Dit verschilt natuurlijk per paard, een groot paard zal een stuk meer mest produceren dan een kleine pony. Een paard mest ongeveer 15 keer per dag. Mest jouw paard nou vaker of juist minder vaak is dat geen reden tot paniek zolang dit maar normaal is voor jouw paard.
Want wat normaal is verschilt per paard en is sterk afhankelijk van wat voor voer het paard krijgt. Hoe vaak een paard moet poepen is erg persoonlijk (vraag maar eens rond op stal hoe erg dit kan verschillen). Wat belangrijker is dan een richtlijn als 15 keer per dag, is dat er enigszins regelmaat inzit.
Een gemiddeld paard van 450 kg produceert per dag 5 tot 12 mesthopen. Dit is zo'n 24 kilo mest per dag, of 10 ton mest per jaar!
'Paardenkak' klinkt kindertaal in mijn oren en 'paardenpoep' kan zeker wel in 'Karrewiet' en misschien ook wel in een journaal voor volwassenen.
De composthoop slinkt naar mate de tijd vordert. In de zomer verkrijg je in drie maanden goede compost en in de winter moet je ongeveer 6 maanden aanhouden.
Net als ander dierlijke meststoffen, bevatten koe- en paardenmest veel micro-organismen. Door hiermee de bodem te mulchen, ga je het bodemleven verrijken en stimuleren. Meer bodemleven betekent meer voedingsstoffen die vrij komen voor de planten en meer CO2 die uit de lucht wordt gebonden. Allemaal zeer positief dus!
Woont u in de buurt van een manege of pensionstal? Dan kunt u navraag doen of u gebruik mag maken van de betreffende mestvoorziening. Maneges en pensionstallen betalen voor de mestopslag en voor de mestafvoer van veelal strorijke mest.
Bij een gezond paard kan het al 18 uur duren voordat het opgenomen voedsel er aan de achter kant weer uit komt. Als de darmen trager werken en bijna stil liggen duurt het nog langer. Een verstoppingskoliek kan zo soms meerdere dagen aanhouden.
Feit is dat hondenpoep schadelijker is voor de natuur dan paardenpoep. Honden zijn namelijk carnivoren, waardoor hun uitwerpselen bacteriën bevatten die gevaarlijk kunnen zijn voor de omgeving. Paarden zijn herbivoren, waardoor hun uitwerpselen minder schadelijk zijn.
Artikel 7.3 van de Wegcode verbiedt het verkeer te hinderen of onveilig te maken door voorwerpen, stoffen of zwerfvuil achter te laten of te laten vallen. Een sporadisch mestspoor valt ons inziens niet onder deze bepaling aangezien dit vreemd is aan het menselijk handelen.
De wei moet om te beginnen groot genoeg zijn. Per paard heb je 0,5 tot 1 hectare weiland nodig als je ook de productie van het ruwvoer meerekent, anders wordt 1 hectare weiland voor vier paarden geadviseerd. Voor de opfok van jonge paarden is een oppervlakte van minimaal 2 hectare per perceel gewenst.
Het houden van minder dan 5 paarden wordt als hobbymatig aangemerkt. Dat betekent bijvoorbeeld dat bij woningen, binnen de woonbestemming, maximaal 4 paarden gehouden kunnen worden.
Paarden en schapen gaat meestal prima samen. Als je nog schapen moet aanschaffen, kies dan bij voorkeur een beetje stevig of pittig ras.
Re: Hoeveel poept een paard per dag, en hoeveel een shet (kilo) Zijn diverse onderzoeken over geweest en word nog steeds onderzocht: voorlopig komt men uit op gemiddeld 20 kilo per dag, afhankelijk van voeding en weer.
Als de darmflora verstoord is, kun je ondersteunen met een goede probiotica speciaal voor paarden. Recent onderzoek heeft aangetoond dat ook de stof butyraat (boterzuur) kan helpen mestwater te verminderen.
Poepen en afvallen
Je weegt oprecht een stuk minder na het poepen. Zorg er simpelweg voor dat je naar de wc moet en je lichaam doet de rest. Volgens de wetenschappers van de University van Cambridge verlies je namelijk zo'n 750 gram per drol. Wow.
Laat je hond dus nooit paardenpoep eten. Wanneer een paard ontwormd is, of andere medicatie heeft gehad, kan het voor de hond fatale gevolgen hebben wanneer die de uitwerpselen tot zich neemt.
Zij eet soms de ontlasting van haar puppy's op om het nest schoon te houden. Een andere oorzaak kan stress zijn en ook kunnen medische oorzaken ten grondslag liggen aan coprogafie. Als laatste vinden sommige honden het gewoon erg lekker, het eten van ontlasting van andere dieren.
Het eten van mest van planteneters (runderen/paarden) is eigenlijk normaal. Eten van hondenontlasting ziet men vaak bij jonge honden die als pup te weinig prikkels hebben gehad en/of in een kennel gehuisvest zijn (geweest). Vaak gaat het om gecastreerde dieren (reu én teef), vanwege de toegenomen eetlust.
Koliek symptomen
Rollen of je paard gaat steeds liggen en weer opstaan. Naar de flank kijken of naar de buik schoppen. Zweten en koortsig. Verhoogde hartslag en ademhaling.
Als je de mest op een bult legt zal het vanzelf beginnen te verteren. Dat kun je op koude dagen goed zien door de warmte die er af komt. Goed verteerde paardenmest kun je, afhankelijk van de omstandigheden, pas na een jaar verwerken.
Als u het hooi langer in water houdt, dan gaan goede voedingstoffen verloren. Dit hooi kunt u voeren aan paarden die te dik zijn. Of u kunt dit voeren aan paarden die teveel eten van hun bodembedekking of strooisel.
De mestboekhouding is verplicht vanaf 350 kg stikstof (circa 6 paarden) of 3 hectare landbouwgrond.