Antroewa is een typische Surinaamse of Indische groente. Deze bijzondere vrucht is wit van kleur, heeft de grootte en formaat van een tomaat, smaakt wat bitter en is heel lekker in stoofschotels, lasagne, kip, vis en als aubergine.
Antroewa (ook wel 'Antruwa') is een groente die familie is van de aubergine. Een antroewa heeft de grootte van een normale tomaat en is groen van kleur. Antroewa wordt onrijp (groen) gebruikt en verwerkt in verschillende authentieke gerechten. De antroewa is vrij bitter van smaak, maar erg gezond.
De antroewa is een plant uit de nachtschadefamilie die nauw verwant is aan de aubergine. De antroewa is afkomstig uit Oost-Afrika en wordt daarnaast ook in de tropen van Zuid-Amerika gekweekt. De onrijpe vruchten die in Nederland worden verkocht, zijn meestal afkomstig uit Suriname.
Welke vitamines en mineralen heeft antroewa? Antroewa bevat vitamine C en B1,2,6 en 11. Het bètacaroteen wordt omgezet door het lichaam in vitamine A. Ook bevat antroewa de mineralen calcium, fosfor, kalium, magnesium, natrium en zink.
Halveer sopropo in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in dunne plakken en doe samen met het zout in een kom. Laat het 15 minuten staan zodat de groente gaat zweten; dit neemt wat van de bitterheid weg. Spoel het twee maal af in een kom met koud water, het zal iets schuimen.
Waarom is de sopropo goed voor je gezondheid:
De sopropo bevat volop vitamine C, folaat (vitamine B11) en vezels. Vitamine C heeft in je lichaam een belangrijke functie als antioxidant, waardoor het cellen en weefsels helpt beschermen tegen oxidatieve schade.
Maar sopropo blijft favoriet onder Surinamers. Het is moeilijk verkrijgbaar en lastig te kweken. Daarom kost een kilo sopropo zeven euro. Sopropo kun je in stukken snijden en roerbakken, of vullen met gehakt.
Bewaartip voor dit product
Blancheer antroewa kort voor invriezen.
Kenmerken van de Surinaamse eetcultuur
En bladgroenten zoals tayerblad, bitawiri, klaroen, gomawirie en amsoi: een bron van vitaminen en mineralen. Gomawirie is bijvoorbeeld rijk aan ijzer en klaroen zit bomvol calcium. In de Surinaamse keuken wordt een scala aan smaakmakers gebruikt.
Antroewa, exotische zaden
Je kunt de planten later wel in de kas zetten of zelfs buiten, als het maar op een warm en beschut plekje is. De plantafstand van de planten is 60 bij 80 centimeter. Je kunt de Antroewa's oogsten als deze stevig aanvoelt en licht meegeeft als je erin knijpt.
Amsoi is een eenjarige bladgroente met grote bladeren. Wanneer de amsoi doorgroeit, krijgt hij gele bloemen. Amsoi wordt ook weleens Indische mosterd genoemd. Het is geen kruid maar een groene plant die rauw of gestoofd wordt gegeten in veel oosterse keukens.
Onder ongezonde voeding verstaan we ongezonde voedingsmiddelen eten of drinken. Voorbeelden zijn gezoete dranken, producten met te veel zout, suiker of verzadigd vet, en fastfood.Ook een ongezond eetpatroon valt hier onder, zoals (te) weinig groente en fruit eten.
Veelgebruikte Surinaamse kruiden zijn knoflook, gember, fenegriek en piment. Verder wordt selderij vaak gebruik over bijvoorbeeld Surinaamse bami en nasi. Surinaamse kruiden en specerijen koop je het voordeligst online bij Voordeelkruiden.
Voeding is ongezond als het te veel is: te veel verzadigd vet, te veel zout of gewoon te veel eten. Te veel eten leidt tot overgewicht, wat diabetes en een te hoog LDL-cholesterol tot gevolg kan hebben. Te veel verzadigd vet en en te veel zout verhogen het risico op slagaderziekte, met of zonder overgewicht.
Eigenlijk is amsoi een koolsoort (de Latijnse naam Brassica) maar je kweekt het als een bladgewas. Amsoi kan meerdere keren per jaar worden gekweekt.Je kunt het beste amsoi kweken op een plek in de volle zon.
Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Het maakt niet uit of je nu spinazie, wokgroenten, gekookte groenten of gesneden groenten wilt invriezen. Dit kan een negatief effect hebben op de celstructuur van het eten, doordat grote ijskristallen worden gevormd.
Sopropo is perfect bij hoge bloeddruk of bloedvergiftiging. Buitenom het feit dat sopropo een genezende werking heeft, is het ook een lekkere groente! Een gerecht als sopropo met rijst en zoutvlees of gedroogde garnalen is zeker een aanrader.
Doordat het de bloedsuiker lijkt te verlagen, is een combinatie met medicatie voor diabetes af te raden.
TEELT Grondsoort Sopropo groeit het best op een goed gedraineerde, zandige leemgrond die rijk is aan organisch materiaal, maar kan ook wel groeien op vele andere soorten gronden (zwaardere gronden). Grondbewerking Vóór het planten, moet het plantveld worden vrijgemaakt van hoog wied.
Dat komt omdat ze net als de verse vruchten van Momordica plantziekten en -plagen kunnen meebrengen. U mag die producten dus niet meenemen als u vanuit Suriname naar Nederland of een ander land van de EU reist. Ook niet in kleine hoeveelheden.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.