Eiwit-splitsende enzymen in je yoghurtWanneer je (net als Marian) regelmatig een kiwi door je yoghurt doet en dit mengsel een poosje laat staan, dan zullen peptidases de eiwitten in de yoghurt gaan splitsen. Uit deze splitsing zullen losse peptideketens ontstaan.
Het enige fruit dat je als toetje kunt eten, zijn ananas en aardbeien, vanwege hun spijsverteringsenzymen. Combineer rauw fruit nooit met zuivelproducten (dus tja, geen fruit met yoghurt of kaas …). Dit geldt vooral voor bananen, kersen, zuur fruit en meloenen.
Nooit doen: yoghurt en vers fruit mengen
Combinaties die je beter niet kunt maken. Natuurlijk zijn ze allemaal gezond maar eenmaal gemengd met elkaar kan je ze niet lang laten staan. Na een tijdje gaat de yoghurt schiften en ontstaat een bittere smaak. Hetzelfde geldt voor andere zuivelproducten zoals kwark en room.
Vers fruit in de yoghurt is natuurlijk altijd goed. Niet alleen aardbeien en frambozen, maar ook pruimen, perziken of bessen doen het erg goed in een bakje yoghurt. De meeste vruchten kunnen gewassen en gesneden in de yoghurt. Je kunt ze ook pureren om er een lekkere saus van te maken die je door de yoghurt roert.
Als je een kiwi kapot maakt, komen die enzymen vrij. Als je dan de gelatine toevoegt, zullen de enzymen de peptidebindingen van de gelatine kapot maken waardoor het geen pudding meer kan vormen (figuur 1).
Eiwit-splitsende enzymen in je maag
Wel is het aan te raden de kiwi pas vlak voor consumptie aan je yoghurt toe te voegen, zodat je de werking van enzymen en de verandering van smaak en textuur van je yoghurt voorafgaand aan consumptie kan voorkomen.
Stoffen in bepaalde fruitsoorten als ananas, kiwi en mango breken de bouwstenen van gelatine af, waardoor de gelei niet optimaal zou opstijven.
Ontbijten met yoghurt is gezond.Yoghurt bevat namelijk veel goede voedingsstoffen als vitaminen (B12 en B2), eiwitten en calcium. Maar het is wel belangrijk om een gezonde variant te kiezen. 'Volle' yoghurt bevat bijvoorbeeld veel verzadigde vetten en in vruchtenyoghurts zit vaak weer te veel suiker.
Vruchtenyoghurt klinkt gezond, maar dat kan best tegenvallen. Er zit vaak weinig fruit in en des te meer suiker. Kijk daarom eerst goed op het etiket naar het percentage vruchten. Om gezond bezig te zijn kun je beter zelf (vers) fruit aan de yoghurt toevoegen.
Griekse yoghurt is rijk aan eiwitten en laag in koolhydraten, wat het een uitstekende keuze maakt voor een gezonde levensstijl. Voeg daar nog wat vers fruit aan toe en je hebt een heerlijk ontbijt die ook nog eens goed voor je is!
Blauwe bessen recept
Veel mensen eten hun blauwe bessen in een schaaltje yoghurt. Er zijn aanwijzingen dat de yoghurt de opname van de antioxidanten uit blauwe bessen belemmert [12]. Als je optimaal wilt profiteren van de gezondheidsvoordelen van blauwe bessen is het beter om ze uit het vuistje te eten.
Yoghurt bevat relatief weinig calorieën – vooral vetvrije yoghurt – toch kan het je wel een voldaan gevoel geven waardoor het een ideale snack is voor het slapen. Daarnaast is het eten van yoghurt voor het slapen simpelweg gezond en – ook belangrijk – je wordt er niet dik van.
Yoghurt krijg je door melkzuurbacteriën aan melk toe te voegen. Hierdoor wordt melksuiker omgezet in melkzuur en wordt de melk dikker, waardoor het die frisse zurige smaak krijgt.
Fruit & zuivel
Fruit is licht verteerbaar en verlaat gemiddeld met een uur weer de maag. Combineer je fruit met andere productgroepen dan leidt dit meestal tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt. Gekookt fruit kan wel weer.
Denk bijvoorbeeld aan perziken, bessen, frambozen en aardbeien. Met een banaan maak je je maag dan weer extra blij. Bananen zijn makkelijk te verteren en er zit vitamine B6 in. Dit vermindert een opgeblazen gevoel.
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora [12-14]. Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering.
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Het eten en drinken van zuivelproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker.
Magere kwark of yoghurt (van zuivel of soja) zijn uitstekend ideeën voor een ochtendmaaltijd. Andere goede eiwitbronnen zijn eieren, tofu, noten en zaden. Vermijd suikerhoudend voedsel als ontbijt. En ik bedoel hiermee geraffineerde suikers, zoals witte of bruine suiker en alle siropen.
Griekse yoghurt bevat over het algemeen meer vet dan gewone yoghurt. En dat vet bestaat dan ook nog eens voor meer dan de helft uit verzadigd vet. Dat is dus niet persé gezond te noemen. Maar dat Griekse yoghurt niet bijdraagt aan een goede gezondheid is te kort door de bocht.
Stevigheid van botten, kraakbeen, gewrichten, nagels en tanden en elasticiteit van huid, bloedvaten, bindweefsel en organen: het geeft structuur aan ons lichaam. Dit collageen zorgt er dus onder andere voor dat onze huid stevig en elastisch blijft.
Actinidine of actinidaïne is een enzym dat voorkomt in sommige soorten fruit, waaronder kiwi's, mango's, papaja's en ananas. Het breekt eiwitten af, wat ervoor zorgt dat het gebruikt kan worden om vlees malser te maken.
Gelatine zorgt ervoor dat het maagslijmvlies gezond blijft en dat er een soort laagje aan de binnenkant van je darmen gevormd wordt, iets dat irritatie in de betreffende organen voorkomt en je helpt om voedingstoffen beter op te nemen. Ook vermindert gelatine daarmee maagzuur en reflux na het eten.