Suiker: fabel Alle micro-organismen in het water. Hierdoor wordt het water juist sneller troebel en heb je minder lang plezier van je bos bloemen. Beter niet doen dus.
Suiker doet niets voor de plant; Ze maken zelf suiker dmv fotosynthese end aar is geen tekort aan in planten.
Suikerwater wordt onder andere gebruikt om diabetespatiënten die een suikertekort hebben weer bij te brengen wanneer ze hierdoor zijn flauwgevallen. Suikerwater wordt ook wel gebruikt om baby's te voeden die niet door de moeder gevoed kunnen worden.
Koffiegruis aan de teelaarde toevoegen of toevoegen aan het gietwater helpt de planten aan een gezonde dosis stikstof. Doe 4 flinke scheppen koffiegruis in een emmer (10 liter) met water en laat dit 2 of 3 dagen staan. Verzadig de bodem rond de planten nadien met het water.
Melk bij de planten
Melk zit bomvol voedingsstoffen die heel goed zijn voor je planten, bijvoorbeeld eiwitten en calcium. Daarnaast werkt melk ook goed bij het schoonhouden van de bladeren. Het drankje ontstoft en ontvet namelijk. Zo groeien de planten beter én zien ze er mooier uit, want ze zullen prachtig glimmen!
Cola in de tuin
Op diverse plekken wordt aangeraden om je planten te 'bemesten' met cola, maar dat is geen goed idee. (Ook de tip om wat cola in een vaas te doen om je bloemen langer goed te houden, komt op meerdere plekken voor maar is omstreden: de frisdrank zou te zuur zijn.
Stikstof (N):bevordert de groei van stengels en blad. Fosfor (P):zorgt voor de wortelontwikkeling en energie. Kalium (K):bevordert de sapstroom door de hele plant en zorgt voor stevigheid. Magnesium (Mg): zorgt voor aanmaak van bladgroen en zet licht om in energie.
Pas op met bloemen in pot, maar planten die in de aarde zitten of onder de moestuin categorie vallen doen het goed op koffieprut. In de koffieresten zitten namelijk stoffen zoals Kalium en Magnesium, die planten gebruiken voor gezonde bloei. De planten gaan er dus niet sneller, maar mooier van groeien.
Meststof voor planten
Oude yoghurt kan ook worden gebruikt als natuurlijke meststof voor je planten. Meng je yoghurt met water (50% yoghurt, 50% water) en giet de inhoud op de potgrond. Deze mix geeft je planten een lekkere oppepper.
Bananenschillen zitten vol voedingsstoffen, zoals kalium.Gebruik bananenschillen daarom om planten een oppepper te geven, bijvoorbeeld door bananenschillen onder een plant in de aarde te begraven.
Je hebt verschillende verhoudingen voor suikerwater maar wat het meeste voorkomt zijn de verhoudingen 1 op 2 of 1 op 1. Dat wil zeggen 500 g suiker op 1 liter water of 1 kg suiker op 1 liter water. Samen aan de kook brengen tot alle suiker is opgelost en dan laten afkoelen.
Wanneer we suiker in water oplossen ontstaat er een oplossing. Hierbij is water het oplosmiddel en suiker de opgeloste stof.
Hoe kun je de concentratie berekenen? De concentratie van een oplossing is kort gezegd de hoeveelheid stof per hoeveelheid oplosmiddel. Als je bijvoorbeeld 2 gram suiker oplost in 1 liter water, dan is de concentratie 2 gram per liter (2 g/l).
Planten gebruiken koolstofdioxide om met behulp van fotosynthese suikers te maken. Zonder dit gas zal een plant dus geen energie meer kunnen maken.
Bruine vlekken: te veel / te weinig water
Haal bij twijfel de plant voorzichtig uit de pot en check de bodem. Vaak is de potgrond daar natter dan je in eerste instantie denkt. De bruine bladeren kun je niet meer herstellen, en kun je dus beter afknippen. Je zult zien dat nieuwe blaadjes gewoon weer mooi groen zijn.
Wat je ook nog kunt doen om je bosje een beetje te helpen, is suiker toevoegen. Dit werkt ongeveer hetzelfde als bloemenvoeding die je normaal gesproken bij een bos bloemen krijgt. En door je bloemen die cocktail van wodka en suiker te geven, houd je ze lekker lang fris.
Planten bemesten
Door de tannine (wat voor de bittere smaak zorgt) en antioxidanten in theebladeren, zijn ze een uitstekende meststof. Ze stimuleren de groei van planten. Als het theezakje van biologisch afbreekbaar materiaal is kun je het in zijn geheel op of in de grond leggen.
Bij een magnesiumtekort kun je het beste simpelweg extra magnesium geven. Geef dit niet direct via de grond, omdat je plant dan last van een calciumgebrek kan krijgen. Spuit in plaats daarvan bladvoeding waarin 2% bitterzout is opgelost op je plant.
Mild-zure bodem
Vooral in de tuin heeft het gebruik van koffieprut dus veel zin. Het drab maakt de grond namelijk mild zuur en veel tuinplanten doen het goed op een (mild-)zure bodem. Denk hierbij aan de hortensia, magnolia, rododendron, blauwe bes, conifeer, roos, het lelietje-van-dalen en het Kaaps viooltje.
Andere barrières tegen slakken
Probeer een rand van 5 cm met koffiedik (met cafeïne), knoflook, kapotte schelpen, cacaodoppen, fijngemaakte eierschalen, sparrennaalden of lavagruis. Let wel op met cacaodoppen. Chocolade is giftig voor honden, en cacaodoppen dus ook.
Antwoord: In bijna alle theezakjes en koffiepads zit kunststof om ze te sealen. U moet ze dus weggooien in de restafvalbak en niet bij het gft-afval.
Zelf plantenvoeding maken: bananenschil
Snijd bananenschillen fijn en leg ze op de bodem van plantgaten. Daar geven ze kalium en andere nuttige voedingsstoffen af. Maar je kunt ook 'bananenwater' maken van de schillen. Laat daarvoor wat bananenschillen een dag of twee weken net onder een laagje water.
Het enige wat je nodig hebt om zelf een plantenvoeding te maken, zijn restproducten. Denk aan een bananenschil, eierschalen, thee of koffieprut. Vaak worden deze producten weggegooid, terwijl je het nog prima kunt gebruiken voor je planten.
Het eerste dat u moet controleren wanneer de bladeren van uw plant geel worden, is de watergift. Het kan zijn dat u uw planten te weinig water geeft. Planten hebben vocht nodig om te overleven, en een gebrek aan water kan ervoor zorgen dat de bladeren geel worden en uiteindelijk verwelken.