Laminaat is niet goed bestand tegen vocht. Het is daarom belangrijk je vloer hiervoor te beschermen. Je plaatst een dampscherm (of vochtscherm) wanneer je laminaat legt op een minerale ondergrond zoals cement of beton. Bij minerale ondergronden kan er namelijk sprake zijn van opstijgend vocht.
De betonvloer is de meest voorkomende vloer waar laminaat op geplaatst wordt. Een vochtscherm is vereist. Een aangehecht vochtscherm in combinatie met een ondervloer is ook geschikt. Elke ondervloer kan hierop geplaatst worden en is de AluPLus ondervloer de voordeligste keus.
In tegenstelling tot echt houten vloeren, is laminaat gemaakt van dun en flexibel materiaal. Je hebt dan ook een ondervloer nodig om de vloer te verstevigen. Bovendien heeft een ondervloer nog extra voordelen, zoals (geluid)demping en betere isolatie.
Aluminium tape is uitermate geschikt voor het dampdicht maken van iso-folie (dampfolie) en ondervloeren met aangehecht vochtscherm tegen optrekkend vocht. We adviseren bij twijfel altijd alle naden van ondervloer of vochtscherm volledig te voorzien van tape.
Vloeren van beton of chape hebben voldoende tijd nodig om te drogen voor je er een Quick-Step laminaatvloer op kunt plaatsen. Als vuistregel moet je een week wachten per cm chape (dikte), tot 4 cm. Wacht dubbel zo lang voor elke bijkomende cm (dikte) tot 6 m en wacht 4 weken extra voor elke bijkomende cm voorbij 6 cm.
Als de betonvloer goed voorbereid is, dan kan de ondervloer folie neergelegd worden. Deze folie is gemiddeld 2 mm dik geluid reducerend, warmte-isolerend en zorgt ervoor dat vocht niet in je houten vloer of parket kan trekken.
Kies dan voor 'Ondervloerplaat 10 mm'. Deze 10 mm dikke, geluiddempende platen werken extra egaliserend en zijn zeer geschikt voor harde vloeren, zoals parket en laminaat. Houd er rekening mee dat 10mm te dik is voor vloerverwarming.
Rol de ondervloer uit met de aluminiumkant (Aluline) of gouden zijde (Goldline) naar boven. Laat de ondervloer rondom iets tegen de muren oplopen en snijd het rondom op 1 cm hoogte af. Plak de naden af met aluminiumtape, zodat de ondervloer goed blijft liggen. Aluminiumtape is los te koop bij de bouwmarkt.
Voor het aftapen van de naden van de ondervloer.
Door de tape goed aan te brengen voorkom je dat er vocht door de naden kan trekken.
Het dicht kieren tussen PIR-platen, glaswol met aluminium cachering of steenwol met aluminium cachering en nog veel meer isolatiemateriaal. Of het nu gaat om dakisolatie, muurisolatie of vloerisolatie; deze alu tape zorgt dat uw constructie dampdicht is en dat de isolatie z'n isolatiewaarde behoudt.
Folie is het voordeligst
Maar wanneer je op een bovenverdieping woont met een vloer van enkele jaren oud, is je ondergrond droog en heb je geen vochtscherm bij de ondervloer nodig. Door de geringe dikte past de ondervloerfolie, in combinatie met het laminaat, vaak goed onder deuren. Deuren aanpassen is niet nodig.
Laminaat is niet goed bestand tegen vocht. Het is daarom belangrijk je vloer hiervoor te beschermen. Je plaatst een dampscherm (of vochtscherm) wanneer je laminaat legt op een minerale ondergrond zoals cement of beton. Bij minerale ondergronden kan er namelijk sprake zijn van opstijgend vocht.
In een droge periode of wanneer de verwarming hoog staat zorgt de krimp van het laminaat nauwelijks voor naden tussen de laminaat planken. Het is dus wel duidelijk dat een laminaat vloer niet direct op de dag van aankoop gelegd kan worden.
Leg eerst het folie
Snij het folie op maat rondom waterleidingen of bij hoeken. Plak de folie aan elkaar met aluminiumtape, zodat het goed blijft liggen en niet verschuift. Tip! Gebruik folie als je pakket of (hout) laminaat legt in combinatie met ondervloerplaten.
Wij adviseren minimaal 10 en maximaal 15 mm ruimte tussen het laminaat en de muur aan te houden.
Lamelparket of laminaatvloeren zijn dikkere vloeren (van 6mm tot wel 15mm) waarbij er een ruime keuze is aan ondervloeren: van 1,5 mm tot 7 mm dik. Denk bij die keuze ook aan de deuren, als de vloer te hoog wordt, dan zullen de deuren ingekort moeten worden.
Check altijd de mate van oneffenheden in je basisvloer. Heb je een gladde betonnen vloer, dan kun je volstaan met een dunne ondervloer op rol, eventueel met vochtscherm. Leg je de vloer op een vloer met veel oneffenheden groter dan 2/3 mm, dan kies je voor clickplaten bij oneffenheden.
Rol eerst een stuk ondervloer uit en duw het omhoog tegen de muren. Let erop dat je de ondervloer in dezelfde richting als de vloer legt.
Leg het ondertapijt in de ruimte. Zorg ervoor dat het strak ligt en zet het met nietjes vast. Hiermee voorkomt u dat het ondertapijt na het leggen gaat schuiven waardoor oneffenheden zoals bobbels kunnen ontstaan. Voor het opmaat snijden van het ondertapijt kunt u een stanleymes gebruiken.
Groene viltplaten zijn geschikt voor laminaat, hout, pvc maar ook voor vloerbekleding. Echter zijn ze door de hoge warmte-isolatie niet geschikt voor vloerverwarming.
Wanneer je de groene platen ondervloer op de begane grond legt, leg er dan ook dampfolie onder. Zo voorkom je dat eventueel optrekkend vocht in je ondervloer gaat zitten en je groene platen laat uitzetten. Dan het leggen zelf. Laat een rij groene platen altijd verspringen met de volgende rij.
Ondervloer PVC en laminaat
De ondervloer moet hard, droog, vlak en stabiel zijn. Is dit niet het geval, dan zal dit zichtbaar zijn in de vloer. Om dit te voorkomen kun je de ondervloer het beste egaliseren. Dit doe je door middel van het aanbrengen van egaline.
Geluiddempende ondervloer
Om aan deze norm van 10 dB te voldoen is het belangrijk dat je kiest voor de juiste ondervloer. Dit moet een geluiddempende ondervloer zijn. Bij LaminaatenParket.nl koop je gecertificeerde ondervloeren voor welke vloer dan ook. Laminaat, pvc of hout.
Verplichte geluidsisolatie is er daar één van. Momenteel bestaat geen akoestische isolatieverplichting voor woningen tegen buitenlawaai. Volgens het plan geldt de NBN-norm als code van goede praktijk, maar wordt die niet algemeen toegepast.
Door VvE wordt gewenst dat er een geluiddempende ondervloer wordt gelegd. De Nederlandse Stichting Geluidshinder heeft een standaard van 10dB. Er zijn ondervloeren die het geluid met 10 dB verminderen. Er zijn ook ondervloeren die het geluid met 23dB verminderen.