Voor de juiste ondersteuning op maat is het belangrijk dat je een speciaal kinderkussen neemt. Omdat je kind nou eenmaal minder zwaar is dan jij, is een relatief plat en zacht kussen ideaal. Een typisch kinderkussen is goed ademend, heeft een zachte katoenen tijk en een anti-allergische synthetische vulling.
Vanaf de leeftijd van 5 a 6 jaar past weer een ander hoofdkussen. Hiervoor heeft Silvana het speciale Silvana Start hoofdkussen ontwikkeld. Wederom passend bij de lichaamsbouw van kinderen tussen de 5 a 6 jaar en 10 a 11 jaar.
Een kindje in de leeftijd van 2 tot 4 jaar kan gebruik maken van een peuterkussen. Een dun, zacht hoofdkussen speciaal ter ondersteuning van het nog kleine kinderhoofd. Het assortiment bestaat uit hoofdkussens geschikt voor peuters, voor de juiste ondersteuning en comfortabele nachtrust.
Kinderen onder de 2 jaar hebben niet veel ondersteuning aan het hoofd nodig tijdens het slapen, omdat hun hoofd nog relatief groot is. Ze kunnen bovendien het kussen zelf niet altijd wegduwen, of hun hoofdje draaien of oprichten, waardoor verstikkingsgevaar ontstaat als het kind met het gezichtje in het kussen ligt.
Kinderen tussen de 1 en 2 jaar oud kunnen het beste in een slaapzak slapen. Zo kunnen ze zich niet loswoelen en liggen ze veilig in hun bed. Als je dreumes een rustige slaper is, kan hij ook onder een laken en een deken liggen. Let er wel op dat je het bed kort opmaakt.
Een peuterbed noem je ook wel een juniorbed. Het heeft een afmeting van 70 x 150 cm. Je kindje kan hier vanaf 2,5 jaar tot een jaar of 7 in slapen (hierna volgt het tienerbed). Het peuterbed heeft een 'tussenin-maat' en maakt de stap van een ledikant naar een groot bed (zonder spijlen) wat kleiner.
De onderste laag van het Emma hoofdkussen bestaat uit visco-elastisch schuim (traagschuim). Het verdeelt de drukpunten en past zich optimaal aan de vorm van jouw hoofd aan. Deze schuimlaag zorgt voor een aangenaam zacht liggevoel. De grafietdeeltjes in het Emma Diamond kussen zorgen voor een snelle warmteafvoer.
Ons advies. Gebruik voor kinderen jonger dan 2 jaar geen kussen. Ook kussentjes die een plat of scheef hoofd van je baby tot 18 maanden zouden tegengaan of kussens die reflux voorkomen worden afgeraden. Het is niet aangetoond dat ze werken.
Op je zij slapen is het beste voor je lichaam, mits je met een kussen slaapt. Een kussen – in combinatie met een goed matras – zorgt er namelijk voor dat je ruggengraat recht loopt, van je heupen tot je hoofd. Op je zij slapen zonder kussen geeft zelfs een verhoogd risico op artrose in je nek.
Onderzoek toont aan dat latex kussens de slaapkwaliteit en het comfort het meest verhogen. Het kussen biedt zowel een goede ondersteuning als een hoog comfort. Het dons zorgt voor een uitstekende vochtopname. Een natuurlatex kussen behoud de oorspronkelijke vorm veel langer dan bijvoorbeeld een veren kussen.
Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius. Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje. Slaapkleding is fijn zittende kleding. Dat hoeft niet perse een pyjama te zijn.
Een dekbedje kan te warm zijn en ligt bovendien los, waardoor baby's erin verwikkeld kunnen raken. Bovendien is het risico op wiegendood groter als het hoofd van de baby bedekt is. Gebruik daarom geen dekbedje voordat je kind 2 jaar is.
Je baby geeft je een kusje
Voorzichtig buigt je baby'tje dan het hoofdje richting jouw gezicht en raakt die met zijn/haar voorhoofd of wangetje aan.
De levensduur van een hoofdkussen
Over het algemeen heeft jouw hoofdkussen een levensduur van 2 à 3 jaar. De levensduur van een hoofdkussen is veel korter dan dat van een dekbed bijvoorbeeld, omdat je elke avond met jouw hoofd op het kussen ligt en deze dus meer gewicht - gemiddeld zo'n 7 kg - moet dragen.
Het Emma kussen bestaat uit hypergel traagschuim en traagschuim. In de opbouw met drie lagen is traagschuim het meest gekende materiaal. Traagschuim, ook wel visco-elastisch of memory-foam schuim genoemd, vormt zich onder druk en temperatuur. Traagschuim heeft een goede drukverlagende werking.
De beste slaaphouding. De trechtervormige uitholling in het kussen houdt uw hoofd in de beste positie, zodat het recht en stabiel blijft liggen. Slaap je op je rug, dan word je hoofd iets hoger dan je schouders gehouden. Hierdoor word je halswervel lichtjes gerekt en neemt de spierspanning af.
Een ledikant is meestal geschikt tot de leeftijd van 2,5 jaar, maar het kan zijn dat je kindje eerder toe is aan een groter bed. Voelt je peuter zich opgesloten in het ledikant, slaapt hij erg onrustig en klimt hij er op eigen houtje uit? Dan is het tijd voor een peuterbed.
Naast dat een peuterbed ruimte bespaart ten opzichte van een eenpersoonsbed, is een peuterbed makkelijker door te schuiven naar een eventueel volgende kindje. Zo kan je tweede (of derde of vierde) kindje ook nog genieten van het peuterbedje. Ook heeft een peuterbed vaak een lagere instap dan een eenpersoonsbed.
Tip 2: Ga voor een uitgebreid bedritueel
Het biedt je kind een stukje voorspelbaarheid en het helpt de dag op een rustige manier af te sluiten. Door alle eventuele 'smoesjes' om nog even uit bed te komen of je aandacht te vragen, standaard op te nemen in het bedritueel, kun je heel wat 'smoesjes' van je kind voorkomen.
Peuters tussen 1 en 3 jaar: hebben gemiddeld 12 tot 14 uur slaap nodig (inclusief een dutje). Meestal gaan ze tussen 19.00 en 20.00 uur naar bed. Kleuters tussen 3 en 6 jaar: hebben gemiddeld 10 tot 12 uur slaap nodig. Dat betekent dat zij net als peuters tussen 19.00 en 20.00 uur gaan slapen.
Uit onderzoek blijkt dat steeds meer ouders ervoor kiezen samen met hun kinderen te slapen. Dit wordt co-sleeping of samen slapen genoemd. Vanuit het kind gezien kan dat het tot vijf jaar heel goed bij zijn ouders slapen. Een kind kan zich er veiliger door voelen.
Leer een baby onder de 6 maanden niet aan om met een knuffel te slapen. Onderzoek toont aan dat knuffels voor deze baby's nog geen emotionele rol vervullen. Vanaf de leeftijd van 6 maanden kan een knuffel of doekje een geborgen gevoel geven. Een kind dat wakker is kan met zijn knuffel spelen of er troost bij zoeken.
Als je wilt controleren of je slapende baby het niet te warm of te koud heeft, voel dan met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje. Voelt dit lauw aan, dan heeft je baby het aangenaam. Bedenk dat een gezonde baby niet zomaar onderkoeld raakt in de goed geïsoleerde en verwarmde Nederlandse huizen.