Om brokkelhoeven te voorkomen moet je hoeven regelmatig nat maken. De hoeven kunnen na het natmaken eventueel ingevet worden. Hoefvet zorgt ervoor dat de hoef het vocht langer vasthoudt.
De oplossing voor droge hoeven is je paard in het water of op een vochtige ondergrond te laten staan of lopen. In de zomer met langere periodes van droogte is dit makkelijker gezegd dan gedaan.
Het kan geen kwaad de hoeven in te vetten als je naar een wedstrijd of keuring gaat, maar doe het niet vaker dan eens in de twee weken.
Hoe ziet een gezonde hoef er uit? Een gezonde hoef stinkt niet en is egaal, dus de hoef bevat geen scheuren, brokkelige stukken of ribbels in het hoorn. Het hoorn is de buitenste laag van de hoef. Een hoef moet vocht opnemen om gezond te blijven.
Bij ernstige scheuren bestaat de behandeling meestal uit het uitsnijden van de gehele scheur. Op deze manier wordt verder scheuren voorkomen en kan de hoef weer op de juiste manier groeien. Daarna wordt een hoefijzer onder de hoef gezet om de hoef stabiel te houden.
Voeding. De paardenhoef groeit per maand ongeveer 1 centimeter. Met een evenwichtige voeding zorg je dat de kwaliteit van de hoefgroei goed is. Er zijn veel verschillende voedingsstoffen belangrijk voor de hoef zoals: eiwitten, energie, vitamines, mineralen, aminozuren en sporenelementen.
hoefkneuzing. mok (verzamelnaam voor verschillende vormen van huidirritaties aan de onderbenen van een paard) nageltred (als er een scherp voorwerp aan de onderkant in de hoef is binnengedrongen) zachte beengebreken en harde beengebreken.
Vezelrijk, natuurlijk voedsel met een laag suiker- en zetmeelgehalte is essentieel voor gezonde hoeven. Bepaalde aminozuren (eiwitten) en omaga vetzuren zijn onmisbaar voor hoeven. Je zult moeten nagaan of alle mineralen in de juiste hoeveelheid en verhouding in het voer voorkomen.
De juiste hoefverzorging
Je kunt de hoef van een paard vergelijken met je eigen hand. Je hand is gevoelig, de nagels kun je knippen. De kroonrand (buitenrand) van de hoef is te vergelijken met je nagels. Het paard heeft hier geen gevoel in.
White line disease (WLD) of wittelijnziekte is een steeds vaker voorkomende ziekte van de hoefschoen bij paarden, ezels en hun kruisingen. Hierbij breken micro-organismen de verbinding tussen hoorn en het levende deel van de hoefschoen af.
Het verzorgen van de hoeven met hoefolie of hoefvet wordt aangeraden op dagelijkse basis. Het dagelijks verzorgen met hoefvet zorgt ervoor dat de hoeven de juiste verzorging krijgen.
Gezonde hoeven heeft te maken met voeding, beweging, ondergrond, bekappen en hygiëne. Uit voeding kunnen paarden voedingsstoffen halen die belangrijk zijn voor gezonde hoeven. Wanneer je paard niet voldoende voedingsstoffen haalt uit zijn voer, kan je dit met een supplement aanvullen.
Bij een paard op blote voeten maak je de stralen, hoefzool en hoefwand schoon. Met het borsteltje wat op de achterkant van de meeste hoevenkrabbers zit kun je de hoef mooi schoonborstelen. 8. Zodra de hoef is schoongemaakt laat je je paard zijn been weer voorzichtig op de grond zetten.
Biotine is een stofje dat vooral bekend staat als bevorderend voor de groei van paardenhoeven. Maar biotine zorgt bijvoorbeeld ook voor een gezonde huid en een stevige en sterke vacht. Het is een stof waarvan paarden normaal gesproken voldoende binnen krijgen uit hun voeding.
Een gezonde straal heeft een wasachtig gelige kleur in witte hoeven, en is grijs in zwarte hoeven. Een gezonde straal voelt aan als autoband: hard maar toch flexibel en onverslijtbaar. Het midden van de straal hoort in het midden geen diepe groeve te hebben maar een oppervlakkig kuiltje!
Hoefolie of hoefvet
De Duo Protection hoefvet is een echte bestseller, deze hoefvet is gemaakt van 100% paardenvet waardoor het de hoef niet afsluit en direct intrekt. Ook de hoefolie van Excellence is erg populair. Deze hoefolie hecht goed aan de hoef en zorgt voor een donkere en glanzende hoef.
In de meeste gevallen worden de ijzers met speciale hoefnagels in de wand gespijkerd. Dat doet geen pijn, het is het gevoelloze gedeelte, vergelijkbaar met je nagel.
Mijn paard (hele jaar voor op ijzers, achter ijzerloos) gaat elke 8-10 weken, mijn pony (zomer voor op ijzers, achter zomer en winter ijzerloos) moet elke 6-8 weken. Bij mijn paard groeien ze gewoon een stuk langzamer, de hoeven van mijn pony groeien terwijl je er naar kijkt. Vandaar het verschil in tijd.
Paarden, mensen en andere zoogdieren kunnen biotine niet zelf aanmaken, maar moeten deze vitamine binnenkrijgen via de voeding of via opname van biotine die door darmbacteriën wordt samengesteld. Via vers gras krijgen paarden de meeste biotine binnen. Daarnaast zit er in luzerne ook relatief veel biotine.
Uit onderzoek is gebleken dat de toevoeging van 15mg biotine per dag een positief effect heeft op de groei en de soepelheid van het hoorn. Biotine is belangrijk voor het oppervlakte hoorn van de hoef, de laag die zorgt voor een goede vochtregulering van de hoef en die snel beschadigt tijdens het werk.
Gebruik hoefteer bij paarden
Door hoefteer regelmatig aan te brengen op de hoeven van jouw paard zullen de hoeven een betere conditie krijgen en kunnen hoefziektes voorkomen worden. Hoefteer beschermt de hoef tegen het afbrokkelen en het uitdrogen van de hoeven en zorgt voor een stimulatie van de hoefgroei.
Belastings- of bewegingskreupel
De oorzaak kan bijvoorbeeld een hoefzweer zijn of een scheur in het hoefbeen. In het geval van een hoefzweer bel je de smid en laat je de zweer uit de voet snijden. Vaak is het probleem na enkele dagen verholpen.
Een hoefzweer ontstaat vaak door een beschadiging in het hoorn. Dat kan door van alles komen, zoals een scherp voorwerp waar het paard in is gaan staan of een kneuzing van de zool – bijvoorbeeld doordat je paard op een steen is gestapt – waarbij een infectie is ontstaan.
Door het paard op de volte op een harde en zachte ondergrond te laten bewegen, kun je vaststellen of het paard belastings- of bewegingskreupel is. Bij bewegingskreupelheid verkort het paard de paslengte naar voren. De kreupelheid is over het algemeen beter zichtbaar op een zachte bodem.