In Nederland ligt de hardheid van het leidingwater rond 8° dH. Dit wil zeggen 'zacht tot gemiddeld hard'. dH betekent Duitse Hardheid en is een maat voor de hardheid van water. In het Drinkwaterbesluit is vastgelegd dat waterbedrijven drinkwater niet lager mogen ontharden dan 5,6° dH.
We leggen het u graag uit. Kalk in water is niet slecht of schadelijk voor de menselijke gezondheid, en ook planten en dieren hebben er geen last van. Sterker nog: kalk (calcium) is onontbeerlijk voor zowel mensen, dieren als planten.
Veel mensen geven de voorkeur aan het drinken van hard water vanwege alle essentiële mineralen die het bevat. De smaak is ook een belangrijk verschil tussen de twee soorten water. Omdat zacht water de neiging heeft een beetje zout te smaken, geven velen de voorkeur aan hard water.
Wanneer hard water opwarmt of verdampt, treedt er kalkafzetting op. Dat kan kalkaanslag aan warmwatertoestellen en leidingen veroorzaken. Bij een wasmachine zorgt de ophoping van aanslag en bezinksel er bijvoorbeeld voor dat je de binnenkant van het toestel vaak moet ontkalken.
Kalk kan geen kwaad
Laat ons u meteen geruststellen: het kan helemaal geen kwaad om hard water te drinken. Hard water bevat dan wel opgeloste kalk, maar dat is niet schadelijk voor uw lichaam. Kalk bevat veel calcium, een mineraal dat zelfs gunstig is voor de gezondheid.
Water uit een waterontharder smaakt minder bitter dan normaal kraanwater. Kraanwater wordt vaak gezien als neutraal van smaak.
Zacht water zou beter zijn voor een gevoelige huid, maar kan juist ook weer leiden tot huidirritatie omdat zeep minder goed van je huid afspoelt. Het drinkwater is door drinkwaterbedrijven dusdanig onthard dat de aanwezige hoeveelheid kalk geen invloed heeft op het lichaam.
Conclusie: de ideale waterhardheid is simpelweg 0 dH aangezien dit de enige waterhardheid is waarbij een kalkvrije omgeving kan worden gegarandeerd. Iedere waterhardheid hoger dan deze zorgt voor de afzetting van calciumcarbonaat zoals ook te zien is in deze evenwichtsreactie.
Kalk is een natuurlijk bestanddeel van drinkwater. De aanwezigheid van kalk in kraanwater is niet schadelijk voor uw gezondheid. Integendeel, het is zelfs belangrijk (én wettelijk verplicht) dat een minimale hoeveelheid kalk en magnesium in het kraanwater voorkomt omdat uw lichaam dat nodig heeft.
Mineralen calcium en magnesium (kalk) in kraanwater hebben geen duidelijk gezondheidseffect. Kalk in je water helpt je lijf maar een heel klein beetje aan de voedingsstoffen calcium en magnesium. Calcium en magnesium in kraanwater doen kortom weinig tot niks voor je gezondheid.
Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken. Een kookadvies geldt meestal 3 tot 4 dagen. Soms krijgt u een kookadvies zonder dat uw drinkwater vervuild is.
In Nederland hebben we relatief hard water. Het minst harde water hebben we in Friesland, Flevoland en in delen van Gelderland Het hardste water hebben we vooral in Overijssel, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg.
Daardoor zijn er veel schelpen in de bodem blijven zitten: kalk dus. Hier in Epe op de Veluwe bestaat de bodem vooral uit zand en is heel schoon. Er zit bijna geen kalk in. Daarom is dit het zachtste water van Nederland.
Op Wereldwaterdag is Tilburg uitgeroepen tot winnaar van de tweede KRNWTR Award voor het lekkerste kraanwater van Nederland. Een deskundige jury en het publiek uit het hele land proefden en beoordeelden kraanwater uit 20 grote Nederlandse steden en 5 gebottelde mineraalwaters in de Beurs van Berlage te Amsterdam.
Het drinken van onthard water is net zo veilig. Voor je gezondheid doet water uit een waterontharder zo gezien niets, behalve dat de smaak van zacht water stukken lekkerder is.
De beste waterontharder voor veruit de meeste huishoudens is de Omega 200. Deze waterontharder van Omega onderscheidt zich van andere merken door de krachtige werking van hoogwaardig kunsthars. Hierdoor oogt én smaakt het water natuurlijk zacht, vergelijkbaar met bronwater uit de supermarkt.
Er is geen bewijs dat een waterontharder magneet een positief effect heeft op de hardheid van je leidingwater. Een magnetische ontharder werkt niet en je houdt last van kalkaanslag en hard water.
Er heerst soms het idee dat er te veel kalk in het kraanwater zit en dat je dat kunt verwijderen door water te koken. Helaas werkt dat niet helemaal zo. Als je water kookt verdampen er watermoleculen, maar de mineralen, zoals kalk, blijven juist achter.
De beste manier om kalk uit het water te halen is door middel van een filtersysteem, oftewel een waterontharder. Deze wordt op de waterleiding aangesloten. De waterontharder vangt calcium en magnesium af, en voorziet zo de rest van het huis van zacht water.
Wat kunt u doen tegen hard water? Maak apparaten regelmatig schoon met bijvoorbeeld schoonmaakazijn. Zo vermindert u de kalkaanslag. Het apparaat blijft dan beter werken en gaat langer mee.
Mocht het water toch zout smaken dan is er iets aan de hand en moet een monteur het apparaat repareren. Een waterontharder die werkt met een ionenwisselaar, en dat zijn 99% van alle ontharders, gebruikt weliswaar onthardingszout maar alleen tijdens het regenereren.
Uit de resultaten bleek dat een waterverzachter zonder zout minder effectief is in het verminderen van kalkafzetting dan waterverzachters op zout. In bepaalde gevallen was het effect zelfs verwaarloosbaar.
Het zout en de daarin opgeloste kalkdeeltjes calcium en magnesium verdwijnen heel simpel door de afvoer naar de riolering. De werking van de AquaCell is zo dat het waterverbruik nauwkeurig wordt bijgehouden.