Gebruik geen wasverzachter! Dit tast de elasticiteit van de jeans aan, met als resultaat dat ze sneller slijten. Als alternatief voor wasverzachter kun je een kleine scheut azijn aan het spoelbakje van de wasmachine toevoegen. Gebruik van wasmiddel bij jeans wassen.
Kleding 'ademt' niet door vetlaag
Je huid komt in direct contact met de vetlaag, dit kan zorgen voor irritaties en zelfs eczeem. Dit geldt vooral voor mensen met een gevoelige huid, ouderen en baby's. Specifiek bij sportkleding en handdoeken heeft gebruik van wasverzachter extra nadelen.
Doordat de wasverzachter en de chemische stoffen die er in zitten aan de stof hechten komen deze direct in contact met de huid zodra je de kleding draagt. Mensen met een gevoelige huid kunnen hierdoor irritaties krijgen en eczeem.
Het beste is om denim te wassen met een beetje azijn. Azijn zorgt ervoor dat de kleuren langer goed blijven en dat de stof soepeler wordt.
Was zoveel mogelijk dezelfde kleuren tegelijk; blauw bij blauw, zwart bij zwart. Was een witte jeans nooit met zwarte of bonte kleding samen. Draai je jeans binnenstebuiten om de kleur te behouden. Denim verdraagt geen hoge temperaturen.
Waar moet je bij het wassen van jeans in het algemeen op letten? Om je jeans zo goed mogelijk te beschermen, keer je hem eerst binnenstebuiten en was je hem op maximaal 30 graden. Je kunt deze jeans het beste zonder wasmiddel gedurende ongeveer tien minuten in koud water leggen (bijvoorbeeld in de badkuip).
Verschillende materialen vragen namelijk om verschillende wasprogramma's en temperaturen. Je kunt gerust alle spijkerbroeken in één wasbeurt wassen, ongeacht de kleur (behalve wit, die doe je bij de witte was). Spijkerbroeken was je gemiddeld heter dan andere kleding en daarom is het prettig om deze apart te wassen.
Wie geen wasverzachter gebruikt kan ook een scheut azijn in het wasverzachter reservoir van de wasmachine schudden. De azijn verhinderd dat zich zouten aan het katoen weefsel hechten. Een alternatief is de kledingsstukken bij het drogen een paar keer samen proppen en dan weer uit kloppen zodat ze weer soepel worden.
Broeken. Broeken kun je het beste na twee keer dragen wassen.
Een spijkerbroek voor de eerste keer wassen
Zo helpt het om een nieuwe spijkerbroek een nachtje in een emmer met koud water en azijn te laten weken. Door de azijn hecht de kleurstof zich beter aan de spijkerstof, waardoor de broek minder snel zal afgeven.
Het is een vettige substantie waardoor je kleding zachter aanvoelt en minder stijf wordt. ' Vooral bij handdoeken is dat wel fijn. 'Zonder wasverzachter kun je je handdoeken bij wijze van spreken rechtop zetten', zegt Hoffer. Een ander pluspunt is dat je kleding dankzij wasverzachter makkelijker te strijken is.
In wasverzachter zitten vaak wasactieve stoffen. Ze maken je wasgoed zacht en soepel. Ze hechten zich goed aan bijvoorbeeld katoen en wol, en blijven na het wassen (voor een deel) achter op je kleding. Om wasverzachter én het wasgoed lekker te laten ruiken, zit er vaak parfum in wasverzachter.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken.
Niet alles wat je moet weten over de was is in een symbool terug te vinden. Zo bestaan er geen niet-centrifugeren-symbool of geen-wasverzachter-symbool. Meestal wordt dit in tekst aangegeven op het waslabel. Tip: knip dus niet meteen na aankoop het etiket uit je kleding, maar kijk goed wat er precies op staat!
Tip 2: Gebruik geen wasverzachter bij het handdoeken wassen
Je handdoeken worden weliswaar wat zachter, maar het absorberend vermogen van je handdoeken wordt wel minder van de wasverzachter. Bovendien heb je kans dat er meer zeepresten achterblijven in je handdoeken.
Is een wasverzachter hetzelfde als een wasmiddel? Absoluut niet. Zelfs in de verste verte niet. Hoewel de termen vaak door elkaar heen worden gebruikt, voeren de twee producten heel verschillende taken uit.
Gewone truien en broeken kan je zeker vijf keer dragen voor ze gewassen moeten worden. T-shirts draag je best een tot twee dagen voor je ze wast. Maar ook dit hangt af van hoeveel je zweet.
Kleding wordt maar een paar keer gedragen
En daar werd het feit bevestigd dat Nederlanders een kledingstuk gemiddeld 7 keer dragen. Vergeleken met mensen in Engeland, Amerika en Australië doen we het nog heel goed. Want daar dragen ze maar liefst eenvijfde van de gekochte kleding maar 1 keer!
Hoe vaak moet je een spijkerbroek wél wassen? Na vier tot vijf keer dragen mag-ie in de wasmand. Het is trouwens ook niet nodig om een nieuwe aangeschafte spijkerbroek eerst in de was te doen voordat je 'm draagt. Voordat de broek in de winkel ligt, is hij namelijk al eens gewassen door de fabrikant.
Kleding wordt meestal hard na het wassen als de trommel te vol is en het water de kleding niet goed bereikt. Andere oorzaken van harde kleding na het wassen zijn te veel wasmiddel, of juist te weinig wasmiddel. Bij te weinig wasmiddel zorgt kalk in het water voor harde was.
Was ze in een sopje van citroensap, appelazijn en water
Handdoeken in een sopje van citroensap, appelazijn en water wassen voor je ze in de wasmachine stopt, zal ze super zacht maken. Je hoeft je trouwens geen zorgen te maken over de geur, die wast de wasmachine er helemaal uit.
Een spijkerjas wassen
Eventuele kleine vlekken kun je deppen met een vochtig doekje. Laat je spijkerjas in de lucht drogen als de vlekken verdwenen zijn. Kies je er toch voor om je spijkerjasje te wassen, stel je wasmachine dan in op een lage temperatuur (30 graden of lager) of was het met de hand.
Om ervoor te zorgen dat je kleren langer mooi blijven, draai je ze binnenstebuiten voor het wassen. Dit is essentieel voor spijkerbroeken en donkere broeken om te voorkomen dat ze vervagen. Ook kledingstukken met een print of borduursel kun je het beste binnenstebuiten wassen.
Spijkerbroek wassen
Was de broek zo min mogelijk. Mocht het echt nodig zijn kan je de broek ook in de vriezer leggen in een kussensloop. Dit dood de bacteriën en neemt nare geurtjes weg. Wil je de broek wel wassen doe dit dan binnenstebuiten en op een lage temperatuur tot 40 graden.
Was je spijkerbroek binnenstebuiten op 40 graden
Je broek kan je op deze manier gerust bij de bonte was doen en kan je ook gewoon laten centrifugeren. Je spijkerbroek wassen op 60 of 90 graden is te warm en heb je kans dat je spijkerbroek zal krimpen of afgeven in de wasmachine.