Doorgaans is de aannemer de veroorzaker van de bouwschade. De aannemer kan aldus zelf jegens buren of andere derden aansprakelijk zijn en daarvoor aansprakelijk gesteld worden. De aannemer handelt dan immers onrechtmatig jegens de buren of een omwonende die schade lijdt.
Doorgaans is de aannemer de veroorzaker van de bouwschade. Hij heeft de schade zelf veroorzaakt, of personen waarvoor hij aansprakelijk is hebben de schade veroorzaakt. De aannemer die een fout maakt waardoor schade aan bestaande gebouwen ontstaat handelt onrechtmatig en is dan schadeplichtig.
De wet bepaalt dat de opdrachtgever aansprakelijk is als een bouwfout wordt veroorzaakt door fouten of gebreken in documenten (bestek, bouwtekeningen, enz.) die van de opdrachtgever afkomstig zijn.
In principe is de aannemer verantwoordelijk voor de schade die hij veroorzaakt. Behalve wanneer hier contractueel iets anders overeengekomen werd. Dit kijk je best even na in het contract.
Aansprakelijkheid wegens verborgen gebreken.
Eerst en vooral moet u bewijzen dat er een gebrek aanwezig is. Vervolgens moet u aantonen dat het gebrek te wijten is aan de aannemer. Tenslotte moet u ook nog aantonen dat u schade heeft geleden die in oorzakelijk verband staat met het gebrek.
Voor schade als gevolg van ongevallen in de privésituatie van de werknemer, is de werknemer zelf verantwoordelijk. Maar ook weer niet altijd. Bijvoorbeeld als hij gewond raakt door een skiongeval en het skiën onderdeel is van een verplicht bedrijfsuitstapje.
De aannemer is nu ook al op basis van het Burgerlijk Wetboek 20 jaar aansprakelijk voor verborgen gebreken. Van deze termijn mag je afwijken, en dit gebeurt ook in veel algemene voorwaarden in de bouw, zoals de UAV of de AVA. De termijn is dan 5 jaar voor verborgen gebreken en 10 jaar voor ernstige gebreken.
In beginsel is de aannemer aansprakelijk voor de door hem veroorzaakte bouwschade. Meestal is de aannemer daarvoor verzekerd via een CAR verzekering. Soms is niet duidelijk wie in het bouwproces de aansprakelijke partij is; vraag onze bouwrecht advocaat advies daarover.
Een hoofdaannemer en een onderaannemer zijn allebei hoofdelijk aansprakelijk voor iemand die schade tijdens de werkzaamheden oploopt. Het maakt dus niet uit hoe deze partijen onderling de verplichtingen van het vergoeden van schade hebben geregeld.
Een aannemer is volledig verantwoordelijk voor de coördinatie en de uitvoering van een bouwproject. Daarnaast moet hij het project tijdig opleveren en heeft hij waarschuwingsplicht.
Er is een verjaringstermijn: het recht om herstel(kosten) te vorderen bij verborgen gebreken vervalt twintig jaar na oplevering in ieder geval. Als de standaardvoorwaarden in de bouw van toepassing zijn, dan is de aannemer de eerste vijf jaar na oplevering aansprakelijk voor verborgen gebreken.
Bouwfout = Een bouwfout, ook wel bouwgebrek of constructiefout genoemd, is in delen van de civiele techniek een fout die ontstaat tijdens de ontwerp- of uitvoeringsfase van een bouwwerk, waardoor de beoogde kwaliteit niet wordt behaald....
Het veroorzaken van schade door bouwwerkzaamheden is aan te merken als een onrechtmatige daad, in de zin van artikel 6:162 BW. De veroorzaker van die schade is de aannemer, de bouwer, de partij die daadwerkelijk bouwwerkzaamheden verricht.
Wanneer de verhuurder de woning goed heeft onderhouden, draait u zelf op voor de kosten van de gevolgschade, wanneer de schade door uzelf is veroorzaakt. Is de huurder in gebreken gebleven bij het onderhouden van de woning, dan kunt u het verhuurbedrijf aansprakelijk stellen.
Alle aannemers die zijn aangesloten bij BouwGarant beschikken over de juiste verzekeringen. Als je een BouwGarant-aannemer inschakelt, ben je er zeker van dat je werkt met een vakman die zijn zaken op orde heeft. Ook wat betreft zijn verzekering. Check of jouw aannemer aangesloten is bij BouwGarant.
De vereisten
Voor het slagen van een actie uit onrechtmatige daad moet aan vijf eisen zijn voldaan: onrechtmatigheid, toerekenbaarheid, schade, causaliteit en relativiteit.
Krachtens artikel 6:171 BW is de opdrachtgever (risico) aansprakelijk voor fouten van niet-ondergeschikten aan wie hij bedrijfsgerelateerde werkzaamheden heeft uitbesteed of overgelaten.
Een onderaannemer werkt in opdracht van een hoofdaannemer. De onderaannemer verlegt de btw over de werkzaamheden naar de hoofdaannemer. Een aannemer kan tegelijkertijd onderaannemer en hoofdaannemer zijn. Als aannemer A werk uitbesteedt aan aannemer B, is A hoofdaannemer en B onderaannemer.
In een verklaring betalingsgedrag verklaren wij schriftelijk dat de onderaannemer op dat moment zijn loonheffingen heeft betaald. Wij geven alleen een verklaring betalingsgedrag aan de onderaannemer als hij daar zelf om vraagt. Wij geven zo'n verklaring niet aan de aannemer.
De derde is een werkgever of een zelfstandige die: werkzaamheden/activiteiten uitvoert in de inrichting van een werkgever; van buiten deze inrichting is; hetzij een "aannemer" of een "onderaannemer" is (specifieke definities vermeld in artikel 8 van de welzijnswet).
Bij een nulmeting wordt de staat van je huis vóór de bouw bepaald. De aannemer is niet verplicht de nulmeting uit te voeren. Je kunt ook zelf een nulmeting laten uitvoeren en laten ondertekenen door de (hoofd-)aannemer.
Dit betekent dat indien toch gebreken opduiken die de stevigheid en de stabiliteit aantasten en de aannemer nalaat om die gebreken te herstellen (en dus zijn waarborg weigert), de bouwheer voor het verstrijken van de termijn van 10 jaar de aannemer voor de rechter moet dagvaarden (proceduretermijn).
Meld uw klacht op tijd
Meld de aannemer zo snel mogelijk dat u niet tevreden bent en waarom niet. Bevestig dit gesprek in een brief of e-mail. In deze brief geeft u ook aan dat de aannemer de kans krijgt om de situatie te herstellen.
BouwGarant is het grootste keurmerk in de bouw met ruim 1.400 aangesloten bouwbedrijven. Op BouwGarant.nl kun je zien welke bedrijven dit zijn. Al deze bedrijven voldoen aan de door BouwGarant gestelde eisen op het gebied van kwaliteit en betrouwbaarheid.
Voor ernstige gebreken kunt u de architect en de aannemer 10 jaar lang aansprakelijk stellen. 'Discussies over ernstige gebreken komen vaak voor', zegt advocaat Ludo Ockier, die gepokt en gemazeld is in het bouwrecht.