Kunstmest bevat de juiste voedingsstoffen, maar verbetert de bodemstructuur niet. Bovendien belast kunstmest het milieu meer. Bij kunstmest gaat de afgifte van voedingsstoffen zó snel dat planten kunnen 'verbranden' als je te veel gebruikt. De planten krijgen dan gele bladeren en verwelken.
De belangrijkste nadelen van kunstmest op een rij:
Dit kost veel energie, waardoor er ook veel CO2 uitgestoten wordt. Kunstmest is van nature zout. Te veel zout in de bodem vermindert de kwaliteit van de grond. Kunstmest lost sneller op in water dan organische mest.
Kunstmest bevat slechts enkele van de bijzonderste mineralen. Om gezond te kunnen groeien heeft een plant (en ook gras) 60 mineralen nodig. Meer dan 50 mineralen worden NOOIT aangevuld! Dit lange gebruik van kunstmest heeft ervoor gezorgd dat de gronden in het Westen een tekort aan mineralen hebben.
Organische mest is beter voor het milieu. Er wordt nog wel eens gezegd dat kunstmest slecht is voor het bodemleven in je tuin. Dat klopt niet helemaal. Wel is het zo dat kunstmest, in tegenstelling tot organische mest, niet echt veel toevoegt aan het bodemleven.
Kunstmest is een stuk goedkoper en werkt sneller dan organische mest. Het resultaat is zichtbaar na een week tot tien dagen, terwijl dit bij organische mest twee tot drie weken duurt. Een ander voordeel is dat je precies kan doseren; met alleen de voedingsstoffen die het gewas nodig heeft.
Kunstmest belast het milieu
De productie van kunstmest kost veel energie en veroorzaakt de uitstoot van het sterke broeikasgas lachgas. Bovendien komen hierbij schadelijke stoffen vrij zoals cadmium, arseen en radioactief radium.
Kunstmest bestaat uit een mix van zogenoemde hoofd en sporen elementen, waarvan de samenstelling is afgestemd op een optimale groei van planten. Hoofdelementen zijn stikstof, fosfor en kalium (de zogeheten NPKele menten), maar ook magnesium, zwavel en calcium.
Het blijft echter onvermijdelijk dat het produceren, transporteren en gebruiken van kunstmest bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen, met name koolstofdioxide (CO2) en lachgas (N2O). Daar staat tegenover dat kunstmest noodzakelijk is om bossen en graslanden te beschermen tegen omzetting tot landbouwgrond.
Stikstof uit dierlijke mest komt door mineralisatie van organische stof langzamerhand vrij, een proces dat ook doorgaat na de oogst van gewassen. Door minder dierlijke mest te geven en dit naar de behoefte van het gewas aan te vullen met direct opneembare kunstmest, is efficiënter en met minder verliezen te bemesten.
De gecontroleerde uitgave van voedingsstoffen zorgt voor een geleidelijke en natuurlijke groei van het gazon. Het nadeel van organische mest is dat het minder NPK-voedingsstoffen heeft, maar daarentegen hebben ze wel veel meer sporenelementen die zorgen voor een diepgroene kleur.
Als alle boeren nu stoppen met kunstmest, breekt er binnen de kortste keren een wereldwijde hongersnood uit. Zo'n 40 procent van de mensen op aarde eet en leeft dankzij de lichtgrijze korrels die agrariërs al jaren over de akkers strooien.
Bijna alle tegenwoordig in de reguliere landbouw gebruikte kunstmeststoffen zijn anorganische zouten, afkomstig van industriële chemische synthese.
Een groot nadeel van kunstmest is dat er geen organisch materiaal aan de bodem wordt toegevoegd waardoor het bodemleven niet wordt verrijkt of gestimuleerd.
Kippenmest is ook een alternatief, maar koemest bevat daarbij in tegenstelling tot kippenmest geen ammonium en ureum. Hierdoor verbrand het veel minder snel dan kippenmest. Kippenmest heeft daarnaast ook een minder lange nawerking dan koemest.
Kunstmest (anorganische mest) heeft een snelle werking en wordt hierdoor vaak als oppepper voor het gazon gebruikt. Let op: deze meststoffen bevorderen de bodem niet zoals de organische mest doen. Omdat kunstmest een boost geeft aan jouw gazon, moet je oppassen dat je niet te veel geeft.
Organische meststoffen zijn meststoffen die volledig zijn opgebouwd uit natuurlijke grondstoffen van plantaardige of dierlijke oorsprong. De voedingselementen in organische meststoffen, waaronder stikstof, fosfor en kalium, komen vrij wanneer bodemorganismen zoals nuttige bacteriën en schimmels de mestkorrels afbreken.
Meng je ook compost, goed verteerde koemest, bladaarde of een gemengde organische mest door de grond dan komt het bodemleven goed op gang. Bij het aanplanten kunt u ook een grond verbeterend middel gebruiken zoals Vivimus waarin voor de eerste 100 dagen voedingsstoffen zitten voor je planten.
Koemest bij de aanleg van een gazon
Omdat koemest een organische meststof is, kun je eigenlijk niets fout doen. Bij kunstmest kun je te veel meststof geven, waardoor je juist schade toebrengt aan je planten of gazon. Bij organische meststoffen gebeurt dit niet, je kunt dus niets fout doen in de dosering van koemest!
Het overgrote deel van de reserves is in handen van slechts drie landen: Marokko, China en de VS. De landbouw is de belangrijkste gebruiker van fosfaat. Van het gewonnen fosfaat wordt 80% gebruikt voor de productie van kunstmest.
Er zijn individuele boeren die het zonder kunstmest redden. Biologische telers gebruiken zelf geen kunstmest, maar mogen om hun nutriënten aan te vullen wel mest van gangbare bedrijven aanvoeren', zegt de directeur van Meststoffen Nederland.
U mag stikstofkunstmest van 1 februari tot en met 15 september gebruiken op gras- en bouwland. U verdeelt het gelijkmatig over het perceel. Dat hoeft niet emissiearm.
De Duitser Justus Von Liebig is de uitvinder en eerste gebruiker van kunstmest. Von Liebig onderzocht nauwkeurig de hoeveelheid mineralen die planten nodig hebben. Hij maakte de mineralen zelf na, zo ontstond kunstmest: door mensen gemaakte mest.
Welke mest bevat veel stikstof? Een van de meest stikstofrijke meststoffen is kippenmest. Ook kan je een stikstofrijke mestvoeding kopen voor je planten.
De aangeraden dosering is zo'n 7-9 kg per 100 m². Dit is aanzienlijk meer dan wanneer je het op het gazon strooit, want dan kun je met 3-5 kg ongeveer 100 m² bemesten.
Het is wel noodzakelijk dat het gras droog is als u gaat bemesten omdat anders de mest niet op de goede plek terecht komt. Mest dus nooit in de regen!