Sommige medicijnen moeten in de koelkast worden bewaard (maar niet in het vriesvak!). Bijvoorbeeld oogdruppels, oordruppels of klysma-medicijnen. De beste plek is achter in de koelkast, liefst op het schap onder het vriesvak of boven de groentelade. Let op: voorkom dat het medicijn aan de achterwand vastvriest.
Wanneer de medicijnen worden blootgesteld aan hogere temperaturen kan het zijn dat de werking van het medicijn verminderd. Daarom is het belangrijk om medicijnen op een koele plaats te bewaren, bijvoorbeeld in een koele kast. De koelkast kan ook maar kan weer nét wat te koud zijn voor bepaalde medicijnen.
Droog en koel
De meeste medicijnen moet je bewaren op een droge, koele en donkere plek. Het badkamerkastje is daarom niet geschikt. De warmte en vochtigheid in de badkamer kan de werking van medicijnen veranderen. Bacteriën en schimmels gedijen goed in water.
Droge kast onder 25°C (meestal is dit goed)
Voor de meeste medicijnen is een droge, afgesloten kast tot 25°C is een goede plek om te bewaren. Ook bij een hittegolf blijven uw medicijnen hierin goed.
Medicijnen waar water in zit, zoals oogdruppels en dranken, bederven het snelst. Dit komt doordat bacteriën en schimmels in een vochtige omgeving goed kunnen groeien. Deze bacteriën en schimmels kunnen van uw handen of uw lichaam en ook wel vanuit de lucht in het medicijn terechtkomen.
Voor vrijwel alle middelen geldt dat het goed is om ze koel, droog en donker te bewaren. En natuurlijk op een plaats waar kinderen en huisdieren er niet bij kunnen. Bewaar medicijnen liever niet in de badkamer, omdat het daar vochtig is.
Je kunt je ogen hiermee zo vaak druppelen als je wilt. Doorgaans zijn drie druppels voldoende.
Persantin (Dipyridamol): Dit is een bloedverdunner die in combinatie met Ascal wordt gegeven. Bijwerkingen kunnen zijn: hoofdpijn, duizeligheid, diaree, lage bloeddruk en spierpijn.
Een bloedverdunner kunt u in 1 keer stoppen. Afbouwen is niet nodig.
De anticonceptiepil bevat werkzame stoffen die onder bepaalde omstandigheden bewaard moeten worden. Het bewaaradvies is: bij een temperatuur onder de dertig graden en niet bevriezen. Gebeurt dit wel, dan kunnen de hoeveelheden werkzame stoffen in de pil sneller achteruitgaan en kan de pil dus onbetrouwbaar worden.
In een geneesmiddel kan namelijk een zogeheten 'ontledingsreactie' ontstaan. Dit betekent dat er een reactie ontstaat waarbij een chemische verbinding van het medicijn afbreekt. Een medicijn kan dan giftig worden en orgaanschade veroorzaken. Neem dus nooit een medicijn in dat over de datum is!
Vervaldatum/Expiration Date (exp.)
Op de verpakking van medicijnen geven fabrikanten een vervaldatum aan na de afkorting exp., wat staat voor expiration date.
Gebruik dit middel niet meer na de uiterste houdbaarheidsdatum. Die is te vinden op de doos na `EXP`. Daar staat een maand en een jaar. De laatste dag van die maand is de uiterste houdbaarheidsdatum.
Dit medicijn remt de ontsteking, hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn. Het pijnstillende effect begint een na een half tot een uur en houdt 8 uur aan. De tabletten met vertraagde afgifte werken binnen twee tot drie uur. De werking houdt wel langer namelijk ongeveer twaalf uur.
Medicijnen die water bevatten, bederven het snelst. Denk aan oog-, neus- en oordruppels, drankjes en vloeistoffen voor de huid. Deze medicijnen zijn gevoelig voor bacteriën en schimmels, ondanks de toegevoegde conserveermiddelen. Daarom zijn ze na opening beperkt houdbaar.
Na openen pot is de inhoud 50 dagen houdbaar, dat wil zeggen bij gebruik van 1 capsule per dag dat ik 40 capsules moet weggooien.
In sommige voeding zit veel vitamine K, waardoor de cumarine minder goed werkt. Eet daarom niet ineens veel groene groenten, zoals sla, broccoli, spinazie. Eet ook niet ineens veel kool, zoals witte kool, spruiten en bloemkool. Als u verder gevarieerd eet, werken de bloedverdunners goed.
Wie bloedverdunners slikt, moet oppassen met vitamine K. Deze vitamine is nodig voor de aanmaak van stollingseiwitten. De meest gebruikte bloedverdunners (acenocoumarol en fenprocoumon) zijn vitamine-K-antagonisten: ze vangen vitamine K weg en zorgen ervoor dat je minder stollingseiwitten maakt.
Inmiddels zijn NOAC's de eerste keus bij atriumfibrilleren en bij de behandeling/preventie van diepveneuze trombose en longembolie. Bij atriumfibrilleren blijkt er zelfs een mortaliteitsvoordeel ten opzichte van vitamine-K-antagonisten (VKA's). Alle NOAC's halveren de kans op een intracraniële bloeding.
Gember kan de suikerspiegel in het bloed verlagen (3) en bloedverdunnend effect hebben (3). Aan mensen die hier al 'klassieke' medicatie (vooral bij warfarine, fenprocoumon en salicylaten als aspirine) (4) voor nemen, wordt aangeraden het gebruik zeker te melden aan hun arts.
Groene of zwarte thee drinken verlaagt de bloeddruk en verkleint de kans op een beroerte, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Met 3 koppen thee per dag heb je al gezondheidsvoordeel. Groene en zwarte thee zijn verkrijgbaar in smaken als citroen, bosvruchten, earl grey, ceylon, Engelse melange et cetera.
Slik je bloedverdunnende medicijnen? Pas dan op met pijnstillers. Bij langdurig gebruik (langer dan vier dagen) en in hoge dosering (4g per dag) van paracetamol kan de werking van orale bloedverdunners worden versterkt.
Knipper regelmatig. Dat is belangrijk om uw ogen vochtig te houden. Let hier vooral op als u veel leest of naar een beeldscherm kijkt. Zorg dat de lucht in huis niet te droog wordt als de verwarming aan staat.
Aan droge ogen kunt u vaak zelf veel doen. Als u lang naar een beeldscherm kijkt of leest, helpt het om wat vaker te knipperen. Of sluit uw ogen even. Met gesloten ogen rondjes met uw ogen draaien helpt ook.
Welke klachten kan men hebben bij droge ogen? Door uitdroging van het oppervlak kunnen ogen gaan branden en steken, slijm gaan afscheiden en soms rood worden. Het zicht kan hierbij wisselend wazig zijn (en soms weer tijdelijk verbeteren na knipperen).