Als je geen lactose-intolerantie of koemelkallergie hebt, is melksuiker niet slecht voor je. Sterker nog: producten als magere melk, halfvolle melk en karnemelk passen in een gezond voedingspatroon. Het eten en/of van melkproducten (zuivel) als yoghurt hangt samen met een lager risico op diabetes type 2 en darmkanker.
De suiker die van nature aanwezig is in melk heet lactose. Deze melksuiker vind je in koemelk, geitenmelk en zelfs moedermelk. Als je melk drinkt wordt de lactose in de darm, door het enzym lactase, afgebroken tot twee losse suikers: glucose en galactose.
De hoeveelheid eiwitten en fosfaat die melk bevat zorgen voor verzuring in het lichaam. Het lichaam zal het zuur vervolgens neutraliseren door calcium uit de botten te onttrekken. Melk drinken kan dus ook leiden tot een tekort aan calcium, dat uiteindelijk kan leiden tot botmineraaldichtheid afname.
De raad adviseert om tussen de 250 en 500 ml melk per dag te consumeren, als bijdrage aan de inname van calcium, vitamine B2 en B12. Let op: deze aanbevolen hoeveelheid gaat over melk in vloeibare vorm.
Wie geen gewone melk wil drinken, kan het best kiezen voor een sojadrank. Kies er dan eentje met toegevoegde calcium en vitamine D, stelt de Consumentenbond. Melkvervangers bevatten namelijk vaak veel minder voedingsstoffen van zichzelf. Het is geen onderzoek betaald door de zuivelbranche.
Volle melk is de meest onbewerkte melksoort van de drie. Volle melk bevat van nature ongeveer 3,5 % vet. De vetten in melk zorgen waarschijnlijk voor een stabielere bloedsuikerspiegel door de opname van suiker te vertragen. In dit opzicht kan volle melk de beste optie zijn.
Er bestaan verschillende plantaardige zuivelalternatieven, zoals sojadrink, amandeldrink, rijstdrink, haverdrink en kokosdrink.
Overdaad. Klinkt goed, maar te veel melk drinken is ook niet verstandig. In melk zitten verzadigde vetten, die het risico op hart- en vaatziekten vergroten. Schutte raadt daarom aan halfvolle of de magere varianten te kopen.
Het is wel zo dat volle melkproducten ook veel verzadigde vetten bevatten, wat dan weer het risico op hart- en vaatziekten vergroot. Daarom is het belangrijk om daar niet mee te overdrijven, want dan is het niet zo dat melk drinken gezond is.
Volgens het advies van WHO mag je in vrije suikers 10 procent van je dagelijkse calorie-inname nuttigen. Dat betekent dat een vrouw ongeveer 50 gram suiker per dag mag en een man 60 gram suiker per dag. Volgens het Voedingscentrum mag je in totaal (vrije suikers en natuurlijke suikers) ongeveer 90 gram suiker per dag.
Magere en halfvolle melk en melkproducten (zuivel) zoals 30+ kaas, magere en halfvolle yoghurt en karnemelk passen in Nederland in een gezond voedingspatroon. Het nemen van zuivel hangt samen met een lager risico op darmkanker en het eten van yoghurt met een lager risico op diabetes type 2.
Zowel volle, halfvolle als magere melk staan in de lichtgroene zone van de voedingsdriehoek en passen dus in een gezonde voeding. Halfvolle melk krijgt in het algemeen de voorkeur.Hiermee krijg je minder (verzadigd) vet en calorieën binnen maar nog altijd voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen.
' vraag je je misschien af. Dat is nou juist het mooie, veel voedingstoffen blijven nagenoeg gelijk. In volle, halfvolle en magere melk zitten veelal dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen, het verschil is enkel de hoeveelheid vet. Met karnemelk is dit net zo, de hoeveelheid calcium en vitamine B2 zijn bijna net zoveel.
Melk hydrateert 1,5 keer beter dan water
Resultaat daarvan was dat volvette melk 1,5 keer beter hydrateerde dan water. Magere melk scoorde nog iets hoger met een hydratatiefactor van 1,58.
De aanbeveling voor zuivel voor 50-plussers
Iedereen die ouder is dan 70 jaar wordt aanbevolen om 4 porties melk(producten) per dag te nemen (600 ml) en 2 plakken kaas. Als je deze aanbeveling volgt, krijg je wat betreft calcium binnen wat je dagelijks nodig hebt: 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH).
Een vette huid met verstoppingen en puistjes heet acne. Stom genoeg kan 1 glas melk al voor deze problemen zorgen als je daar gevoelig voor bent. Daarnaast kan de lactose (melksuiker) in zuivel bijdragen aan het ontstaan of verergeren van andere huidproblemen zoals rosacea en eczeem.
De voedingswaarden van havermelk, rijstmelk en amandelmelk lijken daarentegen minder op die van koemelk. Deze plantaardige drinks bevatten minder verzadigde vetten en meer onverzadigde vetten vergeleken met halfvolle melk. Dat is positief, omdat de onverzadigde vetten het cholesterol in het bloed verlagen.
Melk kun je door sojadrink vervangen, mits er calcium en vitamine B12 aan toegevoegd is. Van alle zuivelvervangers is sojadrink wat betreft voedingswaarde de beste vervanger. Het lijkt op die van halfvolle melk wat betreft eiwit en energie. Calcium, vitamine B2 en B12 worden vaak toegevoegd en soms ook vitamine D.
Als je een plantaardige melk zoekt die minder calorieën bevat dan is amandelmelk wel een goede keuze. De (ongezoete) amandelmelk bevat minder calorieën dan koemelk en alle andere plantaardig melksoorten. Ook is amandelmelk vrij van verzadigd vet en van nature lactosevrij.
De consumptie van melk kan helpen spierpijn na inspanning te verminderen. Behalve aan de synthese van spiereiwit draagt het bij aan het herstellen van de vochtbalans en kan het helpen bij het aanvullen van de glycogeenvoorraad in spieren.
Melk stimuleert namelijk de productie van maagzuur en kan doordoor maagklachten doen toenemen. Bij karnemelk is dit effect er minder. Gebruik dus niet meer melk dan de aanbevolen richtlijnen (dit is gemiddeld 3 porties of 450 ml per dag) en kies bij voorkeur karnemelk.
Is kaas gezond? Kaas bevat vetten, eiwitten en diverse vitaminen (zoals A, B2 en B12).Daarnaast is het een bron van mineralen zoals calcium, fosfor en magnesium, zink en selenium.