Je kan dus stellen dat rode pepers doorgaans heter zijn dan de groene exemplaren. Wanneer pepers rijpen, veranderen ze echter niet alleen van kleur. Jalapeño's die onder ecologische druk staan, ontwikkelen namelijk ook witte lijnen en 'sproetjes'.
Hoe meer capsaïcine, hoe heter de peper. En dit betekend dat van hetzelfde soort, rode pepers heter zijn dan groene pepers. De volledig gerijpte chipotle peper is dus heter dan de niet volledig gerijpte jalapeño peper.
Jalapeño. Minder heet is de Jalapeño peper, die vaak groen is van kleur. Hij scoort gemiddeld tussen de 3.000 en de 6.000 en wordt vaak gebruikt in Zuid-Amerikaanse recepten, zoals guacamole of salsa.
De rode jalapeno peper is de rijpe variant van de Mexicaanse groene jalapeno peper. Door een langer rijpingsproces, krijgt de rode jalapeno peper haar dieprode kleur en een wat scherpere, zoetere smaak dan groene jalapeno. De rode jalapeno heeft een Scovillescore van 3/5 (medium-heet).
Voedingswaarden. Rode jalapeño-pepers (spreek uit als hah lah pen yo) komen oorspronkelijk uit Mexico. Deze pepers zijn medium pittig.
Spaanse peper
De rode is ongeveer net zo pittig als Sambal oelek en soort een 3. De oranje- en gele- Spaanse peper zijn ietsje pittiger dan de rode en groen is juist de minst hete peper. Deze laatste is perfect als je van niet té pittig houdt.
Sambal oelek scoort op de schaal van Scoville 2000. Erg scherpe pepersoorten zijn de gele Madame Jeanette uit Suriname en de Habaneropeper uit Mexico welke is verwerkt in Sambal Gledek. Kleine gedroogde rode of groene pepertjes), in Indonesië rawit genoemd, kunnen ook heel heet zijn.
Pepers kopen
Over het algemeen geldt hoe kleiner de peper, hoe scherper. En hoe rijper (rood of geel) hoe milder van smaak. Kleine groene pepertjes zijn dus het scherpst.
De Jalapeño is er in het groen en rood, maar wordt hoofdzakelijk als groene variant gegeten. Deze peper heeft van nature een vruchtwand die vol zit met krimpscheuren. De in Nederland geteelde Jalapeño vertoont door een andere teeltwijze vrijwel geen scheuren en is vrij vlezig van structuur.
De veelgebruikte rode peper wordt ook wel Spaanse peper of chilipeper genoemd. Chilipepers groeien aan een struik en worden wereldwijd geteeld. Rode chilipeper is rijp. Groene chilipeper is onrijp, maar het feit dat deze peper onrijp is, doet niet onder voor de pittigheid.
Madame Jeanette is een hete, gele chilipeper-cultivar die oorspronkelijk uit Suriname komt. Deze peper is zeer heet, 125.000 tot 325.000 op de Scovilleschaal.
In het geval van tabasco is dat zo'n vijfduizend keer. De heetste peper ter wereld is de Carolina Reaper, met een SHU van 2 miljoen. De gemiddelde Vlaming vindt 500 tot 1000 SHU al pittig.
Traditioneel Turks ras, de pepers horen heet te zijn soms komen mildere voor, allen met een zeer goede, complexe smaak. Flinke planten dragen lange, dunne, iets kreukelige pepers van wel 15-18 cm lang, die van groen naar rood rijpen.
De Jalapeno peper wordt het meest verkocht in de kleuren rood en groen. De pepers zijn 4 tot 7 centimeter lang, met een glanzende schil en de vorm van een kegel. De Jalapeño verliest overigens een stuk van zijn scherpte als de zaden met zaadlijsten en al worden verwijderd.
Jalapeño combineert heel goed met kaas, van roomkaas tot harde kazen, maar probeer ook eens wat in je guacamole of op je burger.Andere ideeën: bij de mosselen of in kippensoep. Eigenlijk past deze peper bij al je gerechten die wat net een beetje extra kick nodig hebben.
Jalapeños bevatten veel flavonoïden, vitamine C, A, en capsaïcine, wat waarschijnlijk hartziekten en andere risicofactoren helpt voorkomen. Jalapeños kunnen ook de groei van bacteriën en infecties zoals keelpijn en tandbederf afremmen door hun antimicrobiële en antibacteriële eigenschappen.
De zaadjes en de zaadlijsten van pepers zijn het scherpst en pittigst. Die kun je voor het gebruik verwijderen. Snijd de peper met een scherp mesje en vermijd het aanraken met de handen.Wrijf niet in je ogen, nadat je peper hebt gesneden!
Beschrijving. Groene jalapeño-pepers (spreek uit als hah lah pen yo) komen oorspronkelijk uit Mexico. Deze pepers zijn medium pittig.
1. Carolina Reaper — 2.200.000 SHU. Met maar liefst 2.200.000 SHU is de Carolina Reaper de topper wat hitte-niveaus betreft. Deze peper is ontwikkeld door de Amerikaanse chili-kweker Ed Currie in South Carolina en wordt gekenmerkt door zijn rode, gerimpelde uiterlijk en taps toelopende staartje.
Hoe meer capsaïcine, hoe scherper de peper en hoe hoger de peper scoort op de schaal van Scoville. De bekendste peper is misschien wel de paprika, deze is gelijk ook het minst scherp (eigenlijk helemaal niet, zelfs wat zoetig) en heeft dus een score van 0.
Cayennepeper gemalen is op zichzelf dus pittiger dan chilivlokken en een stuk pittiger dan chilipoeder. Qua smaak lijken ze wel op elkaar dus het zijn goede vervangers. Maar er is iets meer product van nodig om dezelfde pittigheid te bereiken!
De Madamme Jeannette is altijd geel, rode Madammen bestaan niet! De Madamme Jeannette: minder heet. maar veel warmer en kruidiger van smaak.