Functioneel. Behalve dat hoge sokken er goed uitzien en zorgen dat je benen langer lijken heeft het ook daadwerkelijk een functie; de hoge sokken zorgen voor meer compressie op je onderbenen en zijn aerodynamischer.
Hoge fietssokken staan vaak wat mooier dan korte sokken. Bovendien helpen ze je bij het wielrennen door de betere compressie. De laatste trend is een echt hoge fietskous. Dat staat net wat chiquer en zo rij je helemaal up to date!
Phinney stelt dat je sokken tot ongeveer 2 cm onder je kuitspier moeten komen, bij een kniehoek van 35 graden. Of, je houdt gewoon vast aan 15 cm soklengte en gaat lekker fietsen.
Fietssokken zijn gemaakt om perfect om je voet heen te zitten. Ze zijn strak genoeg om te voorkomen dat ze naar beneden zakken, maar niet zo strak dat ze je voet afknellen. Anders dan de meeste andere sportsokken zijn fietssokken naadloos.
Deze lange sokken worden compressiekousen genoemd. Tijdens het volleyballen worden afvalstoffen door het bloed vervangen door voedingstoffen en bloed dat rijk is aan zuurstof. Door het dragen van lange sokken (zogeheten compressiekousen) wordt dit proces versneld. De afvalstoffen worden op een betere manier afgevoerd.
Tijdens lichaamsbeweging stroomt het bloed door de onderbeenspieren terug naar het hart en wisselt het bloed onderweg afvalstoffen in voor voedingsstoffen en zuurstofrijk bloed. De kousen ondersteunen deze werking, omdat het dragen van de sokken zorgt dat je de afvalstoffen makkelijker afgevoerd worden.
Compressiekousen zijn elastische kousen die meestal gebruikt worden door mensen met spataders, bij vocht in de benen of ter voorkoming van trombose. Ze stimuleren de bloedsomloop waardoor klachten als opgezette benen, dikke voeten maar ook vermoeidheid in de benen verminderen of zelfs verdwijnen.
Mathieu van der Poel, Anna van der Breggen en Lucinda Brand. Allemaal zijn ze de trotse dragers van de regenboog kleuren. Geïnspireerd op deze prachtige trui brengt Sockeloen nu de wereldkampioen sok. Voor iedere Kampioen of WK liefhebber.
Voordelen van hardlopen met lange hardloopsokken
Sneller herstel door mindere stijging van het enzym CK (spierschade) Voelt beter een subjectief voordeel, maar de ervaring zijn duidelijk – minder spierpijn. Voorkomen van blessures vooral shinsplints een ontsteking aan scheenbeenvlies, voorkomen en sneller herstel.
De internationale wielerbond heeft volgens Cycling Weekly een nieuwe regel in het leven geroepen waardoor de sok niet meer over heel de kuit getrokken mag worden. 'Hoe hoger de sok, hoe harder de snok' gaat voor de profs dus niet meer op..
"Schimmels en bacteriën kunnen in het materiaal van de sok gaan zitten en hiermee houd je de infectie in stand", zegt Brenninkmeijer. Het maakt dus niet als je sokken 2 dagen draagt. Je kunt een paar sokken zelfs 5 dagen achter elkaar dragen.
Sportsokken, Happy Socks en Stance sokken zijn allemaal goede opties. Sandalen met witte of andere sokken is natuurlijk een No Go!
BellePaga sokken zijn uitzonderlijk warm. Ze zijn namelijk gemaakt van de natuurlijke vezel die als de warmste wordt beschouwd: Alpacawol. Deze is erg zacht en 7 keer warmer dan schapenwol.
Fietshandschoenen beschermen je handen en polsen tijdens het fietsen. Bovendien zorgen ze voor voldoende grip en comfort. Vooral als je intensief gaat fietsen in de zomer is het mogelijk dat je zweethanden krijgt. Dan zijn handschoenen met grip niet overbodig.
Waarom moeten wielrenners uitfietsen
De theorie achter het uitfietsen is redelijk simpel. Door rustig uit te fietsen op zo'n vijftig tot zeventig procent van je maximale hartslag, wordt melkzuur sneller afgebroken. Ook neemt de vochtophoping in je spieren af.
Wanneer je sokken aan wil schaffen voor het mountainbiken, is het van groot belang dat ze wat hoger zijn dan normale sokken. Dit geeft namelijk een betere bescherming voor jouw benen. Denk dan aan bescherming tegen bomen, struiken, enzovoort. Het kan vervelende wonden en krassen op je scheenbenen voorkomen.
De beste hardloopsokken zijn gemaakt van een synthetisch materiaal. Katoen neemt vocht op en is dus af te raden. Synthetisch materiaal voert het vocht af naar buiten en houdt de temperatuur van je voeten goed. Hardloopsokken kunnen ook de nodige support bieden.
Draag de kous van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Nooit gedurende de nacht. Ervaart u klachten als vocht, verkleuring of pijn? Draag dan dagelijks de steunkous, ook al is uw 'termijn' voorbij, dat helpt om grotere problemen op langere termijn te voorkomen.
Compressiekousen voor tijdens het sporten en vliegen draag je dus tijdens jouw sportsessies en vluchten. Maar, compressiekousen voor het verminderen en voorkomen van aandoening als spataderen en trombose, zal je de gehele dag moeten dragen.
Een kwestie van smaak en kleuren
Als vuistregel geldt dat witte sokken mooi staan bij witte schoenen en zwarte sokken logischerwijs bij zwarte schoenen.
Het grootste verschil ten opzichte van medische compressiekousen is dat steunkousen bestemd zijn voor mensen met gezonde aders. Ze zorgen voor een lichte compressie van de benen. Zo kunnen zware en vermoeide benen bij langdurig staan of zitten worden vermeden.
De kous mag echter niet zo strak zitten aan de boord, dat deze gaat knellen en pijn veroorzaakt. De kousen mogen dus nooit pijn veroorzaken en mogen de huid niet afknellen. Worden je benen gevoelloos of verkleuren je benen? Dan zitten de kousen zeker te strak.
Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor steunkousen met open teen. Vaak vinden mensen het hinderlijk om kousen met gesloten teen te dragen omdat ze dit te strak vinden zitten en waardoor ze gaan knellen. Wanneer de tenen open zijn hebben uw tenen weer de ruimte en dit verhoogt het comfort.
Reiskousen, of vliegtuigsokken, zijn steunkousen speciaal ontwikkeld voor mensen die een lange bus-, auto- of vliegreis voor de boeg hebben. Deze reizen zorgen voor een slechte houding en beperking van bewegingsvrijheid van de benen met alle gevolgen van dien.