De naam Enschede is volgens de meest gangbare verklaring een verbastering van 'An die Schede' (Anneschethe, 1119). Het Oudsaksische scethia betekende 'scheiding' of 'grens', waarmee in dit geval waarschijnlijk verwezen werd naar een moerassig grensgebied.
Periode in de Middeleeuwen tot 1325:
Landgericht Enschede: dit gebied omvatte de vijf marken Eschmarke, Lonneker, Groot-Driene, Twekkelo en Usselo. Hier gold een algemeen landrecht. Een landrichter was er de baas. De Eschmarke heette oorspronkelijk de marke Enschede.
Eigenlijk heet hij Teunis, maar iedereen noemt hem Nappie. Een bijnaam die ook de grote Napoleon had.
Enschede ontstond in de vroege middeleeuwen als agrarische nederzetting rond een klein kasteel. Gelegen aan de voet van een vruchtbare stuwwal, en aan de route van Deventer naar Münster en Osnabrück ontwikkelde het dorp zich gestaag. In 1325 kreeg Enschede stadsrechten van Jan van Diest, bisschop van Utrecht.
Van culturele festivals zoals Kunst in het Volkspark en Museumnacht tot sportieve events zoals de Enschede Marathon, de oudste marathon van Nederland. Ook is Enschede het thuis van het wereldberoemde hippische evenement Military Boekelo-Enschede.
Enschede is ingedeeld in 4 stadsdelen. Stadsdeel Zuid telt 37.000 inwoners. Van alle wijken in Enschede is Wesselerbrink de grootste, met bijna 17.000 inwoners. De wijk is ingedeeld in 4 delen: noord-west, noord-oost, zuid-west, en zuid-oost.
Metworst of boerenworst (harde gekruide worst van varkensvlees en varkensvet) Kozak (een Twentse koek van chocolade, marsepein, biscuit en jam) Krentenwegge (een brood waarbij krenten worden meegebakken) Bakleverworst (een echte Twentse delicatesse van spek, ham en lever)
Enschede is een boeiende stad met vele culturele hotspots, honderden winkels voor uren shopplezier en een heel gezellig horecaplein: De Oude Markt. Deze verrassende, creatieve stad is een hele leuke locatie voor jullie volgende stedentrip of uitje naar Enschede.
Feestje van één miljoen euro: avondje brainstormen over 700 jaar Enschede. Hoe gaan we vieren dat Enschede 700 jaar bestaat?
Het historische centrum van Enschede wordt gevormd door de Oude Markt met in het midden de Grote Kerk. Een historisch gebouw die haar oorsprong heeft rond 1200. De huidige Oude Markt is het horeca- en evenementenplein van deze Twentse stad en is de plek om uit te gaan in Enschede.
Enschede is een stad en gemeente in Twente, in het zuidoosten van de Nederlandse provincie Overijssel. De gemeente telt 157.999 inwoners (1 april 2016, bron: CBS) van 160 nationaliteiten. Onder de gemeente Enschede vallen naast de stad Enschede verder nog de dorpen Lonneker, Boekelo, Usselo en Glanerbrug.
Een apart slag volk. Iedereen die wel eens in het oosten van Overijssel is geweest, heeft het kunnen ervaren: in Twente woont een apart slag volk. Niet dat de Tukkers zich ook maar iets van die typering aantrekken: ze zijn er juist trots op.
Oldenzaal is als oudste stad van Twente een stad met een rijke historie. Hiervan vindt u nog steeds tastbare sporen terug. Die sporen leiden al terug naar de achtste eeuw met de vermeende komst van bisschop Plechelmus, waarvan de huidige Plechelmusbasiliek nog steeds getuigt.
Kijkend naar inwoners, is Enschede ook groter dan Hengelo. Er zijn ruim 160.500 Enschedeërs tegenover bijna 81.500 Hengeloërs. Voor zowel oppervlakte als inwoners 'wint' Enschede het met een verdubbeling van Hengelo.
Voor de herkomst van deze naam zijn twee theorieën gangbaar. De eerste en oudste gaat terug tot de 16e eeuw toen men Twente identificeerde als het woongebied van de Germaanse stam de Tubanten die bekend was uit de Romeinse oudheid. De tweede theorie is gebaseerd op de gelijkenis tussen de namen Twente en Drenthe.
Enschede is gedaald in de ranglijst van 'onveiligste gemeentes van Nederland' – onze stad staat op plaats 50 om precies te zijn. Vorig jaar stond Enschede nog op de 48ste plek. Het AD heeft gekeken naar misdaden als diefstal en inbraak, zakkenrollerij, bedreiging, mishandeling, overval en vernieling.
Over woonplaats Enschede
Er wonen 81.054 huishoudens en er zijn in totaal 77.059 woningen. De woonplaats telt 69.877 auto's en 16.715 bedrijfsvestigingen. Woonplaats Enschede ligt in de gemeente . De brondata voor woonplaats Enschede is afgeleid van andere regionale statistieken.
Twentenaren worden in deze opvatting gekarakteriseerd als: wantrouwig ten opzichte van onbekenden, weinig uitbundig in gedrag, zuinig met geld en woorden, en niet in de laatste plaats als fatalistisch. Bij dat laatste speelt mee dat een Tukker veel ontzag zou hebben voor 'Hoge Heren'.
Enschede is groter dan Zwolle
Amsterdam is met ruim 862.000 inwoners de grootste gemeente van Nederland en Enschede staat met ruim 158.000 inwoners op de veertiende plaats. Zwolle staat op de negentiende plaats en telt ruim 127.000 inwoners.
De grootste stad van Overijssel ligt in het oosten: Enschede.