Maïs kan in principe geen kwaad, je zal het zelfs vaak terugvinden in verschillende soorten hondenvoeding. Maïs is relatief goedkoop t.o.v. andere voedingsmiddelen zoals rijst. Als je hond er niet allergisch aan is, is maïs een prima toevoeging aan zijn dieet.
Uien en knoflook hebben effect op de rode bloedlichaampjes van de hond wat bloedarmoede kan veroorzaken. Tevens kunnen ze darm- en maagkrampen veroorzaken. Overigens is knoflook minder schadelijk dan ui. Er bestaan zelfs knoflooksnoepjes voor honden, maar ik vermijd deze liever.
Een klein beetje naturel-popcorn, zonder zout, zonder suiker en zonder boter of olie, kan in principe ook geen kwaad voor je hond. Maar laten we eerlijk zijn: wie eet er nou graag naturel-popcorn zonder smaak? Het gevaarlijke voor honden zit hem in de grote hoeveelheden vet en zout die ze via popcorn binnenkrijgen.
Maïs is een gezonde bron van koolhydraten, welke je lichaam van de nodige energie kunnen voorzien. Daarnaast bevat maïs een ruime hoeveelheid aan folaat (vitamine B11). Je lichaam heeft folaat nodig voor de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je rode en witte bloedcellen.
Gevaarlijk voor je hond? Zoals eerder aangegeven, is popcorn gepofte mais. Mais op zich is voor een hond niet gevaarlijk, dus ook niet in de vorm van popcorn. Zorg er alleen wel voor dat de popcorn naturel is, zout is schadelijk voor een hond en teveel suiker daarentegen is ook niet bevorderlijk voor een hond.
Rauwe aardappelen bevatten de giftige stof solanine. De hoogste concentratie bevindt zich net onder de schil, waardoor je tijdens het schillen het grootste deel verwijdert.
Zout. Je hond verwennen met gezouten snacks zoals chips is eveneens gevaarlijk. Het dier zal er heel erge dorst van krijgen en een overdosis zout kan leiden tot vergiftiging door natriumionen. Zo'n teveel aan zout uit zich door braken, diarree, depressie, rillingen, koorts en (epilepsie)aanvallen.
Maar ook bevat het vitamine B2 en B3, allebei nodig voor een gezonde huid en een goede energievoorziening. Daarnaast brengt mais je vitamine B5. Ons spijsverteringsstelsel heeft geen enzymen om cellulosevezels af te breken, en daarom kan het lichaam de maïskorrel niet verteren en komt hij heel naar buiten.
Mais is een onverteerbare vezel, dat betekent dat mais vaak onverteerd met de ontlasting mee terugkomt. Veel mensen kunnen hier klachten van krijgen, de ontlasting is bijvoorbeeld pijnlijk tijdens de toiletgang.Ook is mais vaak één van de oorzaken van prikkelbare darmklachten en diarree.
Maïs is eigenlijk geen groente, maar een graangewas. We eten alleen de suikermaïs, met zijn zoete, gele korrels. In Nederland wordt deze al ruim 30 jaar geteeld. Suikermaïs staat volop in de belangstelling en wordt steeds meer gegeten.
Ja, honden mogen komkommers eten, wel met mate. Deze groenten bestaan voor ongeveer 96% uit water en bevatten ook wat mineralen en vitamines. Maar wees voorzichtig bij het voeren van komkommer aan uw pup, aangezien grote hoeveelheden van deze groente tot spijsverteringsproblemen kunnen leiden.
Hoeveel pindakaas mag mijn hond? Uw hond mag dus zeker verwend worden met pure pindakaas (zonder xylitol). En als lekker-maak-smaakje mag het ook zeker. Aangezien pinda's echter wel behoorlijk calorierijk zijn is het beter om uw hond niet te veel pindakaas te geven.
Welk fruit is gezond voor jouw hond? Veel fruit is goed voor jouw hond, zoals ananas, appel, mango, meloen (Cantaloupe of watermeloen), mango, peren, aardbeien, frambozen of blauwe bessen. Ook veel groenten is gezond, zoals zoete aardappel, flespompoen en wortelen.
Naarmate honden volwassen worden, neemt hun vermogen om zuivelproducten te verteren af omdat ze de enzymen missen die hiervoor nodig zijn. Dit betekent dat ze tekenen van lactose-intolerantie zoals braken, diarree en maagklachten kunnen vertonen als ze melk, room of kaas eten.
De richtlijn van 3 à 4 uur is dus afhankelijk van het karakter van je hond, maar ook van zijn leeftijd. Een jonge hond zonder verlatingsangst kan makkelijk 4 uur alleen zijn, maar een oudere hond kan bijvoorbeeld te maken krijgen met incontinentie, staar, dementie of doofheid, waardoor hij minder lang alleen kan zijn.
Ja, een hond mag brood eten, maar het doet niet veel voor ze. Honden kunnen brood niet helemaal verteren; ze nemen er geen voedingsstoffen uit op. Het is dan ook vooral vulling voor de maag. Af en toe een stukje is prima, maar het is zeker geen maaltijd voor je hond.
Teveel maïs eten kan vervelende schommelingen geven in de bloedsuikerspiegel. Mais is op zich geen dikmaker, maar eet je teveel tegelijk, kan dit ook nadelig zijn voor het lichaamsgewicht. Verse maïskorven, zeker biologische, kunnen schimmels bevatten.
Rauwe mais kun je gewoon eten.
Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de onoplosbare vezels voor buikklachten kunnen zorgen bij sommige mensen met PDS. Deze vezels zitten in veel gezonde producten, zoals aardappelen, bananen, maïs, wortels, bonen, koolsoorten, bepaalde tarweproducten en appels.
De dikke darm haalt het vocht uit het eten. Hierdoor blijft nog een dikke massa over: poep. De poep gaat naar de endeldarm en blijft hier vaak nog 24 uur zitten. Daarna poept je lichaam het uit.
Wat is makkelijk te verteren? Magere vleessoorten (o.a. rosbief, kipfilet en fricandeau) en eieren (een omelet, roerei of zacht gekookt eitje).
Neem geen: gepaneerde en gefrituurde gerechten; taai en draderig vlees en vis met graten; draderige en vezelige groenten zoals asperges, champignons, tuinbonen, maïs, taugé, aubergine, zuurkool, venkel en peulvruchten (bruine bonen, witte bonen, kapucijners etc); rauwe groente/rauwkost zoals wortel en knolselderij.
Broccoli, erwten, bonen, komkommer, selderij, spinazie, spruitjes en wortels zijn allemaal groentes die je hond zonder problemen kan eten. Het beste kun je groenten als lekker tussendoortje geven aan je hond. Let wel altijd op dat je dit met mate doet.
Een hond geef je beter geen paprika, omdat deze felgekleurde groente de giftige stof solanine bevat. Die tast het zenuwstelsel aan, wat tot ademhalingsproblemen en hartverlamming kan leiden. In sommige gevallen van solaninevergiftiging kan zelfs de dood optreden. Daarnaast zijn veel honden ook allergisch aan paprika.
Yoghurt kan heel gezond zijn voor je hond, bijvoorbeeld om de spijsvertering te verbeteren of je hond iets dikker te maken. Daarnaast bevat het veel voedingsstoffen die de gezondheid van je hond kunnen verbeteren. Let erop dat je hond geen last heeft van lactose intolerantie of allergie.