Ga een 'potje tennissen' Geloof het of niet, maar wanneer je het beddengoed in de droger gooit, doe er dan een paar tennisballen bij. Deze gaan stuiterend de droogbeurt door en voorkomen dat je verse was verstrikt raakt.
Wist je dat je een tennisbal in de droger kunt stoppen? Dit is ideaal bij het drogen van beddengoed en andere grote dingen. Door de bewegingen van de tennisbal, eindigt het beddengoed niet in één grote prop.Alles komt er juist netjes, droog en los uit.
In de droger
Kies hiervoor het aller, allerlangzaamste programma en een lage temperatuur. Belangrijk is om tijdens dit droogprogramma ook 3 tot 5 tennisballen bij je jas in de droger te stoppen. Deze tennisballen zorgen er namelijk voor dat het dons losgeklopt wordt en de veertjes niet aan elkaar gaan kleven.
Donsjas wassen met tennisballen
Stop je jas met tennisballen - of speciale wasbollen - in de wasmachine. Natte veren plakken namelijk aan elkaar vast en de tennisballen zorgen ervoor dat ze tijdens het wassen worden losgeklopt. Zo voorkom je dat de donzen vulling plat en op elkaar geplakt uit de wasmachine komt.
U kunt ook tennisballen in de droger doen. Dat is een alternatief voor de droogballen. Let dan wel op dat u geen nieuwe tennisballen gebruikt. Deze kunnen namelijk kleur afgeven.
Bij drogers met een sensor is het handig om een vochtig washandje in de machine te leggen. Hierdoor gaat het programma door, terwijl de stof aan het oppervlak van de jas al droog is. En: het gaat ook prima zonder de beruchte tennisbal in de machine!
Doe de ballen bij je wasgoed wanneer je deze in de droger stopt. Drogerballen maken het wasgoed zachter. Dat komt door de gelijkmatige verdeling van de warmte. De ballen kunnen gebruikt worden als alternatief voor wasverzachter.
Maar er is altijd nóg een puntje waar we ons aan ergeren wanneer we ons wasgoed weer uit de droger halen: statische kleding! Wanneer je een balletje aluminiumfolie bij je was in de droger gooit, zorgt dit er voor dat je was minder statisch wordt én dat er minder kreukels in komen. Jep, zo simpel is het!
Extra tip: stop twee schone tennisballen bij de was in de wasmachine. Deze zorgen voor beweging in de trommel en voorkomen dat het dons gaat klitten.
Je wast hem het best op een koude of lauwe temperatuur. Of maak het jezelf gemakkelijk en kies voor het wolwasprogramma op jouw machine. Gebruik een wasmiddel dat speciaal geschikt is voor een wolwasprogramma. Zo ben je zeker dat jouw jas even fluffy blijft als voordien.
De Blokker Drogerballen zijn gemaakt van 100% wol en verpakt per set van 2. De drogerballen zijn eenvoudig in gebruik: voeg één drogerbal toe aan de natte kleding in je droger. Voor standaard wasbeurten is één drogerbal voldoende, maar bij grotere ladingen of zwaardere stoffen kun je twee gebruiken.
'Hoe heter het water, hoe makkelijker vuil oplost. Tijd zorgt ervoor dat vuil slijt. Mechanische kracht wil zeggen dat hoe harder je zal schrobben, hoe sneller vlekken verdwijnen. Steek vijf tennisballen in je wastrommel om die mechanische kracht te vergroten en je was zal sneller proper zijn.
Droog het dekbed / kussen in de droger samen met twee of drie tennisballen of zogenaamde drogerballen. Drogerballen verdelen de vulling gelijkmatig om knobbeltjes te voorkomen en het dekbed / kussen luchtig te houden. Haal het dekbed uit de droger en schud het elke 15 á 20 minuten op tijdens het droogproces.
Stel de droger in op een matige warmtestand (synthetische kleding), max. 40 °C. Geen programma voor katoen gebruiken. Drie tot vier schone tennisballen in de droger hebben hetzelfde effect als krachtig opschudden bij het drogen aan de frisse lucht (elke 10 minuten).
Zorg er voor dat je goed ventileert en dat je frisse lucht binnen laat komen. Doe dus regelmatig een raam open.Frisse lucht voorkomt vochtschade en zorgt voor een gezond, fris binnenhuisklimaat. Het is belangrijk dat je de kamer waarin je vochtige kleding hebt drogen, goed ventileert.
Het doel is om het dons goed te laten luchten en de donsvlakken weer goed te verdelen voor een juiste vorm van de jas. Emmanuelle geeft aan dat het erg belangrijk is om het dons goed te laten drogen en daarom de jas twee à drie keer te laten drogen waardoor de vlakken van de jas hun oude vorm weer aannemen.
Hoe gebruik je drogerballen
Over het algemeen is het aan te raden om 3-4 drogerballen te gebruiken per droogbeurt. De wollen drogerballen helpen om je was sneller te drogen. Doordat ze de luchtstroom in de droger verbeteren kan de droogtijd met 25% minder worden.
Er zijn twee soorten tennisballen met elk hun specifieke speeleigenschappen: drukloze (pressureless) en gasgevulde (pressurised) tennisballen. Zeker als je gevoelig bent voor (arm)blessures is het handig de verschillen te kennen. Zoals de naam al zegt, staan drukloze ballen niet onder druk.
Minder statisch
Heb je ook zo'n hekel aan het feit dat je van sommige kleding statisch wordt? Gooi een prop aluminiumfolie bij je was: dat zou ervoor zorgen dat je er tot zes maanden geen last meer van hebt.
Wat mag niet in de wasdroger
Zwemkleding: Zwembroeken, badpakken en bikini's zijn vaak gemaakt van materialen die niet goed tegen hitte kunnen. Het is beter om deze lucht te drogen. Delicate stoffen: Hier vallen stoffen als wol en zijde onder. Deze materialen kunnen krimpen of beschadigen in de droger.
Het lijkt haast magie, maar toch is er een simpele, wetenschappelijke verklaring voor het feit dat een bolletje aluminium zorgt voor glanzend bestek. Het aluminium oxideert namelijk met de bestanddelen van het vaatwastablet, waardoor het zilverwerk zijn glans weer terugkrijgt.
Om goed te kunnen drogen, moeten de was inhoud die je in de droger stopt, worden gescheiden om warme lucht te laten circuleren. De wasbollen kleden als het ware de was, waardoor deze luchtiger rondvliegt in de trommel van de wasdroger.
Hoelang gaan drogerballen mee
Hoewel het aantal kilometers van drogerballen varieert, gaan ze echt heel lang mee. In sommige gevallen gaan ze wel 1000 droogbeurten mee. De ballen kunnen na verloop van tijd iets kleiner worden.
De ballen kunnen gebruikt worden als alternatief voor wasverzachter. Ze zorgen voor een betere luchtcirculatie, waardoor de was minder kreukt. Daarnaast kan de droogtijd ook nog eens worden verkort met 25%. De ballen zijn gemaakt van wol, en kunnen niet mee gewassen worden in de wasmachine.