Het nadeel van factor 50
Een zonnebrandcrème met SPF 50 zorgt voor schijnveiligheid. Je smeert minder omdat je denkt dat je de hele dag supergoed beschermd bent. Maar er bestaat geen zonnebrandcrème die je de hele dag beschermd als je je 's ochtends hebt ingesmeerd, ook factor 50 niet.
Wat is het verschil tussen SPF factor 30 en 50? In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, bestaat er geen groot verschil tussen zonnebrandcrèmes met een SPF boven factor 15. Ter illustratie: SPF15 biedt 93,3% bescherming, SPF30 biedt 96,6% bescherming, SPF50 biedt 98% bescherming. 100% bescherming bestaat niet!
Tenzij je een extreem lichte huid hebt, is gebruik van een factor 15 of 30 vermoedelijk hoog genoeg. Een factor 30 is aan te raden voor mensen met een lichte huid of die last hebben van pigmentvlekken. Ook als je van je zelf weet dat je niet een trouwe smeerder bent is een factor 30 (of hoger) geschikter.
Mensen kiezen vaak voor factor 50, omdat deze SPF de langste bescherming biedt. Maar het is zeker niet altijd de beste oplossing. Mensen, die factor 50 smeren, denken vaak dat ze perfect beschermd zijn en zijn daardoor minder voorzichtig met zonnen.
Procentueel verschil tussen factor 30 en 50
Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus minimaal. Wel ben je met factor 50 iets langer beschermd tegen de zon.
Hoe hoger de factor, hoe langer je beschermd bent. Een hogere factor houdt namelijk meer UV-licht tegen. Toch is factor 50 voor de meeste mensen niet een veel betere keuze dan factor 30, legt dermatoloog Wakkee uit. 'SPF30 geeft ongeveer 97 procent dekking, terwijl SPF50 98 procent bescherming biedt.
In principe moet je je elke twee tot 2,5 uur opnieuw insmeren."
Zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+
Wanneer je dus onbeschermd 8,5 minuut in de zon mag, kan je met een zonnebrandproduct met factor 50, 425 minuten in de zon. De UV kleding heeft altijd bescherming tegen zowel UBA als UVB.
Zonnebrandcrèmes beschermen je huid tegen zonnestralen. De crème zorgt ervoor dat je huid minder snel verbrandt, minder snel veroudert en het verkleint je kans op huidkanker. Hoe hoger de beschermingsfactor, hoe beter de bescherming. Gebruik minimaal factor 30.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer en mooier bruin als je goed smeert.
Zo beschermt een factor 30 voor 96,7% en beschermt factor 50 voor 98%. Je zou denken, aan de getallen van de factor gezien, dat de bescherming bijna het dubbele is, maar zoals je ziet is het verschil in bescherming slechts 1,3%.
Een factor 15 absorbeert 93 procent van de UVB-stralen, factor 30 neemt 97 procent en factor 50 absorbeert 98 procent. Er is dus weinig verschil tussen de verschillende factoren. Honderd procent bescherming bestaat niet. De term 'sunblock' mag daarom ook niet meer gebruikt worden.
Niet te lang
De dunne huid van je gezicht verbrand sneller en als je verbrandt, zul je sneller vervellen. En we weten allemaal wat dat betekent: bye, bruin gezicht. Ga dus zo'n 10 minuutjes in de zon met je gezicht en zoek daarna weer de schaduw op. Wissel dit af en je gezicht zal steeds een beetje bruiner worden.
Huidarts.com adviseert een zonnebrandmiddel met een minerale filter omdat deze op de huid blijft zitten, niet door de huid heen dringt en geen inwendige gezondheidsproblemen geeft. Bovendien beschermt een minerale UV filter de huid direct zodra deze op de huid is aangebracht.
De hoogte van de SPF (Sun Protection Factor) die je nodig hebt, is afhankelijk van je huidtype en de zonkracht. Ga je op een zomerse dag naar het strand of park? Gebruik dan altijd minstens factor 30 en smeer jezelf elke 2 uur opnieuw. Smeer ook altijd opnieuw na het zwemmen.
Ik leg je uit waarom je beter geen dagcrème met SPF moet gebruiken: Volgens wetenschappelijk onderzoek zijn de meest gebruikte zonnefilters irriterend voor je huid. Dat wil je dus liever niet de hele dag op je gezicht hebben; We zitten (bijna) de hele dag binnen.
Hoe vaak smeren? Elke 2 uur smeren is echt een must. Anders is je kindje niet optimaal beschermd tegen de zon. Waterproof of waterresistant geeft aan dat de zonnebrandcrème tijdens het zwemmen beter op de huid blijft zitten.
Huidtype 1: Als je zeer snel verbrandt, niet bruin wordt en een zeer lichte huid of sproeten hebt, kun je het beste een SPF 50 voor je gezicht gebruiken. Huidtype 2: Als je snel verbrandt, langzaam bruin wordt en een lichte huid hebt, kun je het beste SPF 30 voor je gezicht gebruiken.
Meestal wordt een SPF van minstens 30 aangeraden. Bovendien bevatten ze vaak alleen een UVB-filter en beschermen ze niet tegen UVA-straling. Om voldoende beschermd te zijn, moet je een dikke laag van het product smeren. De aanbevolen hoeveelheid is ongeveer 2 mg per vierkante centimeter.
Volgens de Skin Cancer Foundation geldt: hoe hoger je staat, hoe groter je blootstelling aan schadelijke uv-straling. Elke 300 meter boven de zeespiegel zou de straling met 4-5% toenemen. Daarnaast reflecteert en versterkt sneeuw het zonlicht; op skireis kiest je dus best een échte zonnecrème met minstens SPF 50.
Welke SPF voor jou het beste is, is afhankelijk van je huidtype. De meeste mensen in Nederland kunnen op een wat bewolkte dag SPF 15 gebruiken. Op een zonnige dag of wanneer je wat sneller verbrandt kies je SPF 30. Heb je een heel lichte huid, dan kun je het beste SPF 50 gebruiken.
Helaas is het zo dat een dagcrème met een zonnefilter niet langer beschermd dan een gewone zonnebrandcrème. Na c.a. 2 uur is deze SPF uitgewerkt en niemand brengt zijn dagcrème elke twee uur opnieuw aan.