Met naar schatting tussen de 250.000 en 300.000 Turkse inwoners is de
In de jaren zestig kwamen de eerste Turkse gastarbeiders naar Duitsland. Het aantal Turkse Duitsers ligt volgens het Duitsland Instituut op 2,4 miljoen, drie procent van de totale bevolking. Andere schattingen lopen op tot drie miljoen. In Berlijn is vijf procent van de inwoners Turks.
In Duitsland wonen ongeveer 2,9 miljoen mensen met een Turkse achtergrond, waarvan meer dan de helft in Turkije mag stemmen.
Al sinds de jaren zestig zijn er Turkse immigranten naar Berlijn gekomen, eerst als gastarbeiders en later om zich er blijvend te vestigen.
Almelo is in Nederland de gemeente met het relatief hoogste aantal Turkse Nederlanders. Maar liefst 10 procent van de bevolking is van Turkse komaf: in totaal zo'n 7000 mensen. Ze hebben hun eigen winkels, restaurants, kapsalons en verenigingen.
12% van de huidige bevolking van Keulen is moslim. Dit komt vooral door Turkse immigranten (ca.85.000) sinds de jaren 60 van de 20e eeuw. De belangrijkste Turks-islamitische organisaties van Duitsland zijn bijna allemaal in Keulen gevestigd.
Vandaag wonen er nog 40.000 mensen met Turkse nationaliteit in ons land.
Volgens het CBS wonen er in 2022 in Nederland ongeveer 420.000 Marokkanen, waarvan ongeveer 60% in Nederland geboren is. Het grootste deel van de Marokkaanse Nederlanders komt uit de Rif en spreekt van huis uit Riffijns. Zij beschouwen zichzelf naast Marokkaans ook Berbers.
Daarmee komt het totaal aantal mensen met een migratieachergrond uit op 19,3 miljoen. Volgens het Statistische Bundesamt heeft een persoon een migratieachtergrond als hij of zijn ouders niet met een Duits staatsburgerschap is geboren. Bij 23,6 procent, ongeveer een kwart van de Duitse bevolking, is dat het geval.
In totaal gingen buiten Turkije ruim 1,8 miljoen mensen verdeeld over 74 landen naar de stembus, volgens cijfers van het Turkse staatspersbureau Anadolu. Het grootste deel van deze kiezers woont in de Europese Unie.
Turken zijn mensen die een Turkse achtergrond hebben of die voorouders hebben die in Turkije geboren zijn en hun cultuur, moedertaal, etniciteit en/of religie met elkaar gezamenlijk hebben. In ruimere (etnische) zin vallen ook de andere Turkse volkeren uit Eurazië hieronder.
Turkije bestond vroeger uit het schiereiland Anatolië (het huidige Aziatische deel van Turkije) en Thracië (het huidige Europese deel van Turkije). In Turkije hebben verschillende volken, zoals de Byzantijnen, de Seltsjoeken en de Ottomanen geleefd, waardoor het land een rijke cultuurhistorie en oude tradities heeft.
De vier grootste niet-westerse groepen in Nederland hebben een Turkse (397 duizend), Marokkaanse (386 duizend), Surinaamse (349 duizend) of Antilliaanse (151 duizend) achtergrond. Deze vier groepen groeiden de afgelopen jaren alleen nog door de geboorte van de tweede generatie.
Van de 910 duizend in Nederland geboren inwoners met twee in het buitenland geboren ouders, heeft veruit het grootste deel een Buiten-Europese herkomst. Een vijfde (189 duizend) heeft een Marokkaanse herkomst, een iets kleiner aantal (165 duizend) een Turkse.
De Marokkanen wonen vooral in Utrecht en Amsterdam, waar ze in beide gevallen 8,7 procent van de bevolking uitmaken. Binnen de grote steden wonen allochtonen geconcentreerd in een aantal wijken en buurten, en die concentratie is de afgelopen jaren toegenomen.
Op 1 januari 2022 beschikten volgens het CBS 16,3 miljoen Nederlanders van de inwoners in Nederland over de Nederlandse nationaliteit. Dat is een kleine 93% van alle Nederlanders. Er woonden aan het begin van 2022 iets meer dan 1,2 miljoen buitenlanders, inwoners zonder de Nederlandse nationaliteit, in Nederland.
Omdat er in Deventer vanaf het eind van de jaren zestig van de vorige eeuw zoveel mensen kwamen wonen van Turkse komaf, besloot de Turkse regering om behalve in Rotterdam ook in Deventer aan de Keizerstraat een Turks consulaat te vestigen.
In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw kwamen de eerste Marokkaanse en Turkse arbeidsmigranten naar Nederland. Het waren vooral jonge, laag- en ongeschoolde mannen die migratie als dé oplossing zagen om aan de armoede in hun land van herkomst te ontsnappen.
In Den Haag en Rotterdam wonen relatief minder Marokkanen. Turken zijn veel gelijkmatiger over de vier grote steden verspreid. Hun aandeel in Amsterdam is echter relatief laag.
De bewoners van Rotterdam vormen een bont geschakeerde cultuur: zo waren er op 1 januari 2020 55.885 mensen ingeschreven met een Surinaamse, 49.699 met een Turkse, 45.676 met een Marokkaanse, 25.562 met een Antilliaanse en 15.971 met een Kaapverdische migratieachtergrond.