Hetzelfde geldt niet voor de nachtteller: 's nachts kan geen energie geproduceerd worden door zonnepanelen. Dit betekent dat er nooit een overschot aan energie aanwezig zal zijn op een nachtteller. Het nachtverbruik kan ook niet gecompenseerd worden door een mogelijk overschot aan energie op de dagteller.
Als u zonnepanelen heeft, is het vaak ongunstig om te kiezen voor een energiecontract met dag- en nachttarieven. U krijgt dan mogelijk veel minder geld terug voor de stroom die u teruglevert en kunt daarnaast minder salderen.
Vanaf 1 januari 2023 wordt het huidig onderscheid tussen het duurdere dagtarief en het goedkopere nachttarief voor wat betreft de distributienettarieven afgeschaft. Die afschaffing geldt dus enkel voor het deel distributienettarieven op uw elektriciteitsfactuur, niet voor het deel elektriciteitskosten.
Wanneer je meer stroom verbruikt dan je opwekt met je zonnepanelen kan een dubbeltarief gunstiger zijn. Je wekt dan voornamelijk stroom op met je zonnepanelen tijdens het normaaltarief. Het is dan verstandig om je energieverbruik zoveel mogelijk te verplaatsten naar momenten waarop je zonnepanelen stroom opwekken.
Zonnepanelen produceren 's nachts geen energie. De fotovoltaïsche cellen in zonnepanelen moeten zonlicht hebben om elektriciteit op te wekken.
Stroomverbruik afstemmen op zonneschijn
Over het algemeen wordt aangeraden om in de daluren energie te gebruiken. Dit zit echter net even anders wanneer je zelf zonnepanelen op je dak hebt liggen. De zon schijnt immers vooral overdag. Maak daarom overdag zoveel mogelijk gebruik van de stroom uit zonnepanelen.
Zonnepanelen werken de hele dag hard om elektriciteit uit de zon te produceren. Ze ondersteunen ook 's nachts duurzame zonne-energieoplossingen. U kunt blijven profiteren van hun energieproductie na zonsondergang door middel van netto meting en opslag van zonnebatterijen.
De korting voor uitsluitend nachtverbruik was in het verleden hoger en wordt op deze manier dus deels afgebouwd. In 2023 verdwijnt het onderscheid tussen dag-, nacht- en uitsluitend nachttarief volledig. Er wordt voor de netkosten niet langer een korting toegepast voor het nacht- en uitsluitend nachtverbruik.
De slimme meter schakelt met een ingebouwde klok automatisch tussen het dag- en goedkopere nachttarief. Een traditionele meter heeft deze functie niet meer. U kunt alleen van het dag- en nachttarief gebruik maken wanneer u een slimme meter heeft.
Het verschil in prijs tussen dag- en nachtstroom (normaal- en daltarief) is ongeveer 1 à 2 cent per kWh. Als je gebruik maakt van dubbeltarief kun je dus veel voordeel hebben. Verplaats je energieverbruik dan zoveel mogelijk naar de avond en nacht (daltarief).
De korting voor uitsluitend nachtverbruik was in het verleden hoger en wordt op deze manier dus deels afgebouwd. In 2023 verdwijnt het onderscheid tussen dag-, nacht- en uitsluitend nachttarief volledig. Er wordt voor de netkosten niet langer een korting toegepast voor het nacht- en uitsluitend nachtverbruik.
Dag- en nachttarief energie meestal niet langer nuttig (en soms zelfs duurder) Bij de invoering van het capaciteitstarief op 1 januari 2023 verdwijnt het onderscheid tussen het dag- en nachttarief voor het onderdeel netkosten op de energiefactuur. De energieleverancier kan wel nog een apart tarief toekennen.
Het idee dat 's avonds wassen goedkoop is, komt doordat veel mensen een gesplitste stroomprijs hebben. Daarbij is er een normaal tarief en een daltarief. Vroeger zat daar nog verschil in, maar tegenwoordig is dat zo klein dat je geen verschil merkt wanneer je de was nou om drie uur 's nachts of 's middags doet.
Het beste moment is de apparaten in huis te gebruiken op het moment dat de stroomproductie hoog is. Dat is over het algemeen overdag. Zet bijvoorbeeld de wasmachine, droger of afwasmachine juist op dat moment aan.
Met voorschakelapparaten kun je de wasmachine, droger en vaatwasmachine ook automatisch aan laten gaan bij veel zonnestroom. Je moet dan natuurlijk wel 's ochtends zorgen dat deze apparaten gevuld zijn met was of vaat.
Omvormers en overspanning. Bij zonnepanelen is het juist slimmer om overdag stroom te gebruiken. En niet in de daluren, wat voorheen een goede bespaartip was. Zo verbruikt u zelf uw opgewekte elektriciteit en voorkomt u dat uw omvormer uitvalt.
Ja, er bestaat maar één digitale meter , maar u zal bij de installatie van de digitale meter kunnen kiezen tussen enkelvoudig tarief of dag-/nachttarief. Beide registratiesystemen en tarieven blijven gewoon bestaan.
In het grootste deel van Nederland lopen de daluren van 23.00 tot 7.00 uur.In Noord-Brabant en Limburg is dit van 21.00 tot 7.00 uur. Op deze momenten betaal je het daltarief. In het weekend en tijdens feestdagen geldt het daltarief heel de dag.
In het grootste deel van Nederland gaat het lage tarief voor stroom op werkdagen in om 23.00 uur. Als je in om rondom Leiden woont, of in de provincies Limburg en Noord-Brabant gaat het lage tarief al in vanaf 21.00 uur. In het weekend en op officiële feestdagen geldt het daltarief de hele dag.
Voor dubbeltarief is de slimme meter nodig
Die heeft een klok ingebouwd en twee digitale telwerken. De slimme meter schakelt daardoor automatisch op het juiste tijdstip van het ene telwerk naar het andere telwerk.
Het dag- en nachttarief (ook wel 'tweevoudig uurtarief genoemd)' is niet hetzelfde als het 'exclusief nachttarief'. Vanaf 1 januari 2023 wordt het huidig onderscheid tussen het duurdere dagtarief en het goedkopere nachttarief voor wat betreft de distributienettarieven afgeschaft.
Het daltarief voor stroom gaat om 21.00 uur of 23.00 uur in
In de rest van Nederland begint het om 23.00 uur. Het daltarief loopt altijd tot 7.00 uur. In het weekend en op officiële feestdagen geldt het daltarief de hele dag.
Het beste moment is de apparaten in huis te gebruiken op het moment dat de stroomproductie hoog is. Dat is over het algemeen overdag. Zet bijvoorbeeld de wasmachine, droger of afwasmachine juist op dat moment aan.
De zonnecellen, waar de panelen uit zijn opgebouwd, geleiden elektriciteit namelijk beter bij lagere temperaturen, waardoor ze beter werken. De opbrengst in de herfst- en wintermaanden is wel minder dan in de maanden met veel zonuren. Maar de panelen blijven energie opwekken, want er is wel gewoon zonlicht.