Uit onderzoek blijkt dat een huwelijk in de eerste tien jaar twee grote dieptepunten kent.De eerste dip komt in het vierde jaar en de tweede grote dip in – je raadt het al – jaar zeven. Bij de eerste grote problemen probeert een koppel er vaak alles aan te doen om de relatie te redden.
De ruzie, leren en groeien fase
Dit is de moeilijkste fase in jullie relatie en het zit voor het eerst tegen. Sommige relaties overleven deze periode niet. Je gaat je partner anders zien en ontdekt meer dingen die je niet zo leuk vindt. Hierdoor ontstaan ruzies.
De winter komt eraan! Voor veel koppels betekent dat het einde van zwoele avonden en fladderende vlinders. Er is zelfs één dag in het jaar wanneer de meeste koppels hun relatie verbreken. De dag dat de meeste stellen de knoop doorhakken valt in de winter.
Onderzoeker Brian Ogolsky van de Universiteit van Illinois onderzocht de relaties van 376 koppels en kwam erachter dat de zogenaamde 'gefocuste partners' het langst bij elkaar blijven. Dus koppels die hun partner belangrijker vinden dan andere zaken en veel tijd met elkaar doorbrengen.
Binnen 2 jaar na de eerste vonk komt er echter in veel relaties de klad. De verliefdheid neemt af, de zin in seks ook, en mensen krijgen weer oog voor hun vrienden en hobby's.
Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van. Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Toch blijkt uit onderzoek van psychotherapeut Gary Neuman onder 200 mannen, dat maar 8% vreemdgaat uit seksuele ontevredenheid. Maar liefst 48% gaat vreemd omdat ze sociaal-emotioneel ontevreden zijn. Een tekort aan bevestiging en affectie is de belangrijkste reden dat mannen hun partner bedriegen.
Liegen, dingen expres geheim houden
Maar over andere dingen liegen en niet eerlijk zijn, kan nog veel erger zijn dan één keer een wippie buiten de deur. Zeker als het vaak gebeurt, die dingen achterhouden voor de ander. Van financiële ellende en nare gedachtes tot aan angsten, depressies, dromen, wensen, ambities.
Relaties zonder kinderen lopen in 80 procent van alle gevallen stuk. Relaties met kinderen lopen in 30 procent van alle gevallen stuk. Uit elkaar gaan is slecht voor je gezondheid gescheiden paren hebben 20 procent meer kans op diabetes, hartziekten en kanker dan mensen die getrouwd blijven.
Hij wil nooit meer seks, zij klaagt over het dopje van de tandpasta, hij komt steeds later thuis van zijn werk en zij praat liever met haar vriendinnen dan met hem. Zo herken je de signalen van een slechte relatie. Volgens psychologen zijn er verschillende signalen die erop wijzen dat het niet goed gaat met de liefde.
Het is mogelijk dat mannen intimiteit gaan vermijden zodra ze geen gevoelens meer voor hun partner hebben. Dus als je vriend bijna nooit seks initieert of hij opeens niets meer probeert in de slaapkamer is dat een van de signalen dat hij niet meer van je houdt.
We komen er maar gelijk mee voor de draad: 4,2 jaar, dat is hoe lang gemiddelde een relatie van een huidige twintiger duurt, wijst dit onderzoek onder Britse twintigers uit. Dat klinkt behoorlijk lang, maar typisch aan de twintiger-relatie, is dat-ie niet per sé aan een stuk door wordt geconsumeerd.
Dat kan van alles zijn. Een partner die nooit iets uit wil geven, of juist een enorm gat in zijn hand heeft. Onenigheid over hoe er met geld moet worden omgegaan. Ongelijke financiële bijdragen in de huishoudpot en meer van zulks.
Een beetje bindingsangst of verlatingsangst is normaal. Soms heb je ook een goede reden om je (nog) niet te willen binden. Bindingsangst kan problematisch worden als je in een relatie niets wil delen door schik om te veel van je eigen territorium af te staan te geven of te veel van jezelf te tonen.
Wat is een toxische relatie? Een toxische relatie is een verbinding tussen twee personen die schadelijk is. Het is een vorm van een negatieve menselijke energieke besmetting. Dit betekent dat je iemand anders' energie met die van jou uitwisselt, en dat deze giftig voor jou is.
Een kus op de wang toont dat hij affectie voor je voelt, hij is graag bij jou. Deze zoen is niet romantisch maar drukt gevoelens van vriendschap uit.
Overspel vanwege spannende seks
Niet alleen mannen, maar ook vrouwen zoeken daarom bevrediging bij iemand anders. “Vooral jongere vrouwen gaan vreemd omdat ze op seksueel vlak geen voldoening krijgen. Ze willen vaker seks of zijn nieuwsgierig naar hoe het met een andere man kan zijn”, zegt Bowman.
Een echte norm bestaat niet
Je behoefte aan seks wordt door heel veel interne en externe factoren bepaalt. Iedereen z'n seks drive is anders. Dus: een echte norm voor hoe vaak je seks 'moet' hebben, bestaat niet. Als jij je goed voelt bij jouw seks leven, dan heb je genoeg seks.
Nog een vraag die ik vaak krijg: Kan een man gevoelens krijgen door seks? Seks staat voor mannen in heel veel gevallen zoals je net leest los van een emotionele connectie. Niet per definitie: wanneer hij een relatie met je heeft, is het voor hem ook een emotionele beleving.
Verwerking vreemdgaan kan in sommige gevallen wel meer dan een jaar duren. Hoe lang het precies duurt, is afhankelijk van jou als persoon, hoe heftig het vreemdgaan was en hoe lang jullie al een relatie hebben.
1. Zakenmannen – Zo'n 29% van de bedriegers was een zakenman. “Vaak hebben ze onregelmatige uren en shiften. Dat maakt het gemakkelijker om stiekem afspraakjes te boeken”, zegt Isabella Mise, communicatiedirecteur van Ashley Madison.
Wat betekent het als de seks in een relatie afneemt of stopt? “Hoewel het in sommige gevallen zeker iets kan zeggen over de relatie, is het niet erg als een koppel weinig of geen seks heeft. Als het voor jou en je partner geen probleem is, dan is het ook écht geen probleem.
Als één van beiden niet meer wil, dan is er eigenlijk al geen sprake meer van een relatie. In ieder geval niet op emotioneel niveau. Als je allebei de wil hebt om er nog iets van te maken, dan kun je zeker vechten voor je relatie.
Niet zo vaak
Ze gokt dat ongeveer 6 procent een 'doorstart' maakt. Maar ze ontdekte ook dat van de 1001 stellen die ze sprak, 64 procent succes had bij de herkansing. Opvallend: geen enkel stel zei dat het 'net als vroeger was'. De liefde was hetzelfde, sterker misschien, maar de relatie was totaal anders.