Er zijn plekken waar je nóg harder mag dan 20 kilometer per uur, zo is bepaald in de Regeling snelle motorboten Rijkswateren 1995. Zo mag je op een gedeelte van het Zwarte Water (van kilometer 12.700 tot 15.300) snelvaren.
Hoe hard je mag varen in Nederland is lastig te beantwoorden. Er is namelijk geen eenduidig antwoord voor. De enige 'harde' grens is 20 km/h. Dat wil zeggen dat de maximumsnelheid in principe 20 km/h is, behalve in gebieden waar sneller varen expliciet is toegestaan.
Onverminderd het bepaalde in de Regeling snelle motorboten Rijkswateren 1995, geldt op de gehele Waddenzee een maximum vaarsnelheid van 20 Km/uur (circa 11 Knopen) voor alle schepen.
Op het water geldt voor snelle motorboten een landelijke maximumsnelheid van 20 km/u, tenzij ter plekke iets anders is aangegeven. Er zijn veel plaatsen waar de snelheid afwijkt. Op brede rivieren en grote meren mogen kleine schepen vaak sneller varen.
Dat geldt voor het gehele IJsselmeergebied inclusief Waddenzee, IJmeer en het buiten IJ. Echter vaar je met een boot met een lengte van minder dan 15 meter en die op de motor maximaal 20 km/uur KAN varen, dan mag je in Nederland overal varen zonder vaarbewijs. Dus zelfs op de Waddenzee.
Varen zonder vaarbewijs
Wanneer kun je zo het water op? Je kunt varen zonder vaarbewijs op een boot met een maximale snelheid van 20 kilometer per uur en/of met een lengte van maximaal 15 meter. Overschrijdt de boot één van deze richtlijnen, dan moet je examen doen voordat je hier als schipper mee het water op gaat.
Wilt u een boot huren, maar hebt u geen vaarbewijs? U mag op alle boten die korter zijn dan 15 meter en minder hard varen dan 20 km per uur zonder vaarbewijs varen. U ziet hier enkele boten waarmee u zonder vaarbewijs mag varen.
'De boot kan 60 kilometer per uur, maar dat is hier eigenlijk niet nodig', zegt politieman Bert Faaij. Op de plassen bij Reeuwijk mag je zes kilometer per uur. 'Alleen als er een incident is, dan is het nodig om even hard te varen.
Het huidige wereldsnelheidsrecord op water staat op naam van de Australiër Ken Warby, die in 1978 in zijn schuur een straalmotor met een stuwkracht van ruim 1.500 kg op een even zo zware acht meter lange boot schroefde. Het resultaat? 278 knopen (511 km/h).
U kunt iemand vragen om langs de waterkant te fietsen en zelf vol gas parallel aan de fietser te varen. Dan krijgt u een indicatie van uw maximale snelheid. Nauwkeuriger is om de exacte snelheid te meten met GPS. Dit kan met een sporthorloge met GPS, TomTom of een App op uw smartphone.
De maximum snelheid is 18 km/u voor schepen met een diepgang minder dan 4 meter en voor snelle motorboten 20 km/u. De havens in het Westelijk Havengebied zijn verboden voor recreatievaart. Zeil- en motorboten moeten een (direct startklare) motor hebben, waarmee ze ten minste 6 km/u kunnen varen.
In de vaargeul maximumsnelheid 20 km/u en daarbuiten max.9 km/u. Buiten de betonning is het Veluwemeer erg ondiep. Maximum snelheid 20 km/u in de vaargeul, daarbuiten 9 km/u.
Voor het varen op de Noordzee heb je namelijk geen vaarbewijs nodig. Voor de zeehavens heb je echter wel een vaarbewijs nodig. Dus als je via de zeehavens richting zee wilt, zal je alsnog een vaarbewijs nodig hebben.
Ter vergelijking: de meeste grotere cruiseschepen varen op open zee rond de 20 tot 22 knopen, omgerekend tussen de 37 en 41 km/u. Om brandstof te besparen en u maximaal comfort te bieden tijdens de reis vaart de Queen Mary 2 met een kruissnelheid van 26 knopen, zo'n 48 km/u.
Er is niet echt een definitie van snel varen, maar wel van het begrip snelle motorboot. Dat is een motorboot die sneller kan varen dan 20 km/uur. Aan boord van een dergelijk vaartuig moet iemand zijn met minimaal een klein vaarbewijs en de bestuurder moet minimaal 18 jaar zijn.
Er liggen namelijk twee V12's van MAN in. Goed nieuws is dan dat er geen gebrek aan vermogen is. De V12's produceren namelijk beide 2000 pk. Daarmee kan de hyperboot een topsnelheid van 60 knopen bereiken, zo'n 111 km/h.
Het grootste schip ter wereld is het offshore constructieschip de 'Pioneering Spirit' van rederij Allseas. De supercatamaran heeft een lengte van 382 m en een breedte van 123 m, even groot als twee supertankers en in oppervlakte gelijk aan acht voetbalvelden.
De 42 meter lange 'World Is Not Enough' is met een topsnelheid van 70 knopen (130 km/h) het snelste jacht ter wereld. En je zou het haast niet zeggen, maar ondanks de 20.600 pk, verdeeld over twee dieselmotoren (2 x 5.435 pk) en twee turbines (2 x 4.600 pk), is het schip meer dan een speedboat.
De 300pk buitenboordmotor zorgt voor een topsnelheid van rond de 46 knopen (85km/h).
Iedereen mag een zeilboot, roeiboot, waterfiets of kano besturen, mits deze kleiner is dan 7 meter. Hier zit geen leeftijd aan gebonden. Voor boten tussen de 7 meter en 15 meter geldt de eis dat de bestuurder minimaal 16 jaar is. Voor alle boten die langer zijn dan 15 meter heb je een vaarbewijs nodig.
Het kan varen met een snelheid van 24 knopen, ruim 44 kilometer per uur. Dagelijks verbruikt het schip op volle zee zo'n 262.000 liter stookolie.
Op 12-jarige leeftijd mag je met een open motorboot (niet langer dan 7 meter) varen die niet sneller kan dan 13 kilometer per uur (maximaal vermogen van 2,5 PK).
Als u vaart met een vaarbewijsplichtig schip en niemand aan boord is in het bezit van het vereiste diploma, dan bedraagt de boete voor het varen zonder vaarbewijs € 600,-.
Wat het kost om een vaarbewijs te halen? Daar kunnen we kort over zijn. Het examentarief an sich is 46,60 (tarief 2023) euro en de legeskosten voor de afgifte van het vaarbewijs pasje zijn ongeveer 22 euro. Kortom, voor nog geen 70 euro bent u klaar.