Werknemers van buiten de EU/EER of Zwitserland hebben meestal een tewerkstellingsvergunning (TWV) of Gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA) nodig. Afhankelijk van hoe lang de werknemer voor u blijft werken.
Vreemdelingen van buiten de EER en van buiten Zwitserland die in Nederland willen werken, mogen in beginsel alleen in Nederland werken als daarvoor een werkvergunning is verleend aan de werkgever. UWV verstrekt alleen een werkvergunning als aan strikte voorwaarden is voldaan.
U mag gewoon in Nederland werken als u uit een ander land van de Europese Unie (EU) komt. Als u niet uit de EU komt gelden er voorwaarden. U heeft dan bijvoorbeeld een werkvergunning nodig. Voor bepaalde groepen gelden speciale regels.
Een werkvergunning wordt in principe alleen verleend wanneer is vastgesteld dat er geen aanbod voor de functie aanwezig is binnen Nederland, de EER en Zwitserland. Ook voor Oekraïners en andere derdelanders geldt dat zij alleen in Nederland mogen werken, wanneer hun werkgever in het bezit is van een werkvergunning.
Wat is een tewerkstellingsvergunning? Als u als werkgever iemand van buiten de EER (Europees Economische Ruimte) in dienst wilt nemen, is vaak een werkvergunning nodig. Er bestaan 2 soorten werkvergunningen: de tewerkstellingsvergunning (TWV) en de gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA).
U moet een burgerservicenummer (BSN) hebben
U kunt niet werken in Nederland zonder burgerservicenummer (BSN). Uw werkgever gebruikt een BSN om belastingen en premies te betalen over uw loon. U krijgt een BSN als u zich inschrijft in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). Dit kan bij gemeentehuizen met een RNI-loket.
Uw werknemer blijft minder dan 90 dagen
Dan moet u waarschijnlijk een tewerkstellingsvergunning (TWV) aanvragen bij UWV. De TWV is 1 jaar geldig. Als u iemand inhuurt via een intermediair, of werk uitbesteedt aan een ander bedrijf, dan kan deze ook zelf de tewerkstellingsvergunning aanvragen bij UWV.
Een BSN is uniek gekoppeld aan een persoon. Als iemand is overleden, blijft het BSN gekoppeld aan deze persoon en wordt niet opnieuw uitgegeven. Iedereen die in Nederland gaat werken of studeren heeft een Burgerservicenummer nodig. Zonder BSN mag je in Nederland niet werken of studeren.
Een werkvergunning is een middel voor het vastleggen van risico's van een klus en afspraken over veiligheidsmaatregelen tussen de opdrachtgever en uitvoerder. Het is een schriftelijke overeenkomst die toestemming verleent om de werkzaamheden zoals afgesproken uit te voeren.
Er zijn 2 soorten werkvergunningen: Tewerkstellingsvergunning (TWV) Gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA)
U vraagt een Gecombineerde Vergunning voor Verblijf en Arbeid (GVVA) aan als de werknemer langer dan 3 maanden in Nederland komt werken. En als 1 van de volgende situaties voor hem geldt: De werknemer heeft geen verblijfsvergunning. De werknemer komt in Nederland wonen.
Wie heeft een machtiging tot voorlopig verblijf nodig
Dan moet u meestal een verblijfsvergunning aanvragen. Een voorwaarde voor een verblijfsvergunning is een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv). Een mvv is een speciaal visum waarmee u Nederland kunt inreizen. U vraagt de mvv en de verblijfsvergunning samen aan.
De 183 dagen regeling is een vast onderdeel van belastingverdragen die landen onderling hebben afgesloten ter voorkoming van dubbele belasting op inkomen.
U moet een arbeidsovereenkomst hebben met een werkgever in Nederland. U hebt een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid nodig (behalve bij lerend werken in het kader van een EU-actieprogramma). De aanvraag voor deze vergunning en de gevraagde bewijsmiddelen dient u in bij de IND.
Belangrijkste voorwaarden voor uw partner
Uw partner heeft het 'Basisexamen inburgering buitenland' gehaald of heeft vrijstelling voor het examen. Bij vrijstelling hoeft uw partner het examen niet te doen. Uw partner heeft een geldige machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) of heeft vrijstelling voor een mvv.
Om in Nederland te mogen werken, is het belangrijk dat je over een onbeschadigd identiteitsbewijs of paspoort beschikt. Zo is een Burgerservicenummer (BSN-nummer) noodzakelijk om te kunnen werken in Nederland. Heb je deze nog niet? Dan helpen we jou, uiteraard kosteloos, met het aanvragen van dit nummer.
De Verstrekker is eindverantwoordelijk voor de inhoud van de werkvergunning. De Houder is degene onder wiens toezicht en leiding de werkzaamheden worden uitgevoerd. De Houder vult zelf de werkvergunning niet in, deze dient slechts ter informatie en toestemming.
U heeft een verblijfsvergunning nodig als u langer dan 90 dagen in Nederland verblijft. En als u niet de nationaliteit heeft van een land van de Europese Unie (EU), Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland. Vaak heeft u ook een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig.
Niet-Europeanen wel vaak werkvergunning nodig
Komt de werknemer van buiten de EU, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland? Dan mag deze onder voorwaarden in Nederland werken. De voorwaarden voor het aannemen van een buitenlandse werknemer staan op de site van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
Organisaties buiten de overheid mogen uw BSN gebruiken als dit in een wet staat. En alleen voor het doel dat in de wet staat omschreven. Een zorgverlener (zoals uw huisarts of tandarts) is bijvoorbeeld verplicht uw BSN te gebruiken. Dat staat in de Wet gebruik burgerservicenummer in de zorg.
Heb ik een burgerservicenummer (BSN) nodig om een bankrekening te openen? Als u in Nederland belasting betaalt, dan heeft u een burgerservicenummer nodig om een bankrekening te openen. De bank kan u daarom vragen om een identiteitsbewijs waarop uw BSN staat als u een rekening opent.
Wilt u buiten Nederland AOW aanvragen en heeft u nog geen burgerservicenummer? Dan zorgt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) ervoor dat u wordt ingeschreven in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). U hoeft hiervoor dus niet naar Nederland te reizen. Na de inschrijving ontvangt u uw burgerservicenummer.
Aanvragen tewerkstellingsvergunning (TWV)
Uw werkgever moet de TWV aanvragen bij UWV. U kunt dit niet zelf doen. Uw werkgever moet de aanvraag van de TWV gelijktijdig doen met de aanvraag voor uw verblijfsvergunning. De aanvraag kost € 345,00.
Wilt u in Nederland wonen om te werken, studeren, voor uitwisseling of om bij uw (niet EU/EER- of Zwitsers) familielid te verblijven? Vraag dan een reguliere verblijfsvergunning aan. Soms moet u daarvoor eerst een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) aanvragen. Dit is een speciaal inreisvisum.
Wilt u een werknemer met de nationaliteit van een EU/EER-lidstaat of Zwitserland in dienst nemen? Voor hen geldt het vrije verkeer van personen. Dit betekent dat uw werknemer vrij mag werken in Nederland. Uw werknemer heeft geen verblijfsvergunning en geen tewerkstellingsvergunning (TWV) nodig.