Zweden is een hondvriendelijk land mits je de regels in acht neemt. Er zijn talrijke pensions, vakantiehuizen en hotels waar je met een hond kunt verblijven. Ook op de meeste campings is een hond welkom, op voorwaarde dat hij aangelijnd blijft om medebezoekers geen overlast te bezorgen.
Sinds 1 juli 2010 zijn de volgende hondenrassen niet toegestaan: Pitbull Terriër, Tosa Inu, American Staffordshire Terriër, Fila Brasileiro, Dogo Argentino, American Bulldog, Boerboel, Kangal, Centraal-Aziatische Ovtcharka, Kaukasische Ovtcharka, Zuid-Russische Ovtcharka, Sarplaninac, Tornjak.
En het mooiste van alles: je kan je hond mee naar Noorwegen nemen! Noorwegen is namelijk een hondvriendelijk land, je hond is op heel veel plekken welkom. Zo mag je in bijna elk natuurgebied wandelen en mag je hond bijna overal zwemmen.
Je trouwe viervoeter moet ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid) en moet vermeld staan in het dierenpaspoort. Een rabiës vaccinatie is drie jaar geldig en moet minstens drie weken voor de aankomst in Zweden worden toegediend. Bij een leeftijd van twaalf weken mag je hond deze inenting krijgen.
Honden zijn altijd welkom op het strand in Denemarken. Vooral de gigantisch brede stranden langs de Westkust zijn paradijsjes voor energieke viervoeters. Let wel op het jaargetijde. Ga je namelijk tussen 1 april tot en met eind september op vakantie in Denemarken, dan moet je je hond aanlijnen op het strand.
Het is verboden om in Duitsland met bepaalde hondenrassen (Pitbull-Terrier, American Staffordshire Terrier, Staffordshire Bullterrier en Bullterrier) langer dan vier weken te verblijven. Bovendien heeft men hiervoor speciale papieren nodig. Deze webpagina geeft meer uitleg over die welbepaalde hondenrassen.
In Denemarken zijn sommige hondenrassen verboden. Je komt de grens niet over met een tosa inu, fila brasileiro, American bulldog, American Staffordshire terrier, pitbull terrier, dogo argentino, boerboel, Kaukasische, Zuid-Russische of Aziatische ovtcharka een tornjak, kangal of een sarplaninac.
Honden moeten binnen 30 dagen voor vertrek worden gecontroleerd op de aanwezigheid van brucellose en salmonella. Wanneer aangetoond, mag het dier niet worden ingevoerd.
In combinatie met de '21 dagen regel' mag een pup dus pas vanaf 15 weken leeftijd mee op vakantie naar het buitenland. Sommige landen accepteren honden jonger dan 15 weken oud, mits zij zijn voorzien van een verklaring waarin staat dat het dier geen contact heeft gehad met mogelijk rabiës besmette (wilde) dieren.
Je huisdier mag ook enkel mee op reis wanneer het een chip heeft, en een bewijs van inenting tegen hondsdolheid. Dit laatste moet minstens 10 dagen voor de afreis opgemaakt zijn. Je trouwe viervoeter moet bovendien nog eens één jaar voor afreis en 30 dagen voor afreis zijn ingeënt.
De volgende dieren zijn verboden in Noorwegen in te voeren: Pitbull Terriër, Fila Brasileiro, Tosa Inu, Dogo Argentino, American Staffordshire Terrier, de Tsjechoslowaakse wolfhond en honden die een kruising zijn van de hond met de wolf.
Alle honden, katten en fretten moeten minstens 21 dagen voor vertrek ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid). De dierenarts moet dit aantekenen in het paspoort. Een rabiësvaccinatie is geldig voor 1 tot 3 jaar, afhankelijk van het gebruikte vaccin. Informatie hierover kunt u krijgen via uw dierenarts.
Vaak geldt de muilkorf in het openbaar vervoer, zo ook in Frankrijk, maar in Italië geldt dit in alle openbare gelegenheden. In sommige landen zijn 'risicohonden' zoals pitbulls en rottweilers, helemaal niet welkom. In niet-EU-landen zoals Zwitserland, IJsland en Noorwegen gelden andere regels.
Rottweilers hebben een bijtkracht van 1.180 à 1.460 newton, wat hen jammer genoeg erg dodelijk maakt. Rottweilers zijn wereldwijd verantwoordelijk voor bijna de helft van dodelijk aanvallen, en in sommige landen is dat zelfs 74 procent.
De akita hoort bij die gevaarlijke soorten, tot ongenoegen van Jansen. "Hij is op de lijst terechtgekomen omdat akita's rond het eind van de achttiende eeuw in Japan als vechthond werden gebruikt. Ze hielpen bij de jacht op groot wild, zoals herten, zwijnen en beren."
Specifieke rassen, honden met gekorte oren en staart zijn verboden Zwitserland in te brengen. Er kan een uitzondering op de regel worden gemaakt met betrekking tot kort verblijf.
Niet welkom: pitbull terriër, fila brasileiro, tosa inu, dogo argentino, American Staffordshire terriër, Tsjechoslowaakse wolfshond en kruisingen van een hond met een wolf(achtig ras). Honden die qua uiterlijk op deze rassen lijken, hebben officiële stamboompapieren nodig om hun ras te bewijzen.
In het noordoosten van Italië worden sinds oktober 2008 weer gevallen van rabiës (hondsdolheid) gemeld bij wilde dieren (vossen, dassen, herten en een marter). In 2009 is de virusinfectie ook bij enkele huisdieren (katten, honden en een ezel) aangetoond. Het gaat om de regio's Friuli Venezia Giulia, Veneto en Trento.
Zweden is over het algemeen een veilig land. Criminaliteit komt amper voor, zeker in afgelegen gebieden. Wel heeft het land een aantal wilde dieren waar je voor op je hoede moet zijn. Het bekendste dier van Zweden is natuurlijk de eland.
Zweden en Nederland hebben een overeenkomstig prijsniveau. Sommige dingen zijn in Zweden duurder dan bij ons, zoals kleding en alcohol. Andere zaken zijn ook weer goedkoper, zoals benzine. Ook de aanschaf van een auto, onroerend goed of grond is stukken goedkoper dan bij ons.
Enkele gemeenten erkennen de euro als officieel betaalmiddel; daarbuiten wordt de euro vooral geaccepteerd in toeristische gebieden. Invoering van de euro laat op zich wachten, Zweden tracht al jarenlang onder zijn verplichting uit te komen.
De kangal kan wel erg groot worden, wat ook de reden is voor de sterke beet van deze hond. Dit ras heeft namelijk een kracht van 743 psi. De kangal is niet alleen de hond met de sterkste beet, maar ook nog eens het sterkste hondenras ter wereld!
In de achterbak mag de hond wel los, mits de hond zich achter een rek of opvangnet bevindt. Verboden hondenrassen: geen, maar voor de Pitbull, Dogo Argentino, Rottweiler, American Staffordshire Terriër, Fila Brasileiro, Tosa, Akita en andere honden die hier erg op lijken gelden strenge regels.
Rabiës komt in de meeste delen van de wereld voor en met name veel in Afrika, India, Zuidoost-Azië, China, en Zuid- en Centraal-Amerika (vooral Brazilië, Peru en Mexico). In enkele landen komt het rabiësvirus niet voor (bijvoorbeeld Engeland, Ierland, Australië, Noorwegen, Zweden en Japan).