' Jan Dipell Ritzinger verzorgt de geheel witte krans van de Staten-Generaal (Eerste en Tweede Kamer - violieren, rozen en lisianthus) en de vijf kransen die vanavond namens het Nationaal Comité 4 en 5 mei op de standaarden op de Dam worden geplaatst.
Er worden vier kransen gelegd door Nederlandse autoriteiten: De voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer leggen een krans namens de Staten-Generaal.
Programma 2022
Aansluitend legden de koning en koningin een krans tijdens de herdenkingsplechtigheid op de Dam. Na de Taptoe, twee minuten stilte en het Wilhelmus werd een voordracht gehouden door Tieme de Laat (19 jaar), ook burgemeester Halsema van Amsterdam hield een toespraak.
De krans blijft enige tijd bij het monument liggen. Meestal zijn er bloemen in de krans verwerkt, die na enkele dagen verwelkt zijn. De krans wordt dan in stilte verwijderd.
2022: Femke Halsema
De toespraak op de Dam werd in 2022 verzorgd door Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam.
Naast Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn daarbij vertegenwoordigers van de regering, oorlogsgetroffenen en nabestaanden aanwezig.
Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en minister-president Rutte zijn aanwezig tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam, waar Hans Goedkoop de 4 mei-voordracht uitspreekt. Aansluitend legt het Koninklijk Paar een krans bij het Nationaal Monument op de Dam.
Elk jaar wordt er tijdens de nationale herdenking 4 mei op de dam een krans gelegd voor álle burgers die zijn omgebracht of omgekomen in Azië, als gevolg van verzet, internering, oorlogsgeweld en uitputting tijdens en direct na de Japanse bezetting.
Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en minister-president Rutte zijn aanwezig bij de Nationale Herdenking op de Dam. Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn aanwezig bij de Nationale Herdenking op de Dam.
Als koning Willem-Alexander nu zou overlijden of terugtreden als Koning, is zijn oudste dochter, prinses Catharina-Amalia, de eerste in lijn om hem op te volgen. De tweede is prinses Alexia en de derde prinses Ariane, dochters uit zijn huwelijk met koningin Máxima.
In heel Nederland verloopt de nationale herdenking op de volgende manier: Tussen 20:00 en 20:02 uur is iedereen 2 minuten stil. De Nederlandse vlag (zonder wimpel) hangt halfstok van 18:00 uur tot zonsondergang.
Een jaar na de Tweede Wereldoorlog hebben wij, net zoals veel andere Europese landen, dezelfde twee minuten overgenomen. Tijdens deze twee minuten herdenken wij de mensen die de oorlog niet hebben overleefd en is de oorspronkelijke gedachte achter de twee minuten nooit overgenomen.
Elk jaar op 4 mei worden om 20:00 uur de Nederlandse burgers en soldaten die sinds de Tweede Wereldoorlog in het Nederlands Koninkrijk of elders in oorlogssituaties en op vredesmissies zijn overleden herdacht met twee minuten stilte.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn aanwezig bij de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam (vanaf 18.45 uur).
Om 18.30 uur op 4 mei 1945 worden de handtekeningen gezet: het is de overgave van onder meer het 25e Duitse leger in Nederland, en de legers in Noord-West Duitsland en Denemarken, inclusief de marine- en luchtstrijdkrachten.
Er is een duidelijke internationale trend zichtbaar in de manier waarop men zich de oorlog herinnert. Soldaten worden niet langer gezien als helden maar vooral als slachtoffers. Het onzinnige en onnodige lijden staat centraal.
Annemijn Crince le Roy- van Munster van Heuven is sinds inhuldigingsjaar 2013 hofdame van de koning en koningin.
Chris Breedveld (1962) was in de periode 2012-2019 directeur van het Kabinet van de Koning. Hij was eerder woordvoerder koninklijk huis bij de RVD en ambtenaar bij het ministerie van Economische Zaken. Sinds 1 augustus 2019 is hij Grootmeester van het Huis van Zijne Majesteit de Koning.
De Nationale Dodenherdenking, Nationale Herdenking of Dodenherdenking vindt jaarlijks in Nederland plaats op 4 mei met onder andere twee minuten (vroeger een minuut) stilte om 20.00 uur.
Bevrijdingsdag is de nationale feestdag waarop we de bevrijding van Nederland in 1945 vieren. Op deze dag vieren we ook de bevrijding van het toenmalig Nederlands-Indië. Nederland staat op 5 mei ook stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.
Ieder jaar op 4 mei is de Nationale Dodenherdenking. Om acht uur 's avonds worden er twee minuten stilte gehouden ter nagedachtenis van iedereen die vanwege een oorlog is overleden.
Maak je eigen gedenkhoekje op een mooi plekje in huis met foto's en geliefde voorwerpen van je dierbare, een mooi gedicht in een lijstje en een vaasje met lievelingsbloemen. Brand er een kaarsje bij of luister naar muziek vol herinneringen en neem de tijd om te herdenken.
Terugblik op de dag van de Ambassadeurs van de Vrijheid, onder wie Donnie en Suzan & Freek. En een liveregistratie van het 5 mei-concert op de Amstel, in aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.
Kamerheren ondersteunen en adviseren bij de voorbereiding en uitvoering van Koninklijke bezoeken aan hun regio. Kamerheren worden betrokken bij grote evenementen en ontvangsten, zoals Koningsdag, Prinsjesdag, Nieuwjaarsontvangsten, staatsbezoeken en streekbezoeken in hun regio.
Doordat de 39-jarige Gennare P. (of David, zoals hij zichzelf noemt) tijdens de twee minuten stilte een paar seconden luidkeels 'ahh, ahh' schreeuwde, ontstond er paniek. Mensen renden weg, hekken vielen om, er werd gegild en een koffer plofte op de grond. Daarbij vielen tientallen gewonden.