Eten van hondenontlasting ziet men vaak bij jonge honden die als pup te weinig prikkels hebben gehad en/of in een kennel gehuisvest zijn (geweest). Vaak gaat het om gecastreerde dieren (reu én teef), vanwege de toegenomen eetlust. De geur van de ontlasting bepaalt of het aantrekkelijk is om op te eten.
Met poep eten geldt vaak dat ze het of gewoon lekker vinden of aandacht krijgen van ons. Het maakt je pup niet uit of dit negatieve of positieve aandacht is. Vaak wordt dit gedrag op een gegeven moment vanzelf minder. Belangrijk is om er niet teveel aandacht aan te geven en zeker niet te straffen.
De meest voorkomende redenen dat uw hond (eigen) ontlasting eet, zijn honger en vraatzucht. Honden die op dieet zijn en trek hebben zullen alles wat ze kunnen vinden opeten. Vaak vindt een hond ontlasting van (vooral) andere dieren nog hartstikke lekker ook, dus dat zal hij dan ook zeker niet overslaan.
Honger of vraatzucht
Als je hond overgewicht heeft en af moet vallen kan je dit doen zonder dat hij honger hoeft te lijden. Er is speciale voeding op de markt die extra vezelrijk is en ervoor zorgt dat het hongergevoel minimaal blijft. Soms denkt men dat het eten van ontlasting komt door een tekort aan voedingsstoffen.
Waar we bij veel honden goede ervaringen mee hebben is om de 'poepeters' dagelijks een halve eierkoek te geven. In eierkoeken zit ammoniak (net als in ontlasting) en de theorie in deze is dat wanneer de hond zijn 'dagelijkse dosis ammoniak' via de eierkoek krijgt, hij de hondenpoep laat liggen.
Een veelvoorkomende oorzaak van slopen is verveling. Als een hond zich verveelt kan het zijn dat hij aandacht wil krijgen van zijn baasje door te slopen. Vergeet hierbij niet negatieve aandacht is ook aandacht.
Wanneer stopt je pup met bijten en happen? Tijdens het wisselen van het melkgebit kan de pup juist nog iets meer gaan bijten. Maar wees gerust: het gaat over! Na het wisselen van het melkgebit (met maximaal 7 maanden) stopt het happen en bijten over het algemeen.
Mogelijk verveelt hij zich en zou je iets vaker een spelletje kunnen doen. Vooral met hersenwerk kun je je hond goed uitdagen en geestelijk 'afmatten'. Als je hond sloopt uit verveling doet hij dit vaak pas na een tijdje en voortdurend. Door te slopen, geeft je hond zichzelf opdrachten.
Sperziebonen zijn heel gezond voor honden en worden vaak door dierenartsen aangeraden als gezonde snack. En het beste: de meeste honden vinden ze heerlijk! Sperziebonen zijn een goede bron van ijzer, mineralen, vezels, magnesium, vitamine A, vitamine C en vitamine K.
De puppy zal 5 tot 10 minuten nadat hij heeft gedronken moeten plassen. Zeker in het begin kan het gebeuren dat de hond kort voor het eten, maar ook kort na het eten, moet poepen.
Welke groenten zijn gezond voor jouw trouwe hond? Broccoli, erwten, bonen, komkommer, selderij, spinazie, spruitjes en wortels zijn allemaal groentes die je hond zonder problemen kan eten. Het beste kun je groenten als lekker tussendoortje geven aan je hond. Let wel altijd op dat je dit met mate doet.
Het is normaal dat een puppy in begin 5-6 keer per dag zijn ontlasting doet. Sommige pups poepen zelfs vaker. Het goede nieuws is dat dit minder wordt naarmate de hond ouder wordt. Hoewel een puppy van 2 weken bij elke voeding poept, zal dat na 12 weken nog maar 4 keer per dag zijn.
Honger of alarm? Pups zijn in de groei en hebben dus heel wat voedingsstoffen nodig. Gezien ze de eerste levensmaanden groeien als kool verandert hun behoefte aan voeding ook zeer snel. Wekelijks aanpassen van hun voedingsschema en hoeveelheid is geen overbodige luxe.
Houding: De houding van je pup spreekt boekdelen. Zelfverzekerde honden en honden die dominantie uit willen stralen lopen rechtop en maken zichzelf groot. Andere dominante gedragingen zijn: over andere honden of mensen heen gaan staan of hangen, of duwen.
Leid hem bijvoorbeeld af met een snoepje vlak voor zijn neus of met een speeltje zodat hij met vier poten op de grond blijft. Vraag het bezoek om door de knieën te gaan, de pup even aan hun hand te laten ruiken en hem rustig over zijn borst te aaien terwijl u ervoor zorgt dat hij niet opspringt.
Mijn pup is vals
Er zijn heel veel verschillende karakters. En bij sommige pups is de uitdaging absoluut groter dan bij andere pups. Ook als je al een ervaren hondenbezitter bent, kan het jou overkomen dat de nieuwste aanwinst ineens 'echt niet goed of zelfs vals is'.
Een puppy gaat wanneer hij overprikkeld is vervelend gedrag vertonen. Hij bijt in alles: in je handen, armen, voeten, benen en hij wil daar niet mee stoppen, wat je ook doet. Je zult vaak merken dat een hond dit gedrag vaak 's avonds of aan het einde van de dag vertoont.
Laat hem lekker wat kluiven op een bot of sabbelen op een gevulde kong. Dat maakt hem rustig en brengt de adrenaline-spiegel omlaag. Waarschijnlijk valt de pup in slaap. Laat hem slapen tot hij zelf weer wakker wordt voor een volgende actieve periode.
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Voeding en poep eten
Soms kan voeding die niet helemaal bij je hond past, een reden zijn voor poep eten. Veranderen van voeding kan dus soms de oplossing zijn. Voeding waar veel smaak- en geurstoffen in zitten, of waarvan veel voedingsstoffen niet worden opgenomen, is ook weer aantrekkelijk voor poep-eters.
Minder kleurrijk
Honden hebben slechts twee soorten kegeltjes (mensen drie). Het kleurenspectrum bestaat hierdoor alleen uit blauw, violet en geel. Rood lijkt voor honden geelachtig, groen kunnen ze helemaal niet waarnemen en purper ziet er simpelweg grijs uit.
Honden die schrokken kauwen hun voedsel onvoldoende. Hierdoor komt het in te grote stukken in de maag terecht, waardoor de spijsvertering onnodig extra wordt belast. Honden die niet of nauwelijks op hun voeding kauwen hebben vaak een slechter gebit. Door middel van goed kauwen wordt ook het gebit schoon gehouden.