Wat zit er in lampolie? Lampolie kan gemaakt zijn van aardolie of palmolie. Lampolie op basis van aardolie, ook wel paraffine olie genoemd, bestaat uit een mengsel van alifatische koolwaterstoffen. Voorbeelden van deze koolwaterstoffen zijn kerosine of paraffine.
Gebruik paraffine-olie of petroleum
Voordat je de lamp aansteekt, moet je deze vullen met een brandstof. De meeste stormlantaarns werken het beste op paraffine-olie of petroleum. Deze stoffen geven een relatief schone verbranding.
Kerosine wordt ook wel petroleum genoemd, omdat het in de eerste decennia van de aardolie-industrie het meest gebruikte aardolieproduct was. Tegenwoordig wordt het vooral gebruikt in verplaatsbare petroleumkachels. Het is ook de brandstof voor de meeste vliegtuigen.
In het midden van de 19e eeuw werd ontdekt hoe paraffine uit aardolie gewonnen kon worden voor het maken van kaarsen, en kreeg men ruim de beschikking over petroleum als lampolie. Het is een lichte vluchtige olie die gemakkelijk opstijgt in de pit.
Kerosine is een aardoliedestillaat dat verkregen wordt door fractionele destillatie tussen 150°C en 290°C. Als kerosine direct uit aardolie gedestilleerd wordt, moet de olie behandeld worden in een merox-eenheid of in een hydrotreater om het zwavelgehalte en de corrosiviteit te verlagen.
' Er zijn wel nadelen verbonden aan het gebruik van kerosine in een auto. Bij het starten maakt de motor meer lawaai en het vermogen is iets kleiner. Een auto met een dieselmotor hoeft niet te worden aangepast om op kerosine te kunnen rijden.
Lampolie op basis van aardolie, ook wel paraffine olie genoemd, bestaat uit een mengsel van alifatische koolwaterstoffen. Voorbeelden van deze koolwaterstoffen zijn kerosine of paraffine. Er bestaat ook gekleurde bio lampolie op basis van plantaardige olie, zoals palmolie.
Milieu Informatie
Mobiliteit: Deze stof is uiterst vluchtig en zal snel verdampen naar de lucht indien het vrijkomt op het water. Afbreekbaarheid: Deze stof kan in de lucht snel ontleden.
Petroleum is de volksnaam voor kerosine, de aardoliefractie met een kookpunt tussen circa 150 °C en 290 °C, net boven dat van benzine. Petroleum wordt gebruikt voor verlichting en verwarming. Voor de komst van aardgas werd petroleum in veel huishoudens gebruikt.
Breng ze naar de milieustraat! Dan vallen ook nog accu's, benzine, motorolie, afgewerkte olie, remolie, oliefilters, bestrijdingsmiddelen, etsvloeistoffen, fotofixeermiddelen, gootsteenontstoppers, injectienaalden, kwikthermometers, lampenolie, petroleum, verven en zoutzuur onder Klein Chemisch Afval.
Een petroleumkachel werkt op de brandstof petroleum, ook wel kerosine genoemd. Het werkt met een kous, een soort cilindervormige lont.
In Nederland is zuivere petroleum zonder aromaten (cyclische koolwaterstoffen) en zonder toegevoegde parfumachtige stoffen in elke supermarkt te koop als lampolie.
Bij het verbranden van kerosine komt niet alleen CO2 vrij – een belangrijk broeikasgas – maar ook andere stoffen, waaronder stikstofoxides (NOx). Chemische interacties tussen deze stikstofoxides en de atmosfeer leiden tot de vorming van fijnstof en ozon. Deze zijn beiden schadelijk voor de gezondheid van de mens.
U kunt petroleum gebruiken als verbrandingsmiddel voor uw petroleumkachels en kookvuren. De brandstof geeft een zuivere verbranding, met bijna geen schadelijke uitstootgassen. Zeker voor ruimtes die niet standaard zijn uitgerust met centrale verwarming is petroleum een goedkoop, energiezuinig alternatief.
Vaak onderworpen aan een maximumprijs. Petroleumkachels werken veelal op lampolie, ook paraffine of kerosine genoemd.
Voeg geen petroleum of benzine toe aan de diesel. Dit vermindert het vlampunt, de viscositeit en de smerende werking van de diesel. De kans is zeer groot dat dit tot motorschades leidt.
Het is in principe mogelijk om een benzine motor op petroleum te laten lopen. Wat ik er nog van weet is dat je de petroleum goed moet voorverwarmen, zodat het dun word. Alleen niet alle motoren zijn geschikt daarvoor.
Kerosine is een product dat het midden houdt tussen benzine en diesel, waardoor verbranding van kerosine van nature meer NOx-uitstoot oplevert dan benzine en minder dan diesel. Bovendien werken straalmotoren met een (veel) grotere overmaat van lucht dan interne verbrandingsmotoren.
Diesel. Diesel is wel het laatste dat je in de brander moet gooien. Het is eigenlijk een combinatie tussen petroleum en loodvrije benzine. De dampen van benzine en het lange voorverwarmen van petroleum.
Kerosine is vloeibaar en weegt 800 kilogram per duizend liter. Waterstof is onder normale atmosferische omstandigheden een gas. Twee gram van dit gas neemt 22,43 liter aan opslagruimte in.
Kerosine kan een groot brandrisico vormen, aangezien het zeer vluchtig en brandbaar is. Afhankelijk van het vlampunt kan het worden geklasseerd als een explosief.
Waarom het niet klopt: Kerosine kan 426 tot 815 graden worden, wat niet warm genoeg is om stalen balken te laten smelten.
Een olielamp is een soort kruikje met een daarin vloeibare brandstof en een pit, gebruikt voor verlichting of om een vlammetje te bewaren. De brandstof bestond uit dierlijk of plantaardig vet of minerale olie.
Eén liter weegt 0,7 kilogram, dus betaalt u per kilogram het bedrag van 3,12 euro – bijna drie keer zoveel als voor kerosine. Dat verschil zijn de belastingen en accijnzen die u wél betaalt over uw tank benzine, maar die KLM niet betaalt over zijn tank kerosine.