Absoluut niet. Je kunt het nog prima gebruiken. Alleen geven ze je maaltijd misschien niet meer de optimale smaak waar je op gehoopt had. Een tip is dus wel om je kruiden te bewaren op een droge en donkere plek - precies, in je kruidenkastje staan ze dus prima.
Kruiden kunnen bijna niet bederven als je ze droog en koel opslaat, maar de kleur kan wel minder worden en de smaak zal na een tijd niet meer zo intens zijn als toen je de kruiden net kocht. Ook al zegt de 'tenminste houdbaar tot' stempel iets anders, hele kruiden zoals hele zwarte peper zijn na 4 jaar nog vers.
Op de meeste kruiden- en specerijenverpakkingen staat geen houdbaarheidsdatum vermeld. Toch kunt u gedroogde kruiden beter niet langer dan 1 jaar bewaren. De kruiden blijven echter alleen zo lang goed wanneer u ze op een droge, donkere plek bewaart.
Bacteriën kunnen namelijk niet groeien zonder water. En de potjes met kruiden en specerijen zijn nagenoeg droog. Daarom kun je ze heel lang bewaren. Zelfs tot ver over de 'ten minste houdbaar tot' datum.
Hoe lang dan wel? Ons advies: de grondspecerijen in potjes mag je ieder jaar vervangen, voor de rest van je specerijen kun je twee jaar aanhouden voordat je ze weggooit.
Hoewel gemberpoeder vrij lang bewaard kan worden, is het verstandig op je gebruik afgestemde hoeveelheid in huis te hebben, voldoende voor hoogstens een half jaar. Dat geldt ook voor het zelfgemaakte poeder dat je trouwens ook prima kunt invriezen. Dat geldt ook voor de gedroogde plakjes.
Kurkuma is vooral bekend van de Indiase keuken. Je ziet de specerijen terug in Curry's of kerriegerechten. Kurkuma wordt meer gebruikt t.o.v. gember vanwege de voedingswaarde, en vele andere voordelen.
Kaneel is net zoals andere specerijen jarenlang houdbaar. Onder invloed van warmte en licht kan wel de smaak en geur verminderen. De kaneel kan ook vocht aantrekken. Om die redenen zal de fabrikant een ten minste houdbaarheidsdatum hebben genoemd.
Bij de meeste mensen staat een dergelijk potje vaak een jaar tot enkele jaren in de keuken, maar houdbaar is het doorgaans slechts 6 maanden. Of het poeder bedroven is valt altijd moeilijk te zeggen. Ook na 6 maanden is het nog bruikbaar maar de geur, de smaak, en de kleur worden minder sterk.
Zout. Of het nu zee-, tafel-, of Himalayazout is, het kan niet over datum gaan. Wel moet je de smaakmaker en ontsmetter goed bewaren in een afsluitbare pot, maar dat geldt voor bijna alle voedingsmiddelen.
"Gedroogde gember, foelieblad of nootmuskaat kun je ongemalen, droog en donker drie jaar bewaren, en ongemalen kruidnagel en zwarte peperkorrels zelfs nog langer. Bij gemalen specerijen ligt het anders, daarvan adviseer ik ze niet langer dan twee jaar te bewaren. Tijdens het malen gaan smaak en geur sneller verloren."
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Hele specerijen – denk: steranijs, komijnzaad, kaneel en kardemom – kun je langer bewaren, zo'n acht tot tien maanden om precies te zijn.
Maggi: bouillonblokjes zijn lang/onbeperkt houdbaar omdat ze droog zijn en voornamelijk bestaan uit zout en vet. De aangegeven houdbaarheidsdatum is een kwaliteitsgarantie van de fabrikant.
Jazeker! Je kunt bloem ongeveer 1 jaar bewaren. Hou er wel rekening mee dat met de tijd de bakkwaliteit achteruit gaat: deeg gemaakt van ouder bloem rijst bijvoorbeeld minder goed. Bewaar bloem op een donkere, koele en droge plek.
Je denkt er misschien niet snel aan maar ook bouillon(blokjes) en fonds kan je jarenlang bewaren. Droge bouillonblokjes of ingevroren (verse) fond zijn niet alleen handig om (noedel)soep van te maken maar ook wanneer je een saus extra smaak wil geven.
Bewaar vruchtgroenten, zoals paprika, niet in de koelkast want dan treedt er koudebederf op. Dat houdt in dat de cellen onder de vier graden kapot gaan, waardoor paprika's hun vocht verliezen en eerder gaan rotten. Paprika kun je het beste op een koele plek bewaren (ca. 12-15 °C).
Veel mensen bewaren gember gewoon op de fruitschaal. Dit is niet verkeerd, maar in de koelkast gaat de gember langer mee. Wikkel de gember in een stuk keukenpapier en doe in een afgesloten vershoudbakje. Zet het bakje vervolgens in de groentelade van de koelkast.
Het is bederfelijke waar. Kruidenboter is langer houdbaar, maar zal na verloop van tijd minder goed smaken door het ranzig worden van vetten. Dus de kwaliteit bepaalt dan de THT.
In een goed afgesloten pot (ook vanwege de geur) is trassi ongeveer een jaar houdbaar. Vis en schaaldieren : Vis is een zeer kwetsbaar product, dat snel bederft.
Thee is een ongekoeld product, daarom kan thee niet snel bederven. Wel kan thee smaak verliezen. We raden je daarom aan om thee niet langer dan 12 tot 18 maanden na aanschaf te drinken. Na deze periode kun je de thee dus nog steeds drinken maar is de smaak niet meer zoals ie hoort te zijn.
Rozemarijn kun je in vershoudfolie in de koelkast bewaren. Deze stevige kruidensoort blijft zo zeker een week goed. Je kunt de takjes ook drogen.
Als je teveel neemt kan gember hartkloppingen en uitdrogingsverschijnselen veroorzaken en bij een te hoge dosis kun je zelfs slaperig, duizelig of verward raken. Geen zorgen, het komt niet snel voor dat je van gember een 'overdosis' neemt. Het is immers zeer scherp van smaak en eerder goed voor je dan slecht.
Behalve het remmen van ontstekingen zorgt Kurkuma ook voor een sterkere hart- en bloedvaten, waardoor de kans op hoge bloeddruk en alle bijkomende gevolgen verminderd wordt.
Zoals we net leerden stimuleert kurkuma de werking van de galblaas. De galblaas is verbonden met de lever (en het bovenste gedeelte van de dunne darm). En de lever is het belangrijkste orgaan als je jouw lichaam wilt ontgiften. Kurkuma helpt de lever zijn werk goed te doen.