Leerlingen onder 18 jaar zonder startkwalificatieLeerlingen tussen 16 en 18 jaar mogen alleen stoppen met school, als zij een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 en hoger) hebben. Is dat niet zo? Dan geldt de kwalificatieplicht. Dit betekent dat uw kind een voltijdopleiding moet volgen.
Schrijf je uit bij de school of universiteit.Dit doe je via studielink of via de school of universiteit zelf. Studiefinanciering stopzetten. Nadat je je hebt uitgeschreven is het belangrijk om je uitschrijfdatum door te geven aan duo en je studiefinanciering stop te zetten.
U kunt een vrijstelling aanvragen bij de leerplichtambtenaar van uw gemeente. U heeft een actuele verklaring nodig van een arts die is aangewezen door uw gemeente. Vaak is dat een arts van de GGD. De arts mag niet uw huisarts zijn.
U kunt alleen vrijstelling aanvragen als: uw kind door geestelijke of lichamelijke klachten niet naar school kan. uw kind in het buitenland onderwijs krijgt, maar wel bij een Nederlandse gemeente ingeschreven staat. u met uw kind een rondtrekkend bestaan leidt als kermisexploitant of circusmedewerker.
Is er geen wettige reden, dan kan een proces-verbaal worden opgemaakt of de Raad voor de Kinderbescherming inschakelen. Ouders en jongeren (vanaf 12 jaar) riskeren een boete wanneer de jongere niet naar school gaat. Jongeren kunnen ook een leerstraf of een taakstraf krijgen.
Kinderen tot 16 jaar zijn leerplichtig. De school zal daarom de leerplichtambtenaar waarschuwen als de leerling geen vervolgopleiding kiest. De leerplichtambtenaar zoekt uit waarom de leerling niet naar school gaat en zal maatregelen treffen om de leerling weer naar school te laten gaan.
Je mag niet zomaar stoppen met school zonder diploma op zak. Wie tussen de 16 en 18 jaar is mag stoppen met school als je minimaal een havo, vwo of mbo niveau 2 diploma hebt gehaald. Zonder zo'n diploma of een lager diploma ben je totdat je 18 bent geworden gewoon leerplichtig.
Ben je buiten de schoolvakantie op vakantie gegaan, maar heb je je eerder altijd netjes aan de leerplichtwet gehouden? Dan kun je rekenen op een boete voor het schoolverzuim van ongeveer 100 Euro per dag dat je je kind van school houdt.
Leerlingen lager onderwijs mogen maximaal 29 halve dagen ongewettigd afwezig zijn.
De Leerplichtwet is streng.Uitgangspunt is dat alle lessen in het rooster worden gevolgd.Slechts bij hoge uitzondering is geoorloofd verzuim of verlof mogelijk. Aanvraagformulieren voor verlof zijn via de school van uw kind verkrijgbaar en hier te downloaden.
Nee, je school mag je nooit zomaar uitschrijven. Als je school jou geen les meer wilt geven, moeten zij overgaan tot verwijdering. Daarvoor moet de school wel aantoonbare redenen hebben.
Vrijstelling voor een aantal uren onderwijs voor kinderen van 5 jaar. Als uw kind 5 jaar wordt moet het naar school. Soms is een volledige schoolweek nog te veel voor een kind. Uw kind mag dan 5 uur in de week thuisblijven.
Scholen zijn wettelijk verplicht om verzuim te melden aan de leerplichtambtenaar bij een ongeoorloofde afwezigheid van 16 uur of meer in een periode van 4 weken. Een leerplichtige die minder dan de wettelijke termijn – 16 uur in 4 weken – verzuimt, maar wel lesuren of dagdelen overslaat, begint te verzuimen.
Leerplicht en kwalificatieplicht
In ons land ben je leerplichtig tot je 16 jaar oud bent. Je bent dus tot die leeftijd verplicht om een opleiding te volgen. Maar dat betekent niet dat je daarna zomaar mag stoppen met school. Soms mag dat pas als je 18 jaar bent.
Als je zeker weet dat je gaat stoppen met studeren, dan geldt: hoe eerder je je uitschrijft voor je studie, hoe beter. Zorg er zeker voor dat je dat vóór 1 februari doet. Dan krijg je meer collegegeld terug, en hoef je de studiefinanciering en de OV-kaart niet terug te betalen.
De leerplichtambtenaar kan een officiële waarschuwing geven aan jou als ouder en aan het kind. Ook kan hij een proces-verbaal opmaken en deze naar Bureau Halt doorsturen in het geval van licht schoolverzuim, of naar het Openbaar Ministerie bij groter schoolverzuim.
Als je niet aan je leer- of kwalificatieplicht voldoet, wordt een leerplichtambtenaar ingeschakeld. Ben je niet ingeschreven in een school of ben je onder de 12 jaar en heb je veel ongeoorloofd verzuim? Dan worden je ouders hiervoor gestraft met een boete, een werk-/taakstraf of in het ergste geval een gevangenisstraf.
Een jongere (van 12 tot 18 jaar) die spijbelt, overtreedt de wet: de leerplicht. De jongere is dan strafbaar. Als een jongere veel spijbelt, moet de school dit bij de leerplichtambtenaar melden.
Welke straf kan ik krijgen als ik spijbel? Als een leerling spijbelt, staat daar meestal een straf op school tegenover. Bijvoorbeeld nablijven, extra opdrachten of je om 8 uur 's ochtends melden op school. Elke school maakt zelf afspraken over deze straffen.
Luxeverzuim en ongeoorloofd verzuim
Is een kind niet op school zonder geldige reden?Dan heet dat ongeoorloofd verzuim en dat is strafbaar. Bij luxeverzuim gaat het om een kind dat bijvoorbeeld de laatste dag voor de schoolvakantie niet naar school komt omdat het gezin eerder op vakantie gaat.
De meeste kinderen gaan al naar school als ze 4 jaar zijn. Maar zij vallen dan nog niet onder de leerplicht. De leerplicht begint op de 1e dag van de nieuwe maand nadat het kind 5 is geworden. Vanaf dat moment zijn ouders of verzorgers ook strafbaar als zij hun kind thuis houden.
Het kan zijn dat de omgeving zich ernstige zorgen maakt over een kind. Bijvoorbeeld de huisarts, een leraar van school of de buren. Zij kunnen Jeugdzorg inschakelen. Jeugdzorg kan dan een verzoek tot gedwongen hulp indienen bij de Voogdijraad.
Als het verzuim lang duurt, moet de school dit melden bij de leerplichtambtenaar of de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Langdurig verzuim betekent dat een leerling meer dan zestien uur verzuimt binnen vier opeenvolgende lesweken, zonder geldige reden. Basisscholen melden verzuim bij de leerplichtambtenaar.
Als je 18 jaar bent geworden dan val je niet meer onder de leerplichtwet. Dit betekent niet dat je zo maar weg kunt blijven van school. Als je geen geldige reden hebt en je blijft toch weg dan is dit ongeoorloofde afwezigheid.