Wanneer zonnebloemen te diep in het water staan kan de steel gaan schimmelen, waardoor de bloemen uiteindelijk korter mooi blijven. Ook is het belangrijk dat de bladeren het water niet raken, omdat ook dan de stelen kunnen rotten. Maar wanneer er maar een kleine laag water in zit zal dit natuurlijk niet gebeuren.
Zonnebloemen groeien graag op zandgrond en kunnen goed tegen droogte. Te veel water zorgt voor een slappe groei, waardoor de stengels makkelijk afbreken. Plant ze op een plek waar het water niet blijft staan . Bemest de jonge planten licht, hierna hebben ze geen mest meer nodig.
Belangrijk is dat het water regelmatig wordt verschoond. Een veelgehoord probleem is dat ze gaan hangen. Als dit ook bij jou het geval is giet dan heet water in de vaas en de zonnebloemen zullen snel weer opfleuren.
Zonnebloemen zijn juist dorstige bloemen. Zet ze daarom in een volle vaas met warm water. Het warme water is bedoeld om de bloemen een boost te geven en slap hangen te voorkomen.
Als de zonnebloemen goed gedroogd zijn, blijven ze 6 tot 8 weken goed. Drogen voor het gebruik van de zaden - Wacht met het oogsten van de zonnebloemen tot de bloem is uitgebloeid. De bloem is uitgebloeid wanneer de zonnebloem zijn zonnebloemblaadjes verliest.
Te veel water
Wanneer je zonnebloemen in te diep water zet, kan het water door de behaarde steel omhoog kruipen en uit de vaas sijpelen. Dit is het welbekende 'snotterige' effect van de bloemstelen. En dat zorgt er dus weer voor dat ze snel droog komen te staan, waardoor ze kunnen gaan hangen.
Plaats ze in vers kraanwater en voeg een paar druppeltjes chloor toe (echt maar een paar druppeltjes). Dit is om bacteriegroei tegen te gaan. Zorg dat 1/3 van de steel in het water staat, geen blad in het water! Zet bloemen nooit in de volle zon, op de tocht of langs rijpend fruit.
Gaan de zonnebloemen na verloop van tijd een beetje hangen? Niet getreurd, dat is simpel op te lossen door een scheut heet water in de vaas te gieten. Drie keer knipperen en je bloemen staan weer rechtop te stralen!
Eenmaal de plantjes ontkiemd zijn, hoef je ze niet veel water meer te geven. Enkel wanneer de zonnebloemen slap gaan hangen, moet je ze wel wat water geven. Wanneer de plantjes nog klein zijn, kan je ze wat meststoffen geven zodat ze beter groeien. Eens ze wat groter zijn, is dat niet meer nodig.
Te weinig licht
Valt het op dat het altijd de onderste bladeren zijn die slap worden en uitvallen? Dan krijgt je plant te weinig daglicht. Geef je plant een mooi plekje in het licht en het zal al snel beter gaan. Vermijd wel de volle zon, dan kunnen de bladeren juist weer verbanden.
Water, bacteriën en verwelking: deze drie factoren zijn bijna altijd de boosdoener. Als je bloemen te lang in hetzelfde laagje water staan, vermeerderen bacteriën in sneltreinvaart. Die tasten de stelen aan, waardoor je bloemen minder goed kunnen drinken en sneller uitdrogen.
Wat je kan doen
: Maak je vaas goed schoon en ververs het water. Verwijder volledig verwelkte bloemen. Die verspreiden ethyleengas (net als rijpend fruit), wat ervoor kan zorgen dat de andere bloemen in je boeket vroegtijdig verwelken. Snijd 1-5 cm van de steel in een scherpe hoek en zet hem in het schone water.
En tot slot, natuurlijk zijn er bepaalde bloemen die veel beter tegen de warmte en zon kunnen dan andere. Kies met deze hitte daarom voor Zonnebloemen, Delphiniums/Ridderspoor, Gladiolen, Alstromeria's, Gerbera's en Scabiosa's. Daar geniet je in de zomer langer van!
Water geven
De potzonnebloem is een dorstige plant en heeft soms wel elke dag water nodig. Check hem dus dagelijks, maar geef geen water als de kluit nog erg nat is, want te nat is ook weer niet goed voor deze plant. Geef wekelijks een beetje plantenvoeding tijdens het gieten.
Zonnebloemen zijn makkelijke inheemse planten. Veel verzorging hebben ze dan ook niet nodig. Alleen het wekelijks vochtig houden van de grond en afschermen of opbinden tegen de wind is vaak al voldoende. Geef extra water als het droog en warm weer is.
Als de zonnebloem zo'n 30cm hoog is, kun je lekker wat mest/voedingskorrels/wormencompost geven. Daarna hoef je niks meer te doen.
De zonnebloem heeft veel direct zonlicht nodig, zo'n 6-8 uur per dag. Zet de zonnebloem plant daarom op een plek in de volle zon, maar wel beschut uit de wind.
Zeer goed bestand tegen wind en regen. Zonnebloemen komen oorspronkelijk uit Noord- en Zuid-Amerika en zijn gedomesticeerd rond 1000 v. Chr. De Inca's vereerden de zonnebloemen als beeld van hun zonnegod.
Van augustus tot oktober bloeien zonnebloemen met heel grote, opvallende bloemen. Ze zijn vooral geelkleurig maar er zijn ook oranje en bruinrode varianten. Later volgen de zaden. Om de zaden te oogsten knip je de bloemhoofden af en hang je ze op een luchtige, droge plek omgekeerd te drogen.
Volgroeide zonnebloemen draaien niet mee met de zon, zij richten hun bloem de hele dag strak op het oosten. Hierdoor warmen zij sneller op en trekken zo meer bestuivers aan. 'Bijen houden van warme bloemen', aldus Stacey Harmer, een moleculair biologe en medeauteur van de studie die vrijdag in Science.
Jonge zonnebloemen draaien elke dag met de zon mee. In de ochtend 'kijken' ze naar het oosten, en tegen de schemering staan ze met hun hoofdjes richting het westen. 's Nachts draaien ze rustig weer terug. Die beweging vertonen de bloemen dankzij de combinatie van het zonlicht én een interne klok.
Ondersteun hoge zonnebloemen tijdens het groeien. Geef de zonnebloemen zodra de bloemen verschijnen wekelijks kaliumrijke voeding (meststof voor tomaten bijvoorbeeld). Geef de planten regelmatig water in droge periodes, vooral grote zonnebloemen. Die komen er namelijk niet makkelijk bovenop als ze uitgedroogd zijn.
De zonnebloem vormt een uitzondering. Deze bloem zet u het liefst in een schone vaas met heet (niet kokend) water. Vervang het water vervolgens na een half uur met lauwwarm water. Het voorkomt dat de zware bloemkoppen gaan hangen.
Of je nou een veld vol zaait of alleen een rijtje in de border maakt, het kan allemaal met zonnebloemen. In een bloembak of bloempot doen ze het ook gewoon goed. Waar ze in ieder geval van houden is veel licht en een voedselrijke bodem. Ze hebben ook best wat water nodig, maar houden niet van constant natte voeten.