De kersen die heerlijk zoet zijn en daarom vooral uit het vuistje gegeten worden vindt u in veel verschillende soorten. De bekendste rassen zijn Cordia, Burlat, Merchant, Regina en Karina. Deze zijn donker, groot, vlezig en erg zoet van smaak.
De laatste variëteit Regina en de Kordia, die even daarvoor rijp is, zijn de beste rassen, stelt Blom. ,,Ze zijn het lekkerste, het zoetste.
Lapins. Eén van de meest bekende kersen is de Lapins, een donkere, sappige en zoete kers. De Lapins is een kruising van de Stella en de Van, dat een combinatie is van het beste van beide rassen: zelfbestuivend en donkere, grote vruchten.
De vroege soorten zijn Prim, Bellise en Merchant. Dit zijn de eerste kersen van het seizoen. Vroege kersen zijn over het algemeen lekker sappig. De rassen in het midden van het seizoen zijn Vanda, Canda Giant en Summit.
De zoete kers is genetisch diploïde.De zure kers is genetisch tetraploïde. De zoete kers wordt voornamelijk vers geconsumeerd en de zure kers wordt voor de industriële verwerking gebruikt. Beide soorten stammen waarschijnlijk uit Zuidoost-Europa en West-Azië.
Het kersenras "Vroege Duitser" staat bekend als de eerste lekkerste kers van het kersenseizoen. Deze tamelijk kleine donkerbruine kers heeft een zoete, frisse smaak en zacht vruchtvlees.
Er bestaan grofweg twee verschillende soorten kersenbomen; de zure en zoete kers. 1. De zoete kers (Prunus Avium) is kieskeurig wat standplaats betreft.
Voor de gemiddelde Betuwenaar is het algemene kennis: ''De kersen uit de Betuwe zijn het lekkerst''. Maar wanneer u niet uit de Betuwe komt, dan heeft u daar wellicht wat extra informatie voor nodig. Die gaan we daarom ook maar is leveren. De kersen uit de Betuwe groeien op dikke klei.
Let op: Hoewel kersen erg gezond zijn, bevatten ze ook fructose (fruitsuiker). Dit kan het afvallen tegenwerken. Daarom is het belangrijk om niet te veel kersen te eten. Onze afslanktip: Eet niet meer dan twee porties kersen per dag.
KORDIA. Kordia, Dit is een echte topper. Dit van oorsprong Tsjechische ras is in Nederland uitgegroeid tot het hoofdras in de kersenteelt. Zeer lekkere, stevige, grote kersen.
Waar komen onze kersen eigenlijk vandaan? Tegenwoordig komen kersen vooral uit Griekenland, Italië, Frankrijk en België. Nederlandse kersen worden steeds schaarser omdat het een erg intensieve teelt is. Geniet daarom extra veel van het Nederlandse kersenseizoen van juni tot en met augustus.
De 'Varikse Zwarte' (of Zwarte Kers) is een donker- tot zwartrode vrucht, hartvormig van bouw en met donkerrood vruchtvlees; ook de steen is donker van kleur.
Zijn kersen gezonder dan andere fruitsoorten? Qua hoeveelheid antioxidanten zeker. Kersen bevatten ruim twee keer zo veel antioxidanten als bijvoorbeeld druiven en aardbeien.
Hollandse Kersen bevatten naast vitamines veel vezels. Die bevorderen een goede darmwerking. Als je te veel kersen eet kan het dus zijn dat je vaker naar de wc moet dan normaal. Neem dagelijkse een gezonde portie en ervaar hoe het voor u mag zijn.
Kersenfruit is een voedzaam voedsel met een relatief laag caloriegehalte en aanzienlijke hoeveelheden belangrijke voedingsstoffen en antioxidanten voedingscomponenten, waaronder vezels, polyfenolen, carotenoïden, vitamine C en kalium. Bovendien zijn kersen ook een goede bron van tryptofaan, serotonine en melatonine.
Ook appels behoren terecht tot het gezondste fruit. 'An apple a day keeps the doctor away'. En dat is niet zo verrassend als je weet dat appels vol vezels, B-vitamines, vitamine C, kalium en vitamine K zitten. Dankzij de anti-oxidanten kunnen appels het risico verlagen op type 2 diabetes, kanker en alzheimer.
De kers op de taart
Vier verschillende onderzoeksuniversiteiten bundelden de krachten en ontdekten dat kersen de kwaliteit en duur van de slaap verbeteren. De Montmorency kers (de kers die groeit in Frankrijk, Canada en de Verenigde Staten) maakt het hormoon melatonine aan: het hormoon dat je slaap-waakcyclus regelt.
Hoog suikergehalte: kersen
Een kop hele kersen (dus met pit) bevat zo'n 18 gram suiker. Geen wonder dat een zak kersen net zo lekker is als een zak snoep. Gelukkig zijn ze wel bevorderend voor je nachtrust.
WADENOIJEN - Er zijn minder kersen dit jaar en daarom is de prijs hoger. Nachtvorst in maart en april heeft ervoor gezorgd dat de oogst op zo'n 80 procent van normaal ligt. Tegelijkertijd is de vraag juist groter, zegt kersenteler Aart Blom.
De Donissens Gold is een lekkere zoete, gele knapkers. Door zijn gele kleur zijn deze kersen voor vogels niet interessant. Donissens Gold heeft kruisbestuiving nodig met Hedelfinger en Morel. Snoeien: na de pluk, nooit in de winter.
Als er te veel vruchten aan de fruitboom hangen, worden ze vaak minder lekker en vallen ze er te vroeg af. Ook groeit de boom niet voldoende meer en raakt uitgeput. Er kunnen takken uitknappen door het gewicht. De boom zal waarschijnlijk ook een jaar geen vruchten meer geven (beurtjaren).
Kersen zijn goed tegen diabetes
Kersen bieden ook voordelen voor mensen met diabetes. Dit komt door de bloedglucoseverlagende werking die de kersen met zich mee brengen. De bloedglucoseverlagende werking komt door de polyphenolen die in de kersen zitten.
De wilde kersenthee geeft je een heerlijke rode kleur in de theemok met een licht zoete smaak. Het geeft je een prettig, gemakkelijk verzachtend effect op het lichaam. Rooibos bevat tevens veel voordelen voor de gezondheid, het bevat immers vitamine C, antioxidanten en een grote hoeveelheid ijzer.