Het Okinawa-dieet bestaat uit veel meer plant dan dier, veel vette vis, sojaproducten, paddestoelen, zoete aardappelen, groene thee. Bakken gebeurt met koolzaadolie, een gezond vet, net als olijfolie. Ruim tachtig procent van het voedsel bestaat uit groente, fruit, granen en peulvruchten.
Met de hoogste levensverwachting ter wereld, dankzij hun gezonde dieet, kan je gerust stellen dat Japans eten gezond is. Er wordt veel vis, zeewier en rijst gegeten en dat doet een lijf goed. Ook staan er regelmatig soja en gefermenteerde sojaproducten zoals miso en natto op het menu.
Het zal je dan vast niet verbazen dat de gemiddelde levensverwachting in Japan 84,2 jaar is. Ter vergelijking: in Nederland is dit 81,5 jaar en in Tsjaad slechts 54,3 jaar (World Health Organization, 2016).
Japanners hebben hun goede gezondheid dus mede te danken aan een gezond voedingspatroon, wat bestaat uit pure ingrediënten en veel groenten. Andere positieve invloeden die bijdragen aan de hoge levensverwachting zijn een sterk sociaal netwerk, en het hebben van doelen oftewel ''Ikigai''.
Japanners eten geen brood en weinig zuivel (op probiotische yoghurt en andere gefermenteerde zuiveldrankjes met probiotica na). Verder wordt er weinig alcohol gedronken en zo goed als niet gesnackt. Wat Japanners wél eten is rijk aan umami, de zogenoemde vijfde smaak die ook wel smaak van de heerlijkheid wordt genoemd.
Een typisch Japanse maaltijd bestaat uit rijst, groenten, miso-soep, pickles en vis of vlees. Voor het kruiden wordt gewoonlijk sojasaus (shoyu) gebruikt, en bij rijst wordt vaak gedroogd zeewier (nori) gegeten. Zeewier is lekker en ook erg gezond!
Japans ontbijt
We hadden het kunnen weten, de Japanners eten als ontbijt gewoon een prachtig samengestelde maaltijd. Deze bestaat vaak uit rijst, misosoep, ingelegde groenten, een ei (zachtgekookt of omelet) en een perfect gegrild stuk vis. Uiteraard gepaard met een kop groene thee.
Drinken in Japan: Kraanwater is overal goed drinkbaar hoewel het wat naar chloor kan smaken. Verder wordt er in Japan veel thee gedronken en dan met name in de variant 'groene thee'. Sake is wellicht de meest bekende drank van Japan, maar er wordt toch vooral veel bier gedronken.
De Japanse keuken behoort tot de meest geliefde ter wereld. Daar zijn wij het absoluut mee eens. Het bekendste Japanse gerecht is sushi, maar het land heeft veel meer heerlijke gerechten te bieden. De keuken is bovendien divers en niet pittig, waardoor het voor iedereen goed toegankelijk is.
In Japan is het heel gebruikelijk om een lekker biertje te bestellen bij je sushigerecht. Bekende Japanse biertjes zijn Sapporo, Krin, Asahi en Iki. Natuurlijk kun je ook een koud Nederlands pilsje bij je sushi drinken maar echt Japans bier maakt je sushigerecht natuurlijk wel helemaal af.
Japan staat bekend als een duur land. Het is niet de standaard budget backpackbestemming en is qua kosten ook zeker niet te vergelijken met Zuidoost-Azië. Sommige dingen zijn zelfs duurder dan in Nederland, openbaar vervoer bijvoorbeeld. Andere dingen zoals eten, is goedkoper dan in Nederland.
Meer smaak. Volgens Aziaten smaakt eten ook nog eens lekkerder met stokjes. Als je met stokjes eet, krijg je met elke hap veel zuurstof binnen, en daardoor proef je de smaken beter. Lekker slurpen dus!
Vanzelfsprekend zul je dan ook geen recepten met kogelvis op onze site vinden. Naast zalm en tonijn is makreel ook heel populair in Japan. Hier wordt makreel vaak genegeerd als het op de menukaart staat bij een sushi-restaurant, en dat is eeuwig zonde. Deze lekkere, vette, vis heeft veel smaak en is erg veelzijdig.
Japanners eten driemaal zo veel vis als vlees.
Het populairste gerecht in Japan is natuurlijk sushi en sashimi. Gevolgd door ramen (noodles), tempura snacks, curry rijst, Okonomiyaki (hartige pannenkoek) en shabu shabu (soort hotpot).
De Japanse keuken draait vooral om vis. Japanners eten meer vis dan wie ook, 68 kilo per hoofd van de bevolking per jaar. Dat is ruim vijf keer zoveel dan wat Nederlanders aan vis eten. Ze eten bijna alles: krabben, met scharen en al, zeeslakken, kwallen en de nationale lekkernij, de blauwvintonijn.
Met je vingertoppen je eten vastpakken, betekent dat je je tastzin gebruikt. Dat zorgt voor een compleet andere ervaring dan wanneer je eet met bestek. Je bent je dan namelijk bewust van het eten, de textuur en het gewicht- je voelt letterlijk je eten voordat het in je mond gaat.
Je kunt kiezen voor Chinese eetstokjes van blank hout met een stompe punt. Of ga voor iets kortere, gelakte Japanse stokjes met een spitse punt. Koreaanse eetstokjes zijn weer gemaakt van roestvrijstaal. De stokjes van bamboehout hebben een luxe uitstraling.
In een restaurant kost een flesje cola vaak rond de ¥ 300, maar in de automaat kost een blikje van 300 ml meestal ¥ 120 en 500 ml kost ¥ 150.
Sushi wordt traditioneel niet met stokjes gegeten. Door sushi met schone handen voorzichtig op te pakken, tussen duim en middenvinger, verknoei je de perfecte vorm niet. Op deze manier toon je respect voor het vakmanschap van de chef.
Is je sushi rijst koud? Slecht teken, dat betekent dat de rijst niet vers is gemaakt en tussentijds is gekoeld. Sushi rijst eet je op kamertemperatuur. De rijst voelt zacht als een kussentje en heeft daardoor volop smaak.