Fietsen in Duitsland: langs de rivieren
Van de Elbe en de Donau tot de Rijn en de Moezel: overal zijn mooie, vlakke routes om te fietsen. Populair is de Mosel-Radweg, door een romantisch landschap vol wijngaarden, maar ook de Elbe-Radweg en Donau-Radweg zijn geliefde routes.
Duitsland heeft geen knooppuntennetwerken of een landelijk netwerk van fietsknooppunten, maar er zijn wel ruim 150 fietsroutes uitgezet en goed bewegwijzerd. Verder is Duitsland natuurlijk lekker dichtbij Nederland.
Fietsen langs de Moezel is prachtig! De Moselradweg of Moezel fietsroute bestaat grotendeels uit fietspaden die vlak langs de rivier, of juist midden door de wijngaarden voeren. Het overgrote deel van de route bestaat uit geasfalteerde paden en is makkelijk te fietsen.
De Vennbahn-Radweg begint bij het station Aachen-Rothe Erde.
De Vennbahn (letterlijk: spoorweg van de Venen) was een spoorweg in de Oostkantons die door het Verdrag van Versailles aan België werd toegewezen, hoewel delen ervan door Duitsland liepen. De Vennbahn verbond de industriële centra van Aken (Rothe Erde) en Luxemburg op de kortst mogelijke manier.
Het Vennbahn-fietspad werd reeds meer dan eens internationaal gelauwerd en is één van de langste tot fietspad geconverteerde spoorlijnen in Europa en doet drie landen aan: Duitsland, België en Luxemburg.
Fietstochten in de omgeving van Cochem
Er zijn verschillende fietsroutes voor zowel echte sportievelingen als voor mensen die het liever iets kalmer aan doen op de fiets. Een fietsvakantie in Cochem is dan ook een echte aanrader voor iedereen die van fietsen houdt, ongeacht wat voor soort fietstrajecten u graag rijdt.
De LF Maasroute is 480 kilometer lang en vormt het Nederlandse deel van de Internationale Maasfietsroute EuroVelo 19.
Koblenz heeft met haar ligging aan Rijn en Moezel alles in huis om meerdere dagen te wandelen en te fietsen. Een dagje rustig aan? Verken dan de historische binnenstad of steek per kabelbaan de Rijn over naar het hooggelegen fort Ehrenbreitstein en geniet van het uitzicht over de 'Deutsche Eck'.
In Duitsland is het niet verplicht om een fietshelm te dragen op de fiets.
Neem een fietshelm mee. Het is niet verplicht om met helm te fietsen in Denemarken, maar dit is wel verstandig. Zeker als je de route niet kent en het gewend bent stevig door te fietsen, val je sneller en is het goed een helm te dragen op de fiets.
Goed nieuws voor fietsers die fan zijn van het netwerk met fietsknooppunten: het netwerk is uitgebreid naar Noord-Frankrijk. Sinds begin 2019 zijn de knooppuntenroutes doorgetrokken tot in het departement Nord en in maart 2020 zal dit nog verder uitgebreid worden. Een première in Frankrijk!
In Duitsland ligt de BTW bovendien 2% lager dan in Nederland en België. Dit scheelt al gauw €100 op de luxere elektrische fietsen. Fietsen hoort ontzettend bij Nederland, daarom kom je niet gauw op het idee dat een e-bike in Duitsland goedkoper is.
Het Zwarte Woud leent zich uitstekend voor een fietsvakantie. De prachtige ongerepte natuur, de donkere bossen en gifgroene weiden, de typerende boerderijen en een totaal gevoel van rust behagen eenieder die gaat fietsen in het Zwarte Woud. Enkele tips voor een geslaagde fietsvakantie!
Het is niet verwonderlijk dat Beieren, de grootste deelstaat van Duitsland, een enorm netwerk van fietsroutes heeft. Zo´n 9.000 km aan fietspaden liggen in de verschillende streken. Naast de meer dan 120 langeafstands-fietsroutes zijn er overal ook dagtochten uitgezet.
Vooral fietsroutes. Een prachtige rivierenroute is de Maasfietsroute/La Meuse à Vélo. De route begint in het oude stadje Langres, en eindigt zo'n duizend kilometer verderop in Hoek van Holland. Op het uiterste puntje Maasoever waar het rivierwater al met het zeewater mengt en je begeleid wordt door zeehonden!
Is een fietshelm verplicht? Nee, het is niet verplicht om een fietshelm te dragen maar dit wordt wel aangeraden. Voor kinderen jonger dan 12 jaar is het echter wél verplicht om een helm te dragen. Hierop staat een boete van € 135.
Normandië heeft een netwerk van maar liefst 1600 km aan fietsroutes, waarvan 700 km voies vertes (rustige wegen door het groen). Overal zijn prachtige tochten te maken! Bovendien is het fietsen altijd prima te combineren met iets cultureels of een gastronomische tussenstop.
Nee. In Duitsland is een fietshelm niet verplicht. Niet voor volwassenen en ook niet voor kinderen. Wel raadt de Duitse overheid met name kinderen aan om een helm te dragen wanneer ze de weg op gaan.
Zweden - een paradijs voor fietsers
Of je nu gaat voor een echte adrenalinekick of liever rondtoert voor wat rustige sightseeing, Zweden is een echt fietsland! Het gevarieerde landschap en de fietsvriendelijke steden maken Zweden het ideale land om op twee wielen te verkennen.