ioniserende straling verhoogt de kans op schadelijke gezondheidseffecten. Om mensen hiertegen te beschermen kunnen verschillende maatregelen genomen worden, zoals schuilen, evacueren of het innemen van jodiumtabletten.