Wat kun je van blauwalg krijgen? Zwemmers die in aanraking komen met blauwalg kunnen binnen twaalf uur last krijgen van irritaties aan hun ogen en huid. Andere klachten zijn koorts, hoofdpijn, gezwollen lippen en maag- en darmklachten, zoals diarree en overgeven.
De kans dat u ernstig ziek wordt van 's zomers zwemmen in water waar veel blauwalg in zit is heel klein. De klachten van uw huid, ogen en darmen zijn meestal na 2 tot 3 dagen over. Het kan zelfs al eerder over zijn. Als u de adviezen goed opvolgt, is er weinig kans dat u nog in de problemen komt door blauwalg.
Daarnaast is algengroei een teken van een verstoorde waterbalans. Dit betekent dat het chloorgehalte, alkaliteit en/of de pH-waarde in het water te hoog of te laag zijn, en dit kan schadelijke gevolgen hebben, zoals huidirritatie, rode ogen, en slijtage aan je zwemkleding.
Rode, geïrriteerde ogen, hoesten, een kriebel in de keel en een moeilijker ademhaling kunnen het gevolg zijn van zwemmen in met urine vervuild zwembadwater. Meestal worden dergelijke klachten gelinkt aan het chloor in het water maar nu blijkt dus dat er meer aan de hand is.
Door het drinken van vervuild water krijgen mensen ziektes zoals cholera, tyfus en dysenterie. Ziektes die het gevolg zijn van een gebrek aan schoon drinkwater, goede hygiëne en veilige wc's noem je WASH-gerelateerde ziekte (WASH staat voor Water, Sanitatie en Hygiëne).
In het kort
De meeste mensen worden niet ziek van de legionella-bacterie. Wordt u wel ziek dan begint dat meestal een week na de besmetting met koorts, hoest en spierpijn. Behandeling is met antibiotica.
Hoe herken je legionella? De ziekte begint met snel opkomende koorts, spierpijn en een ziek gevoel, gevolgd door longontsteking met koorts boven de 39 °C.
Uiteindelijk heeft deze ontregeling ook invloed op de bloedvaten en zenuwen in de hersenvliezen. Deze vliezen bevinden zich direct onder de schedel. Prikkeling van de bloedvaten en zenuwen hierin leidt tot hoofdpijn en ontregeling van de hersenschors.
Late verdrinking, eigenlijk een complicatie aan de longen, kan gebeuren tot zes uur nadat iemand uit het water is gehaald. Vaak zijn jonge kinderen slachtoffer. Even kopje onder kan genoeg zijn. Het begint vaak met je niet lekker voelen, hoesten, pijn bij het ademhalen en benauwdheid, zegt Bierens.
Stilstaand water zoals dat in zwembaden is een broeihaard voor gevaarlijke micro-organismen zoals salmonella, E. Coli en giardia. Daarom moet water wan zwembaden gedesinfecteerd worden, wat meestal gebeurt met chloor, natriumhypochloriet en calciumhypochloriet.
In warme zomers kunnen de hoeveelheid blauwalgen in een sloot of meer enorm toenemen. Vervelend bij deze 'algenbloei' is dat sommige soorten gifstoffen afscheiden, die voor mens en dier gevaarlijk zijn. Je kunt ziek worden als je het water binnenkrijgt.
Mag je zwemmen in melkachtig water
Is het niet té troebel of melkachtig? Dan is zwemmen eigenlijk geen probleem. Als de pH-waarde een klein beetje uit balans is kan het eigenlijk geen kwaad.
Zwemmen in rivieren gevaarlijk
En op warme dagen is het dan heel verleidelijk om verkoeling te zoeken in het rivierwater. Maar dat is helaas gevaarlijk. Niet alleen vanwege onbetrouwbaarheid van de waterkwaliteit, maar vooral vanwege het verdrinkingsgevaar.
Botulisme is met name gevaarlijk voor vissen en watervogels. Het is een besmettelijke vorm van voedselvergiftiging, die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie verspreidt zich via kadavers van dieren die in het water of langs de waterkant blijven liggen.
Zwemmers en watersporters kunnen ziek worden als ze met blauwalg in aanraking komen. Ze krijgen last van irritaties aan de ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, misselijkheid, maag- en darmklachten. In sommige gevallen kunnen zelfs grotere gezondheidsproblemen optreden.
Verdrinkingsproces. Een verdrinkingsproces duurt 3 à 7 minuten, waarvan maximaal 3 minuten bij bewustzijn. Voor de verdrinking zelf (die begint met de onderdompeling) kunnen twee voorfasen optreden, indien het slachtoffer bij bewustzijn te water raakt.
Als de balans verstoord raakt, hoopt het vocht zich op in de ruimte tussen de vliezen en komt er 'vocht achter de longen'. Er is dan te weinig ruimte voor het longweefsel en er ontstaat benauwdheid of kortademigheid. 'Vocht achter de longen' kan komen door een hart- of leverprobleem, kanker of een infectie.
Goed nieuws: de kans dat je verdrinkt als je in slaap valt is nihil. Mocht je onder water zakken en water binnenkrijgen, ga je in een reflex hoesten. Je strekt automatisch je benen, en voor je het weet zit je weer rechtop.
Water zorgt voor weerstand
Het water zorgt echter voor de juiste weerstand die onze spieren aan het werk zetten. Ook verbruikt je lichaam veel energie om na het zwemmen in koud water weer op temperatuur te komen. Heb je gezwommen in warm water? Dan is de kans groot dat je een tikkie rozig bent geworden.
Niet zwemmen met diarree
Vrijwel altijd was er dan sprake van onvoldoende chloordesinfectie of een defect in de zwemwaterbehandelingsinstallatie. Norovirus wordt in principe geïnactiveerd door het chloor in zwembaden.
Artsen adviseren vaak om te gaan zwemmen omdat dit 'gezond' zou zijn, maar wij zijn het maar gedeeltelijk hiermee eens. Als je zwemt met je hoofd boven water bijvoorbeeld, dan zorgt dit voor constante spanning in je nek en dit vinden wij uitermate ongezond.
Een deel van de legionella infecties wordt alleen aangetoond met behulp van serologie middels een titerstijging in twee sera afgenomen in de acute fase van de infectie (serum1) en afgenomen 6 - 8 weken na het eerste serum (serum 2). PCR: Bepaling: Legionella specifiek DNA (PCR)
De legionellabacterie vermenigvuldigt zich enkel in water met een temperatuur tussen de 25 graden en 55 graden. Gebruik het koude en warme water minimaal wekelijks. Als u langer dan een week weg bent geweest, ververs dan het water door het direct na terugkeer even goed door te spoelen.
Wanneer water in een leiding warmer wordt dan 25 graden kunnen bacteriën gaan groeien. Vooral tussen de 25 en de 45 graden doen legionellabacteriën het goed. Vanaf 55 graden gaan de bacteriën weer dood.