Antwoord: Een steenpuist is een ontsteking van een haarzakje in de huid, waarbij een rode zwelling met puskop ontstaat. Voorheen werd trekzalf gebruikt bij steenpuisten, maar tegenwoordig is het advies de puist met rust te laten. Het smeren met een zalf, waaronder trekzalf, is af te raden.
Ichthammol remt ontstekingen, vermindert schilfering, stilt de jeuk, werkt licht ontsmettend en vermindert zwelling. Artsen schrijven het vooral voor bij chronisch eczeem. Het werd vroeger ook gebruikt bij steenpuisten.
Daro Trekzalf is de bekende zwarte zalf die al jarenlang bekend staat om zijn positieve werking bij de behandeling van puistjes. De werkzame stof sulfobituminose-Ammonium verzacht de hoornlaag van de huid, waardoor een ontsteking letterlijk uit de huid 'getrokken' wordt.
Langdurig of veelvuldig gebruik wordt ontraden. Indien de klachten aanhouden of terugkeren, dient u een arts te raadplegen. DARO Trekzalf kan, voor zover zonder bezwaar, overeenkomstig het voorschrift, worden gebruikt in de zwangerschap en tijdens de borstvoeding.
Wanneer u uw huid wilt helpen om de druk van de onderhuidse puist af te halen, kunt u ervoor kiezen om met behulp van een naald een gaatje te laten prikken in de verzwakte huid. Wij raden aan om dit door een gekwalificeerde huidpraktijk zoals Cryon, te laten doen.
Productomschrijving. Indicatie: Bij de behandeling van ontstekingen van de huid, zoals steenpuisten, ingegroeide teennagels en splinters. Contraindicatie: Overgevoelig voor een van de werkzame bestanddelen of hulpstoffen in dit geneesmiddel.
Mogelijk zie je een groot wit gebied onder je huid dat pijnlijk aanvoelt. Het gebied kan ook rood zijn door een ontsteking (zwelling) van de omliggende huid. Onderhuidse pukkels kunnen zich dus presenteren als diepe, harde en huidkleurige bultjes die ontstoken, rood en pijnlijk kunnen worden.
Overigens bevat de trekzalf slechts 10 of 20% ichthammol, afhankelijk van de zwaarte van de huidaandoening. Het wordt ook wel zwarte trekzalf of teerzalf genoemd omdat het qua geur, kleur en smaak teerachtige eigenschappen bezit.
Betadine zalf wordt gebruikt voor het voorkomen en behandelen van infecties bij het verzorgen van schaafwonden, brandwonden en grotere oppervlakkige wonden. Tip: we hebben ook Betadine jodium in ons assortiment. Daarnaast verkopen we voor het behandelen van ontstekingen ook trekzalf.
Vaak geneest een steenpuist vanzelf. Soms moet de puist eerst 'rijpen' tot de huid vanzelf opengaat en de pus eruit komt. Bijna elke steenpuist geneest binnen een week, als de pus er eenmaal uit is. Ook als de puist niet openbreekt, geneest deze meestal binnen enkele weken.
Dr. Swaab Trekzalf kan gebruik worden voor ontstekingen als gevolg van splinters, puisten en steenpuisten. De werkzame stof sulfobituminose ammonium heeft een zwak bacterie dodende werking en zorgt er bovendien voor dat de hoornlaag van de huid verweekt, waardoor de doorbraak van puisten kan worden bevorderd.
De rijping van een steenpuist kan versneld worden door een warm kompres (bijvoorbeeld een in warm water gedrenkte schone doek of pluk verbandwatten) op het ontstoken gebied te leggen, dit werkt bovendien pijnstillend. Was je handen regelmatig met water en zeep. Draag liever geen knellende of schurende kleding.
Werking teerzalf
Teerzalf is ontstekingsremmend en jeukstillend. Het is heel geschikt bij een droog, chronisch eczeem en bij psoriasis. Teerzalf heeft de eigenschap om de huid die door langdurig krabben verdikt is, weer zacht en soepel te maken.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
Pustels zijn met pus gevulde bultjes die optreden wanneer een infectie in de follikel aanwezig is. Dit gebeurt als er teveel dode huidcellen, talg en bacteriën ophopen in de follikel. Doordat bacteriën de strijd aangaan met witte bloedcellen, ontstaat er schade in de vorm van pus.
Mee-eters en puistjes kun je beter niet uitknijpen. Daar wordt het vaak alleen maar erger van. Ook kun je littekens krijgen.
Raak de steenpuist niet aan (dus ook niet uitknijpen of krabben). Was regelmatig uw handen met zeep en droog ze goed af. Gebruik uw eigen handdoek en neem elke dag een nieuwe handdoek.
Zinkoxide beschermt en droogt de huid. Het kan jeuk stillen en de huid verkoelen. Dat hangt af van de vorm waarin u het gebruikt (zalf, crème, lotion, smeersel). Bij huidaandoeningen zoals eczeem, jeuk, koortslip, doorligwonden, herpes genitalis en kapotte mondhoeken.
Qualiphar Bithiol 20% Zalf is een aanrijpende zalf voor zweren en puisten. Deze zalf kan ook gebruikt worden als aanvullende behandeling van seborrheïsche dermatitis, psoriasis, chronisch eczeem.
Nooit uitknijpen
Insmeren met trekzalf (wit of zwart) werd vroeger veel geadviseerd, maar omdat het overgevoeligheid kan veroorzaken kun je het beter niet gebruiken. Als je wilt proberen de rijping van de steenpuist te versnellen, zodat de steenpuist wellicht sneller verdwijnt, kun je er warme compressen op leggen.
Een onderhuidse puist kun je herkennen aan een bultje op de plek waar de ontsteking zit en komt vaak voor op de kin of neus. Knijp onderhuidse puisten niet uit, want dan is de kans groot dat je de huid eromheen ook beschadigt.
Zorg er uiteraard ook voor dat je handen schoon zijn. Pak vervolgens een naald - dit raden de meeste dermatologen aan - en ontsmet die met vuur. Laat 'm daarna afkoelen en veeg 'm schoon met alcohol. Prik vervolgens met de naald in het kopje van de pukkel en zorg dat het talg eruit komt.