Herinneren, gedenken en herdenken heeft niet alleen met het verleden te maken. Het draagt bij aan het immense proces van loslaten en de toekomst toelaten. Iemand schreef: 'Herinneren is stilstaan om daarna weer verder te kunnen gaan'.
Door iets te herdenken laat je zien met iemand mee te leven en stil te kunnen staan bij iemands leed, ongeacht of je daar zelf nu ook nadeel van ondervindt. Nu is de Tweede Wereldoorlog natuurlijk steeds verder in het verleden. Mensen die de oorlog daadwerkelijk hebben meegemaakt, zijn er steeds minder.
Elk jaar wordt er in Nederland twee minuten stilte gehouden om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en mensen die sindsdien in oorlogen en op vredesmissies zijn overleden te herdenken.
Gedenken gaat eerder van vroeger tot nu, herdenken heeft ook nog een toekomstperspectief. Daarom staat er in Apeldoorn een gedenknaald. Maar spreken we van een herdenkingsbijeenkomst als er een bijeenkomst wordt belegd om stil te staan bij wat een belangrijke historische gebeurtenis ons nu nog te zeggen heeft.
Gedicht | Wat je in je hart bewaart, raak je nooit meer kwijt. “Wat wij samen beleefd hebben, worden mooie herinneringen” schrijft Leonita Gerssen in haar gedicht dat herkenbaar zal zijn voor iedereen die iemand mist. Degene die je liefhebt is er niet meer, maar de herinneringen zullen altijd blijven.
Als God gedenkt, dan betekent het dat Hij gaat optreden, en als het gaat om mensen in nood te helpen dan is er zelfs geen sabbat.
[ov] plechtig aandacht schenken aan een gebeurtenis uit het verleden.
Er is een duidelijke internationale trend zichtbaar in de manier waarop men zich de oorlog herinnert. Soldaten worden niet langer gezien als helden maar vooral als slachtoffers. Het onzinnige en onnodige lijden staat centraal.
Sta een minuut stil bij 15 augustus 1945: het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. 1 minuut stilstaan, dat hoeft niet door te zwijgen. In 1 minuut kun je praten, uitleggen, luisteren, nadenken, discussiëren en samenkomen. Sta daarom 1 minuut stil bij 15 augustus.
Nationale Herdenking 15 augustus 1945
Op deze dag in 1945 kwam met de Japanse overgave (capitulatie) definitief een einde aan de Tweede Wereldoorlog voor Nederland. De nationale herdenking vindt plaats bij het Indisch Monument in Den Haag.
Onze 4 mei-herdenking maakt plaats voor daders terwijl hun slachtoffers aan de kant worden geschoven, zegt Chris de Ploeg. 'Dit zou een dag van erkenning voor mijn voorouders moeten zijn. Dat voelt niet zo.
Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord; zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de koloniale oorlog in Indonesië, als in oorlogssituaties en bij vredesoperaties daarna. Wat is het memorandum?
Wereldwijd. Het totaal aantal doden van de Tweede Wereldoorlog (1939 - 1945) bedroeg naar schatting 55 miljoen, waarvan de helft burgers. Alleen al aan de kant van de Sovjet-Unie vielen 20 miljoen doden. Dodenaantal Eerste Wereldoorlog (1914 - 1918): 10 miljoen, merendeels militairen.
Op 28 juni 1914 werd de Oostenrijkse aartshertog Franz-Ferdinand in Sarajevo vermoord door een Bosnisch-Servische nationalist. Deze aanslag vormde de aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog.
Op 4 mei hangen we in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept iedereen op om de hele dag de vlag halfstok te hangen. De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.
Aansluitend leggen de koning en de koningin tijdens de herdenkingsplechtigheid op de Dam de eerste krans bij het Nationaal Monument. Na de twee minuten stilte (20.00 uur) houdt de 19-jarige Tieme de Laat een voordracht. Burgemeester Halsema van Amsterdam verzorgt dit jaar de toespraak.
Dit kan bijvoorbeeld wandelen, barbecueën of uit eten gaan zijn. Maak een mooi herdenkinsplekje in huis als je dit nog niet hebt. Sluit het verdrietige jaar af en maak een mooi plekje waar je de nabijheid van de overleden persoon kunt voelen. Zet er een mooie foto neer en steek er regelmatig een kaarsje aan.
Rouwen is het verwerken van een groot verlies. Bijvoorbeeld het overlijden van iemand van wie u houdt. Of het verlies van uw gezondheid door een ziekte of het verlies van de hoop op een kind. Verlies geeft veel emoties, zoals verdriet, somberheid en boosheid.
Zet er een mooie foto neer en steek er regelmatig een kaarsje aan. Schrijf een brief aan de jouw dierbare waarin je stilstaat bij het afgelopen jaar en wat er allemaal gebeurd is. Dit zou je ieder jaar op de sterfdag kunnen doen. Bedank de mensen die jou gesteund hebben in de afgelopen tijd.
Een jaar na de Tweede Wereldoorlog hebben wij, net zoals veel andere Europese landen, dezelfde twee minuten overgenomen. Tijdens deze twee minuten herdenken wij de mensen die de oorlog niet hebben overleefd en is de oorspronkelijke gedachte achter de twee minuten nooit overgenomen.
Maak je eigen gedenkhoekje op een mooi plekje in huis met foto's en geliefde voorwerpen van je dierbare, een mooi gedicht in een lijstje en een vaasje met lievelingsbloemen. Brand er een kaarsje bij of luister naar muziek vol herinneringen en neem de tijd om te herdenken.