Als je je taille hebt gemeten, verwijder je het meetlint en trek je 5 cm ervan af. Wikkel een stuk elastiek af en markeer de lengte van het elastiek aan de hand van de meting. Knip vervolgens de aangepaste lengte af. Als je taille bijvoorbeeld 76 cm is, trek er dan 5 cm af om een elastische maat van 71 cm te krijgen.
Je gebruikt het elastisch garen alleen op de spoel, je bovendraad is normaal garen. Het spoeltje wind je niet met je naaimachine op, maar met de hand. Je draait het elastisch garen 'normaal' om het spoeltje, niet strak, maar ook niet heel los. Rijg je machine gewoon in, precies zoals je altijd doet.
Speld eerst middenvoor op middenvoor, middenachter op middenachter, en de beide zijden op de zijnaden. Verdeel het elastiek er tussenin vervolgens gelijkmatig. Dan kan je het elastiek aan de rok naaien, door met een brede zigzag langs de bovenrand te gaan. Vouw het elastiek nu naar binnen toe.
Gebruik de zigzagsteek op je naaimachine en naai twee of drie keer over het overlappende elastiek heen. Op deze manier zijn de uiteinden van het elastiek goed met elkaar verbonden. Een andere manier is om de uiteinden van het elastiek aan elkaar te naaien met een stukje stof.
De tailleband van een broek bestaat meestal uit twee lagen. Maak twee knipjes in de binnenste laag van de tailleband. Eén knipje maak je aan de rugzijde links, de tweede aan de rugzijde rechts, richting de zijnaden van de broek. Maak de knipjes ongeveer 3 á 4 centimeter groot.
Een supereenvoudige oplossing, want je hebt geen naaimachine nodig. Stap 1: Trek je broek aan. Stap 2: Pak een haarelastiekje en doe hem over de knoop van je broek. Stap 3: Rijg vervolgens het elastiekje door het gaatje en weer over de knoop.
Doe de jeans binnenstebuiten en knijp de tailleband bij elkaar aan de zijkanten, tot het past. Draai je jeans binnenstebuiten en trek hem aan. Knijp in de tailleband aan beide zijden tot je de juiste pasvorm in de taille hebt verkregen.
Als je je taille hebt gemeten, verwijder je het meetlint en trek je 5 cm ervan af. Wikkel een stuk elastiek af en markeer de lengte van het elastiek aan de hand van de meting. Knip vervolgens de aangepaste lengte af. Als je taille bijvoorbeeld 76 cm is, trek er dan 5 cm af om een elastische maat van 71 cm te krijgen.
Strijk het elastiek.
Strijk 10 seconden en laat alles dan 10 seconden liggen. Doe dit 5 tot 10 minuten lang. Je broek zal je op die manier passen, want de breekkracht van het elastiek wordt verhoogd wanneer het verwarmd wordt. Dat betekent dat je het elastiek verder uit kunt rekken voordat het knapt.
Elastiek voor een rok (of tailleband)
Een andere manier die je kunt doen, is je taille meten op de hoogte waar de rok gedragen wordt. Bijvoorbeeld 70 cm. Dan het elastiek afknippen op de maat die je gemeten hebt bij de taille, namelijk 70 cm. Als je het elastiek aan elkaar bevestigd, dan wordt het iets kleiner.
De lengte van de rok is afhankelijk van je eigen lengte. Gemiddeld is 1 meter stof voldoende. Meet vanaf je taille tot ongeveer je enkels voor jouw geschikte lengte.
Voor een hele cirkelrok doe je precies hetzelfdemaardeel je de taillewijdte door 6,28. Knip het patroonpapier niet door maar vouw het open op de vouwlijn. Dit patroondeel vormt de helft van de cirkelrok en wordt op dubbele stof gelegd. Voor een dubbele cirkelrok deel je de taillewijdte door 12,56.
Pak aan beide zijden van de taille de hoeveelheid stof vast die je in wilt nemen. Zet de eerste speld op de plek waar de meeste stof moet worden ingenomen. Zet op deze manier langs de hele naad spelden tot je de juiste pasvorm hebt. Trek de jurk uit en rijg een draad langs de lijn met spelden.
Soepele, lichte stoffen moeten sterker gerimpeld worden voor een mooi gerimpeld effect. Een verhouding van 1:3 of 1:4 is gebruikelijk voor dunne, lichtgewicht stoffen. Voor de meeste middelzware stoffen kunt u het beste beginnen met twee keer de lengte; voor zwaardere stoffen is 1,5 x de lengte een goede start.
De meeste soorten elastiek kan je bijna dubbel rekken. Dus een stukje van 30 cm kan je spreiden over bijna 60 cm stof aan weerskanten van de hoek. Aan elke kant van het elastiek kan je een cm gebruiken om gewoon zonder rek vast te stikken.
Rimpelelastiek is een brede elastiek van dunne elastieken die met elkaar verweven zijn via doorzichtig (nylon)garen. Door het op te rekken en over het nylon gedeelte heen te stikken zorg je dat het stof gerimpeld (of gesmockt) wordt. €2,2/meter Wordt verkocht per 10 cm.
Een broek van 100% spijkerstof loopt tot een halve maat uit op de plekken waar de broek strak zit. Koop je een spijkerbroek van stretchstof? Die kun je vaak zelfs 1,5 maat kleiner kopen! De broek moet natuurlijk wel dicht kunnen en je moet nog kunnen lopen, dan zit je goed.
Beperk de hoeveelheid elastaan tot 2%. Katoen is een vezel die heel zacht aanvoelt, polyester voelt iets minder comfortabel maar zorgt ervoor dat de broek strakker blijft zitten. De ideale samenstelling van een jeansbroek is dus: 92% katoen, 6% polyester en 2% elastaan.
Heb je een klein buikje of een dikke buik? Dan is een high waist jeans perfect om je buikje in te verstoppen. Door de hoge tailleband zijn vetrolletjes of een klein buikje vrijwel onzichtbaar. Heb je een dikkere buik dan zorgt de hoge taille band dat deze veel minder opvalt.
Het elastisch naaigaren gebruik je als je onderdraad. Je bovendraad is normaal garen. Het garen draai je niet met de machine op je onderspoel, maar dit doe je met de hand. Je wikkelt hem 'normaal' om het spoeltje.
Smockwerk is een techniek waarbij stof eerst wordt bewerkt door middel van rijgdraden. De rijgdraden brengen de stof bij elkaar in plooien. Hierdoor wordt een ruime hoeveelheid stof 'in bedwang' gehouden op een punt waar de wijdte niet nodig of wenselijk is. Vervolgens worden deze plooien met borduursteken bewerkt.
bij vrouwen: 88 cm of meer. bij mannen: 102 cm of meer.
Taille-facts
De gemiddelde omtrek is ongeveer 76 centimeter. In de jaren '50 hadden meer vrouwen een 'zandloperfiguur' en was hun tailleomtrek gemiddeld 70 centimeter. Steeds meer vrouwen hebben dus een appelfiguur gekregen. Weinig kans dus dat de 'smalle taille'-gekte Nederland gaat veroveren.
Voor vrouwen wordt een middelomtrek tussen 68 en 80 cm als gezond gezien. Voor mannen is dit tussen de 79 en 94 cm.