Nederland is ook een grote importeur, vooral door de goede logistieke bereikbaarheid over zee (en door de lucht) en de gunstige ligging ten opzichte van Duitsland als koopkrachtig achterland. 'Groot' is daarbij relatief; het merendeel (zo'n 75% tot 80%) van de import en export vindt plaats binnen de EU.
Nederlandse bedrijven importeren doorgaans veel goederen en diensten die (efficiënter) in het buitenland worden geproduceerd of die ze niet zelf kunnen produceren. Een aanzienlijk deel van deze goederen en diensten blijkt essentieel te zijn om (concurrerend) te kunnen exporteren.
We zijn een dichtbevolkt land en hebben een luxe leefpatroon. Dat vraagt veel land. We eten veel meer eiwitten dan we nodig hebben en voor dierlijke eiwitten is veel landbouwgrond nodig.
Bovenaan de lijst met populaire importproducten staan natuurlijk de Duitse auto's en auto-onderdelen, maar ook machines, chemische producten, metalen, voedingsmiddelen zoals groente en fruit en textielproducten van onze oosterburen doen het goed op de Nederlandse markt.
Vaak importeren landen omdat het veel goedkoper is. Zo zijn veel producten veel goedkoper omdat de lonen in het buitenland veel lager zijn en daarom de productiekosten (de kosten om een product te maken) ook lager zijn.
Invoerrechten zijn een belasting die door de douane wordt geheven op producten die internationaal verzonden worden. Deze rechten zijn bedoeld om de kosten van geïmporteerde goederen op hetzelfde niveau te brengen als die van goederen die lokaal worden geproduceerd.
De belangrijkste producten die vanuit Nederland naar Duitsland geëxporteerd worden, zijn aardolieproducten, chemische producten en machines, computers, telecommunicatietoestellen, microprocessoren en kantoormachines.
Exportland Nederland verdient het meest aan de export van machines, aardgas en bloemen en planten. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft een top-10 gemaakt van de meest lucratieve goederen voor de export in 2015 en daarin staan machines op één.
“Nederland kan niet zelfvoorzienend zijn met de huidige consumptie. Hoewel Nederland extreem efficiënt is en een hoge opbrengst per hectare heeft, kan het de bevolking niet voorzien van een gezond dieet. Dat komt omdat het een klein land is met een hoge bevolkingsdichtheid.
De oorlog leidt onder meer tot hogere prijzen voor de Nederlandse landbouw. Die stijging in prijzen is de directe oorzaak van de stijging in de financiële waarde van zowel export en import. Met andere woorden: omdat boeren hogere kosten hadden, vroegen ze op de wereldmarkt ook hogere prijzen voor hun producten.
Hoeveel boeren zijn er? Volgens de recentste cijfers van statistiekbureau CBS waren er in 2019 in Nederland 53.233 landbouwbedrijven. Daarmee vormden boeren toen ongeveer 0,6 procent van de totale Nederlands beroepsbevolking.
Export laat u toe uw afzetgebied te vergroten en uw productiemiddelen efficiënter in te zetten. Met meer omzet en winst tot gevolg.
De verdiensten aan de export van goederen en diensten zijn verantwoordelijk voor bijna een derde van ons bbp en voor ruim 30 procent van de werkgelegenheid in Nederland.
De Nederlandse economie is sterk gericht op handel met het buitenland: de omvang van invoer en uitvoer met bestemming/herkomst Nederland bedraagt afgelopen decennia tussen de 40 en 60% bbp. Door toenemende doorvoer naar andere EU-landen loopt het totale handelsaandeel de afgelopen decennia op naar 90%.
Zuivel en eieren (11,9 miljard euro), sierteeltproducten (11,5 miljard euro), vlees (11 miljard euro), dranken (8,1 miljard euro) en natuurlijke olie en vetten (8,1 miljard euro) zijn bij de export de belangrijkste goederengroepen. De top vijf is in 2022 goed voor 41% van de totale exportwaarde.
Rijkste personen ter wereld:
Jeff Bezos - $169 miljard. Larry Ellison - $147 miljard dollar. Warren Buffett - $118 miljard dollar. Bill Gates - $117 miljard dollar.
Daarmee – en ook dankzij allerlei andere agrarische producten – is Nederland de tweede landbouwexporteur van de wereld – na de VS, maar vóór Duitsland. Nederland is tevens de derde netto-exporteur ter wereld, na Brazilië en Argentinië.
Van de tien grootste goederenexporteurs naar Nederland zijn er zes een EU-land (Duitsland, België, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Spanje) en liggen er vier buiten de EU (China, VS, Rusland en Noorwegen).
Qua omvang is de import van goederen veel groter dan de import van diensten. In 2018 werd 442 miljard aan goederen geïmporteerd en 195 miljard aan diensten. Bijna 70 procent van de totale import is daarmee import van goederen terwijl de import van diensten zo'n 30 procent van het totaal is.
China voert de lijst aan met 2,26 triljoen dollar aan export per jaar. Daarachter volgen de VS (1,55 triljoen dollar) en Duitsland (1,45 triljoen dollar). Japan (698 miljard dollar) en Nederland (652 miljard dollar) maken de Top 5 compleet.
Als bijvoorbeeld Nederlandse aardappelen worden verkocht in België, exporteert Nederland aardappelen naar België. Export telt zo voor Nederland als inkomsten: doordat er producten worden verkocht in het buitenland, komt er geld binnen. Andersom kan het ook zo zijn dat Nederland producten uit het buitenland haalt.
Belang van Nederland in wereldexport en -import
In rangorde was Nederland in 2020 na China, Duitsland, de VS en Japan het vijfde exportland.