Jonge vogels leren vliegen vanaf de grond. Dit is ook de reden dat zij de eerste dagen buiten het nest op de grond doorbrengen. De ouders zijn dan in de buurt en vliegen steeds af en aan met eten. Na een aantal dagen zal het vogeltje steeds beter leren vliegen en steeds verder zelf op pad gaan.
De basis van trucjes leren
Je kunt vogels handtam maken door langere tijd elke dag je hand in de kooi te houden. Zo went je vogel vanzelf aan de aanwezigheid van je hand. Als de vogel gewend is aan de nabijheid van je hand kun je kijken hoe dichtbij je kunt komen.
Een parkiet kun je het beste leren praten als het stil is in huis. Je zet hem op je vinger en houd hem dicht bij je mond. Vervolgens begin je met een woordje of een kort zinnetje: zijn of haar naam bijvoorbeeld. Hiermee houd je zijn aandacht vast.
Het antwoord op deze vraag is: niet. Het is voor geen enkel dier gezond om urine en ontlasting lang op te houden en het signaal daartoe te negeren. Daarnaast kunnen vogels bepaalde (gedrags)problemen ontwikkelen als gevolg van aangeleerde zindelijkheid.
Een kromsnavel (Papegaai/parkiet) zindelijk maken kan, maar is levensgevaarlijk voor de vogel. Er zijn meerdere voorbeelden van papegaaien en parkieten die in de problemen zijn gekomen hierdoor. * Zo word de vogel beloond wanneer hij op een goede plaatst poept.
Laat je valkparkiet rustig in z'n kooi zitten en beweeg je vinger naar bijvoorbeeld het buikje, nek of rug. Loopt de valkparkiet voor je weg, blijf dan oefenen met opstappen en op je hand eten. Blijft de valkparkiet rustig zitten, kijk dan hoe de valkparkiet reageert.
Zeg dingen als "Waar is je eten?" of "knappe jongen!" als hij op uw vinger springt. Uw parkiet zal zo de verschillende geluiden gaan associëren met bepaalde activiteiten en tijdstippen. Reageer op lichaamstaal van uw parkiet met woorden - kalmeer hem als hij gestrest is, praat zachtjes met hem als hij ontspannen is.
In principe leert een parkietje al vliegen als hij/zij nog in het broedblok zit. Tegen de tijd dat ze de eerste keren uit het blok komen kijken en uit het blok komen, kunnen ze (misschien nog een beetje onwennig) maar wel vliegen. Misschien kun je inderdaad even een foto plaatsen om te zien of het geen kruipertje is.
Mannetjes zijn betere praters dan vrouwtjes (al kan het sommige vrouwtjes ook worden geleerd). Een parkiet die heeft geleerd om op uw vinger te komen zitten en helemaal bij u op zijn gemak is, kan makkelijker worden aangeleerd om te praten dan een minder tamme vogel.
Doe de kooi van je vogel open en steek je hand rustig in de kooi. Je kan hem eventueel lokken met iets lekkers. Om de vogel op je vinger te laten springen, breng je je vinger rustig voor zijn pootjes. Je kan hem aanmoedigen om op je vinger te springen door zachtjes met je vinger tegen zijn borst te tikken.
Hoe lang duurt het voordat een parkiet tam is? Dit hangt heel erg van het karakter van de vogel af. Wanneer je meerdere parkieten hebt zul je merken dat ze allemaal een eigen karakter hebben en ook op hun eigen tempo tam worden. Sommige parkieten zijn binnen vijf dagen tam, anderen hebben hier 2-3 weken voor nodig.
Hiervoor moet u uw parkiet roepen, dus kies een makkelijk te onderscheiden woord of fluittoom die u nergens anders voor gebruikt. Het kan iets simpels zijn zoals 'kom' of 'vlieg'. Gebruik niet de naam van uw vogel terwijl u hem roept, dit zorgt voor verwarring.
Vervolgens duurt het uitbroeden van de eieren een week of twee en blijven de jongen daarna nog ongeveer drie weken in het nest voordat ze uitvliegen. De totale broedduur vanaf het betrekken van de nestkast tot het uitvliegen van de jongen is dus ongeveer 50 dagen.
Het gehoorbereik van vogels verschilt per soort, maar is vergelijkbaar met dat van mensen (20-20.000 hertz). Vogels kunnen tóch veel beter horen, want ze kunnen beter details onderscheiden (grotere gehoorscherpte). Vogels zijn vooral ontvankelijk voor geluiden die dezelfde toonhoogte hebben als hun eigen geluiden.
Knuffelen is een duidelijke indicator dat je parkiet je leuk vindt en een band met je wil. Als je vogel zachtjes tegen je hand neust, rond klimt over je lichaam, je verzorgt en tegen je nek wrijft, dan weet je dat je parkiet je leuk vindt en zich veilig voelt bij je. Kijk naar de vleugels van je vogel.
Over het algemeen zijn parkieten erg gelukkige en tevreden vogels. Vaak zie je ze een liedje zingen of praten. Ze doen dit als ze gelukkig zijn of zich gezellig voelen. Dit zal natuurlijk variëren bij verschillende parkieten.
Re: het herkennen van hun baasje
Parkieten zullen je zeker herkennen, maar in zulke situaties raken ze in paniek en komen ze echt niet naar jou toe voor veiligheid.
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
Veel krijsen kan zijn omdat hij je aandacht wil. Als je wil dat hij minder gaat krijsen moet je hem negeren als hij krijst. Is hij opgehouden met krijsen en is hij weer mooi aan het fluiten of zit hij even rustig, dan geef je hem aandacht. Zo'n krijsbui is niet erg, het betekend dat je parkietje plezier heeft.
Wanneer een papegaai of parkiet bijt, is dat niet alleen pijnlijk voor jou – ook het dier lijdt eronder: een bijtende vogel is immers geen gelukkige vogel. Bovendien kunnen er ongelukjes gebeuren en verwondingen opgelopen worden wanneer de eigenaar probeert de aanval van de vogel af te weren.
Vanaf wanneer kan een valkparkiet gaan leren praten? Een valkparkiet kan beginnen met leren praten vanaf het moment dat hij drie tot vier maanden oud is. Hoe vroeger je begint, hoe gemakkelijker het voor je valkparkiet zal zijn om het te leren.
Ga rustig op het toilet zitten en laat je vogeltje zijn weg zoeken. Ga hem langzaam aan proberen bij je te krijgen. Ga hem niet al te veel dwingen, dat werkt alleen maar averechts. Vanwege de kleine ruimte kan je valkparkiet niet weg vliegen en moet hij dus in de buurt blijven.
Ze kunnen erg tam en speels worden en hebben meestal een zachtaardig karakter. Let er wel op dat een valkparkiet hard kan bijten. De valkparkiet is sociaal en nieuwsgierig van aard, en als hij zich eenmaal op zijn gemak voelt, zal hij zelf het initiatief nemen.