Om klachten te verminderen kun je zelf een aantal dingen doen, zoals zorgen voor goede hygiëne, de uitslag met rust laten en het gebruiken van pH-neutrale zeep. Als de uitslag niet vanzelf wegtrekt of extreme vormen aanneemt, raadpleeg dan je (huis)arts of een dermatoloog.
Hoe ziet huiduitslag eruit ? Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv. het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie.
De meeste soorten huiduitslag, zoals warmte-uitslag of netelroos, verdwijnen uit zichzelf binnen 24 uur tot een paar dagen. Houd een opvallende uitslag met zichtbaar rode vlekken langer dan een week aan? Bel dan vooral je dokter. Een aandoening zoals eczeem, ofwel dermatitis, is meestal chronisch.
In de meeste gevallen is huiduitslag niet gevaarlijk en kan het snel verholpen worden. Zie hier het A tot Z over diverse soorten uitslag, en wanneer wel direct een afspraak te maken met de huisarts voor acute behandeling.
Vermijd bewerkte voedingsmiddelen – zoals eten uit pakjes en kant-en-klaarmaaltijden – en gehydrogeneerde vetten. Probeer bijvoorbeeld om vette vis en avocado standaard in je weekmenu op te nemen. Deze producten bevatten veel omega 3, een belangrijke vetsoort die je huid hydrateert.
Zalf tegen jeuk en uitslag met verschillende oorzaken
In beide gevallen zoekt u een product dat ervoor zorgt dat u zo snel en effectief mogelijk van uw klachten afkomt. De Mentho10 Mentholcrème is te gebruiken bij veel verschillende huidirritaties. Deze zalf werkt dan ook goed tegen diverse soorten jeuk en uitslag.
Hitte-uitslag is een huidaandoening die ontstaat door warmte. De zweetkanaaltjes in de huid zijn verstopt, waardoor het zweet niet naar buiten kan. Hierdoor ontstaat er een ontsteking en komen er bultjes of blaasjes op de huid. Deze bultjes zijn rood en vaak gevuld met vocht.
Huiduitslag kan vele oorzaken hebben: een allergische reactie op of infectie met micro-organismen, een reactie op bepaalde geneesmiddelen of voedingsstoffen of sommige (kinder)ziektes waarbij huiduitslag voorkomt.
De zomer is voor mensen met een eczeem-gevoelige huid vaak een fijne periode. In tegenstelling tot de winter is de luchtvochtigheid in de zomer hoger waardoor een eczeem-gevoelige huid rustig(er) kan worden. Ook de zon en het zeewater kunnen een positieve invloed hebben.
Voor mensen die op dit moment last hebben van jeukende bultjes door de eikenprocessierups, heeft dr. Thio de gouden tip: "Corticosteroïdencrème, ook wel hormoonzalf genoemd. Corticosteroïden remmen de ontstekingsreactie in de huid en helpen ook goed tegen de jeuk."
Om een diagnose te krijgen van de uitslag ga je het beste naar een dermatoloog. Meestal kan een diagnose simpelweg gesteld worden door naar de uitslag te kijken. Wanneer dat niet voor duidelijkheid kan zorgen, wordt er vaak gekozen voor een huidbiopsie.
Een allergische reactie van de huid uit zich in de vorm van huiduitslag oftewel eczeem: roodheid, jeuk, zwellingen, schilfers en korsten. De oorzaak is heel vaak een stof die wordt gegeten of ingeademd. Zo vertonen veel zuigelingen en jonge kinderen die allergisch zijn voor koemelk, huiduitslag.
Uitslag, rode bultjes en jeuk; het kan komen door eikenprocessierupsen, bedwantsen, andere insecten, warmte of de zon. Meestal gaan de klachten vanzelf over, tot die tijd is het advies om niet te krabben! Gebruik een verkoelende zalf, met bijvoorbeeld menthol.
Hoe herken ik huidinfectie? De huid is pijnlijk, dik, warm en rood. Bij wondroos betreft dit vaak het been, soms het gezicht. Bij een krentenbaard is vaak het gebied rond de mond aangedaan.
Eczeem wordt behandeld met vaseline, hormoonzalf en teerzalf. Als eerste behandeling wordt vaseline voorgeschreven. De vaseline houdt de huid vet. Als de vaseline niet helpt, wordt er een hormoonzalf voorgeschreven.
Rode vlekken door stress
Netelroos bestaat uit verhoogde, roodkleurige plekjes of striemen. Het kan jeuken, soms ook tintelen of een brandende sensatie oproepen. Al treedt netelroos in de meeste gevallen op in reactie op een allergene stof. Hiernaast kan stress een bestaande huidconditie verergeren.
Als u last heeft van een rode huid met bultjes en puistjes:
De huisarts kan u een crème of gel geven: metronidazol, azelaïnezuur op de huid of ivermectine op de huid. Smeer 2 keer per dag metronidazol crème of gel of azelaïnezuur crème op uw gezicht. Deze crèmes werken meestal goed.
Ook voldoende water drinken is belangrijk, vooral voor oudere mensen. Stressbeheersing kan ook een rol spelen bij het verminderen van de geïrriteerde huid. Bewezen methoden zijn regelmatig bewegen en ontspanningsoefeningen doen. Het kan verleidelijk zijn alleen op een gevoelige huid te reageren als deze opvlamt.
Een onrustige huid is soms het gevolg van verkeerde voeding. Groente en fruit rijk aan antioxidanten, zink en selenium zijn juist heel goed voor je huid! Eet daarnaast voldoende fruit met vitamine C, yoghurt, zalm, noten en avocado's.
Als u slaapt, verliest u een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht moet opgenomen worden door het beddengoed en de matrashoes. Als dat onvoldoende gebeurt, dan blijft het vocht op de huid, kunnen we afkoelen en kan de huid ontsteken en jeuken.
Raadpleeg je huisarts bij hevige jeuk tijdens het slapen om de oorzaak te vinden. Goede hygiëne is belangrijk, net als aangepast beddengoed. Draag luchtig zittende nachtkleding, bij voorkeur van katoen, dat niet schuurt. Zorg ervoor dat de huid niet te droog is en gebruik een anti-allergene voedende crème.
Voorbeelden bij een erg droge huid zijn vaseline lanettecrème en vaseline cetomacrogolcrème. Ook verkoelende en beschermende zalven, zoals koelzalf, kunnen worden gebruikt. Als de jeuk wordt veroorzaakt door nattend eczeem, wordt juist een indrogende en verkoelende gel gebruikt, die de jeuk verlicht.