Banaan niet in de smoothieEen bepaald enzym dat in de gele vrucht zit, zorgt er namelijk voor dat de flavonoïden niet goed worden opgenomen. Oftewel: eet lekker een banaantje, maar combineer deze niet met andere vruchten. Vooral op vruchten als appels, peren, aardbeien en bessen, hebben ze niet zo'n gunstig effect.
Banaan is misschien wel de beste basis voor in een smoothie. Smaakvol en gezond, want een banaan zit bomvol vitamines, vezels en mineralen. Natuurlijk kun je nog meer in je banaan smoothie stoppen, zoals aardbei, framboos, avocado, spinazie en havermout.
Je kunt bijna elk fruit gebruiken waar je ogen en smaakpapillen naar verlangen. Bananen, appels en mango's doen het goed voor een zoete smoothie. Sommige tropische vruchten, zoals ananas en passievrucht, brengen een lichtelijk zure ondertoon. De selectie van fruit beïnvloedt de smaak maar ook de textuur.
Veel suiker en koolhydraten
Een middelgrote banaan bevat ongeveer 14 gram suiker en 27 gram koolhydraten. Hoewel natuurlijke suikers beter zijn dan geraffineerde, zullen ze zeker een verhoogde bloedsuikerspiegel veroorzaken, vooral bij mensen met een zeer gevoelige insuline of bij diabetici.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Een bepaald enzym dat in de gele vrucht zit, zorgt er namelijk voor dat de flavonoïden niet goed worden opgenomen. Oftewel: eet lekker een banaantje, maar combineer deze niet met andere vruchten. Vooral op vruchten als appels, peren, aardbeien en bessen, hebben ze niet zo'n gunstig effect.
Er zijn fruitsoorten die van nature ontzettend veel ethyleengas produceren en tegelijk ook vatbaar zijn voor besmetting van andere ethyleenrijke vruchten. Appels, abrikozen, bananen, kiwi's, mango's, meloenen, nectarines, papaja's, passievruchten, peren en pruimen leg je daarom niet in dezelfde schaal.
Vitamines verliezen
Een smoothie is een echte suikerbom. In de meeste smoothies zitten al minstens zeven suikerklontjes en zo krijg je binnen een korte tijd veel suiker binnen. Als je het fruit in vaste vorm eet maakt de fruitsuiker minder uit, omdat het kauwen zorgt voor verzadiging en je er daardoor minder van eet.
Maar toen ik begon te experimenteren, ontdekte ik een handvol makkelijke vervangers voor banaan die een vergelijkbare dikke en romige consistentie aan je smoothies geven. Om een smoothie te maken zonder banaan, kun je havermout, avocado, chiazaad, bevroren fruit, yoghurt of tofu gebruiken .
3. Bevroren fruit. Ook bevroren fruit kan de smoothie dikker en zoeter maken.
Dus de volgende keer dat je een smoothie maakt, kun je overwegen om de banaan weg te laten als je flavanolenrijke vruchten zoals bessen toevoegt. Geniet van bananen op zichzelf of met andere voedingsmiddelen om het meeste uit je smoothie-ingrediënten te halen.
De gember heeft zo'n vezelachtige structuur dat na het blenden je enkel nog vezels zal proeven en dat is niet aangenaam. Wil je de gember toch in de blender? Hak hem dan eerst in kleine stukjes en laat de machine niet te lang draaien.
Groene smoothies zijn vaak de gezondste keuze. Deze bevatten meestal veel groentes en relatief minder fruit. Fruit is heel gezond, maar bevat ook veel fruitsuiker (ook wel fructose genoemd). In een smoothie kunnen al snel meer vruchten zitten dan de aanbevolen 2 à 3 stuks per dag.
Maar er is een veelvoorkomende fout die mensen maken bij het bereiden van hun favoriete smoothie. De nieuwe studie ontdekte dat smoothies waarin bananen met bessen worden gecombineerd, minder flavanolen bevatten (een belangrijke voedingsstof in bessen) nadat ze zijn gemengd.
Doe de bananen in stukjes in de blender. Voeg melk, sinaasappelsap, yoghurt en agavesiroop of honing toe en mix door elkaar. Schenk uit in glazen en garneer eventueel met een takje munt en schijfje banaan. Tip: voeg een eetlepel citroensap toe als je de smoothie later wil serveren of drinken tegen verkleuring.
Druk uitoefenen: Als je bananen op de goede manier wilt bewaren, kan je de fruitschaal beter links laten liggen.Je kunt ze in plaats daarvan hangend bewaren, dan ontstaan er geen bruine drukplekken.
Hoewel bananen dus helemaal niet zo gezond zijn in smoothies, bevatten ze wel veel vezels, vitamine B6 en kalium. Daarom is het nog steeds een goed idee om ze te eten, maar mix ze niet met andere fruitsoorten.
Bananen ontwikkelen op magische wijze de textuur van ijs wanneer ze worden ingevroren . Ze zijn koud, romig en van nature zoet, dus ze zijn perfect om een ijstextuur toe te voegen aan je favoriete smoothie-recept. Ze veranderen in gezond ijs.
Af en toe een smoothie drinken, zal je geen problemen bezorgen. Zeker niet als je ze zelf maakt en kiest voor een gezonde variant. Drink je daarentegen dagelijks een smoothie die boordevol suiker zit, dan kan dat op termijn leiden tot overmatige suikerinname, spijsverteringsproblemen en andere gezondheidsproblemen.
Kortom: 'myth busted'. De werking van voedingsstoffen in groente en fruit neemt door dat halve minuutje in de blender niet noemenswaardig af. Ook raak je niet meer vezels kwijt door blenden dan door kauwen.
De Nutri-Score laat zien welk product een betere samenstelling heeft. Een D of E wil dus niet zeggen dat het product gezond of ongezond is. Het betekent dat het product een minder goede samenstelling heeft dan dezelfde soort producten met een Nutri-Score C, B of A.
Hoewel blenden door de vezels minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel veroorzaakt dan juicen, kan het toch voor een bloedsuikerpiek zorgen door de hoeveelheid fruit in de smoothie. Omdat er wat vezels verloren gaan bij het mixen, zullen suikers sneller worden verwerkt.
'Bananen, kiwi's en mango's zijn daar heel gevoelig voor. Als je die samen legt met andere vruchten die veel ethyleen afgeven zoals appels en peren, dan zullen ze rapper rijp of zelfs rot worden. '
Zure en subzure vruchten zoals grapefruits, aardbeien, appels, granaatappels en perziken, mogen nooit worden gecombineerd met zoete vruchten zoals bananen en rozijnen . Dit is een van de slechtste fruitcombinaties omdat het vaak leidt tot spijsverteringsproblemen, misselijkheid, acidose en hoofdpijn.
Bewerkte yoghurt met fruit is iets minder gezond, daar worden suikers aan toegevoegd. Lees bij aankoop het etiket: als yoghurt meer dan 5 procent suikers bevat, dan zijn er suikers aan toegevoegd in de vorm van fructose, glucose, honing of sacharose.