Omdat de stenen om en om worden gelegd (eerst één steen in de volle lengte overdwars en vervolgens twee stenen naast elkaar in de lengterichting), kunt u een steensmuur herkennen aan deze verspringing tussen stenen in de lengte en stenen in de breedte.
Bij een halfsteens muur worden de bakstenen in de lengterichting op elkaar geplaatst. De muur is dan een halve baksteen dik. Bij een steensverband is de muur een hele baksteen dik. Voor een goed verband plaats je om en om een laag stenen dwars en twee stenen in de lengte.
Een steensmuur is een muur die de dikte heeft van de lengte van de steen (de strek, ca. 210 mm). De steensmuur kwam vroeger vaak voor als dragende buitenmuur (dus zonder spouw) en als muur tussen woningen.
halfsteensmuur. Een halfsteensmuur is een muur die de dikte heeft van de kop, de breedte van een steen, d.w.z. ca. 110 mm, ongeveer de halve lengte van de steen. Iets anders is halfsteensverband: een muur waarbij de bakstenen steeds een halve steen verspringen.
Meestal wordt bij metselwerk gebruik gemaakt van bakstenen in het Waalformaat. Dat is de welbekende baksteen van 21 x 10 x 5 centimeter. Het meeste metselwerk is halfsteens waarbij de stenen in de lengterichting op elkaar worden gemetseld en het eindresultaat een muur is van 10 cm dikte.
De kleur van het boorstof verraadt uit welk materiaal de muur bestaat: Is het boorstof wit tot grijs en heel fijn? Dan heb je een betonmuur. Rood boorstof duidt onmiskenbaar op een bakstenen muur. Wit, zanderig boorstof zie je bij kalkzandsteen (ook wel gasbeton genoemd).
Via de poriën en kleine scheurtjes in de baksteen kan vocht makkelijk binnenglippen en jouw woning beschadigen. Ook de cementspecie die tussen de bakstenen wordt gemetseld brengt meestal ook geen soelaas. Zo'n dichtgemetselde muur zal zelfs het vocht opzuigen en vanuit de bodem naar omhoog trekken.
Het betekent alleen dat de stenen in uw muur in de lengterichting achter elkaar liggen. De breedte van de muur komt hierdoor overeen met een halve steenlengte. Want een steen is ongeveer twee keer zo lang (210 mm) dan dat hij breed (100 mm) is. Een spouwmuur bestaat meestal uit twee halfsteensmuren.
Isoleren enkelsteens muur: vanaf de binnenkant
Vanaf de binnenzijde isoleren gebeurt in de meeste gevallen met behulp van een voorzetwand. De ruimte tussen de enkelsteens muur en de voorzetwand vul je met isolatiemateriaal. De meest voorname isolatiematerialen zijn steenwol, glaswol, isolatieplaten en PIR.
De T;wand qua hoogte wordt beperkt, omdat de windbelasting van twee kanten kan komen. De T;wand mag dus slechts tot 1,2 m worden toegepast, omdat aan de zwakke kant het metselwerk kan gaan scheuren.
De spouw moet zo groot mogelijk zijn, minimaal 5 of nog beter 10 cm. Hoe hoger de kamer, hoe dikker de regels moeten zijn. Balkjes van 5 x 6 cm zijn meestal vol doende.
Een scheidingswand maak je met blokken van 7 tot 10 cm dik. De blokken lijm je met een blokkenlijm aan elkaar. Je kunt gasbetonblokken op maat maken met een grofgetande blokkenzaag.
Het enige wat is opgenomen is dat na het aanbrengen van de isolatie minimaal 2 cm spouw moet overblijven. Daar moet men dus rekening mee houden wanneer men een spouwmuur gaat plaatsen. Wanneer men een isolerende laag van 8 cm wil aanbrengen moet de spouw minimaal 10 cm zijn, zodat er 2 cm overblijft.
De muurdikte van een tuinmuur, gefundeerd op staal, is in formule: N*z / H*b >= 2, zie eerste figuur. Om o.m. de windbelasting te weerstaan, is het gebruikelijk penanten toe te passen; penanten zijn een soort steunberen, in de fundering van de muur gebouwd.
Voor het maken van een tuinmuur wordt vaak gekozen voor metselstenen. Deze stenen zijn namelijk erg weerbestendig en goedkoop. Daarnaast passen metselstenen vaak goed bij je eigen woning.
Geluidsoverlast van de naaste buren
In dit geval kun je de muur isoleren door een houten of lichtmetalen voorzetwand te plaatsen. Door deze te vullen met Rocksono Solid wordt de voorzetwand geluidsabsorberend. Op het houten of metalen frame breng je vervolgens (bij voorkeur dubbele) gipsplaten aan.
Hoewel isoleren aan de binnenkant van de buitenmuren in prijs voordeliger is dan isoleren aan de buitenkant, vereist het ook meer vakmanschap. Kies daarom alleen voor binnenisolatie bij grondige renovatiewerken of als buitenisolatie niet mogelijk is.
Een snelle truc met de hand kan meteen al uitsluitsel bieden. Wrijf over een plaats (muur, plafond of vloer) waar u een koudebrug vermoedt. Voelt u daarbij ergens een opvallend temperatuurverschil, dan is dat al een sterke aanwijzing voor een koudebrug. Vochtplekken of condensvorming duiden soms ook op koudebruggen.
Bijna elke jaren 30 woning heeft een spouwmuur. Bovendien is spouwmuurisolatie bij een jaren 30 woning vaak goedkoper dan men denkt. Dit komt doordat de isolatie via kleine gaatjes aan te brengen is en er dus geen grote verbouwing noodzakelijk is.
Er bestaan tal van verschillende steenformaten. Het merendeel van de formaten is vaak gerelateerd aan de streek waar de klei werd gewonnen en de stenen werden gebakken. Denk aan het alom bekende Waalformaat, IJsselformaat, Vechtformaat en Rijnformaat.
Reacties. Na twee dagen is die voldoende uitgehard en kan je de gietvorm verwijderen, de totale sterkte bereikt het echter na 30 dagen.
Bakstenen gaan gemiddeld ruim honderd jaar mee en uiteraard maakt het daarbij niet uit voor welke precieze uitvoering je nu kiest.
Poreuze bakstenen zijn bakstenen met relatief grote poriën en worden op twee manieren verkregen. Poreuze bakstenen zijn relatief licht in gewicht en warmte isolerend: a. Door een speciale natuurlijke samenstelling van de klei (klei met kiezelgoer) of eventueel klei met daaraan toegevoegd kiezelgoer.