De wet zegt dat iedere tekortkoming de andere partij het recht geeft de overeenkomst te ontbinden, tenzij de tekortkoming zo gering is dat het de ontbinding niet rechtvaardigt. Om een overeenkomst te ontbinden, moet de wederpartij eerst in verzuim worden gesteld en de kans krijgen om de afspraken alsnog na te komen.
Overeenkomst opzeggen
Een overeenkomst die voor onbepaalde tijd is aangegaan kan in beginsel worden opgezegd, ook als daarover niets is geregeld in de overeenkomst. U moet in dat geval wel rekening houden met een (lange) opzegtermijn en eventueel schadevergoeding.
Opzegging. Opzegging is één van de mogelijkheden om van een overeenkomst af te komen. Het is een zogenaamde eenzijdige rechtshandeling.
Om een overeenkomst te vernietigen dien je expliciet een beroep te doen op de vernietigbaarheid. Dat kan door een eenvoudige verklaring of bij de rechter. Als je er geen beroep op doet, dan blijft de overeenkomst tot stand. In dat geval moet je de overeenkomst gewoon nakomen.
Als een overeenkomst tot stand is gekomen op basis van dwaling, bedreiging, bedrog of misbruik van omstandigheden, dan kun je een contract ongeldig (laten) verklaren.
Heb je een overeenkomst met een bedrijf of persoon, maar houdt die zich niet aan de gemaakte afspraken? Dan kun je de andere partij in gebreke stellen, de overeenkomst ontbinden, jouw geld terug vragen of een schadevergoeding eisen.
Voor ontbinding is een tekortkoming van één van de partijen vereist. Een tekortkoming wil zeggen dat de gemaakte afspraken niet worden nagekomen. De wet zegt dat iedere tekortkoming de andere partij het recht geeft de overeenkomst te ontbinden.
Vernietiging heeft – anders dan ontbinding – wel terugwerkende kracht. De overeenkomst was in beginsel dan gewoon geldig, maar heeft na de vernietiging juridisch gezien nooit bestaan. Indien een overeenkomst in strijd is met de openbare orde, goede zeden of met de wet is de overeenkomst nietig.
Beide partijen komen de overeenkomst volledig na
De koper betaalt de koopsom en de verkoper overhandigt (levert) de gekochte goederen aan de koper. In beginsel is de overeenkomst door het verrichten van de (hoofd-) verplichtingen (betalen koopsom en leveren goederen) de overeenkomst geheel afgewikkeld.
Heel simpel: een bindende overeenkomst komt tot stand door het doen van een aanbod door de ene partij en de aanvaarding daarvan door de andere partij.
Of het mogelijk is om een overeenkomst van opdracht te ontbinden hangt dus in hoge mate af van wat er in de overeenkomst zelf is bepaald. In de meeste gevallen kan een overeenkomst van opdracht alleen worden ontbonden wanneer er sprake is van wanprestaties of het niet nakomen van de afspraken die zijn vastgelegd.
De wet geeft in artikel 6:159 BW een partij de mogelijkheid om de overeenkomst met zijn wederpartij over te dragen aan een derde. De derde neemt dan de rechten en verplichtingen van de oorspronkelijke contractant over voor de resterende contractduur. Dit noemen we contractovername.
Totstandkoming overeenkomst en rechtsgeldigheid
Een overeenkomst kan dus zeker mondeling tot stand komen. Een mondelinge overeenkomst is net zo geldig als een schriftelijke, tenzij de wet voorschrijft dat een overeenkomst per se schriftelijk moet worden overeengekomen.
De partijen kunnen kiezen om een opzegging te geven tijdens dewelke de arbeidsovereenkomst verder uitgevoerd wordt (ontslag door opzegging) of om deze te verbreken met betaling van een opzeggingsvergoeding (verbreking).
Een geldige overeenkomst kan vernietigd worden
Vernietiging heeft terugwerkende kracht. Wordt de overeenkomst vernietigd dan wordt deze geacht nooit te hebben bestaan. Indien er al prestaties zijn verricht, dan dienen deze ongedaan gemaakt te worden.
Ontbinding is de juridische benaming voor een manier van het beëindigen van een overeenkomst. Dat kan zich in verschillende gevallen voordoen. Ontbinding in de zin van de wet is een eenzijdig rechtsmiddel.
Overeenkomsten zijn vormvrij, tenzij de wet iets anders voorschrijft. Zij kunnen dus zowel mondeling, schriftelijk als stilzwijgend tot stand komen. En een mondelinge afspraak hoeft dus ook niet schriftelijk te worden bevestigd om geldig te zijn.
Iemand die zijn beloftes niet nakomt is onbetrouwbaar.
Een mondelinge overeenkomst is rechtsgeldig
Ook zonder jouw handtekening te plaatsen kan je dus worden gehouden tot wat door de partijen werd overeengekomen.
Sluit u een contract, dan moet u een bepaalde prestatie leveren of u heeft recht op een prestatie. Een ander woord voor een contract is een overeenkomst.
Immers geldt als uitgangspunt dat een overeenkomst in beginsel niet eenzijdig kan worden gewijzigd. Dit heeft onder andere te maken met de wilsovereenstemming. Een overeenkomst komt tot stand doordat beide partijen de wil hebben om aan de overeenkomst te worden gebonden.
Uit artikel 3:84 lid 1 BW zijn drie vereisten af te leiden: geldige titel, levering en beschikkingsbevoegdheid.