Het stemrecht in België komt toe aan alle meerderjarige Belgen. EU-burgers kunnen stemmen in Europese en gemeentelijke verkiezingen. Andere buitenlanders hebben lokaal stemrecht wanneer ze langer dan vijf jaar in het land wonen. Voor Belgen in België geldt een opkomstplicht.
Het kan slechts in uitzonderlijke gevallen ontnomen worden. De meest voorkomende redenen voor ontneming van het kiesrecht zijn een zware gerechtelijke veroordeling, veelal tijdens het uitzitten van een gevangenisstraf, of mentale onbekwaamheid.
In België geldt een opkomstplicht voor alle Europese, federale, regionale, provinciale en gemeentelijke verkiezingen. Het niet naleven van deze opkomstplicht is een misdrijf, hoewel dit eigenlijk nooit wordt vervolgd.
Een blanco stem wordt in Nederland wel meegerekend in het opkomstpercentage, maar heeft geen invloed op de uitslag van de verkiezingen. Bij verkiezingen wordt een blanco stem vaak als een duidelijker protest gezien dan onthouding van stemmen.
Gezien het stemgeheim is er geen mogelijkheid om te controleren of een stem werkelijk is uitgebracht wanneer een stembiljet in een stembus wordt gedeponeerd. In de praktijk is een stemplicht dus de verplichting om een stembiljet in de stembus te deponeren of uitsluitend een meld- of opkomstplicht.
Vrouwenkiesrecht in Nederland is het recht van vrouwen in Nederland om bij verkiezingen te stemmen en verkozen te worden. Nederlandse vrouwen kregen in 1917 passief kiesrecht en in 1919 actief kiesrecht. Sinds 28 september 1919 heeft Nederland algemeen kiesrecht.
balloteren, stem uitbrengen, stemmen, voteren.
Betekenis. Als een stemmende persoon of organisatie voor de onthouding kiezen kan dit betekenen dat deze: Geen interesse of mening over het onderwerp heeft. Zijn mening niet vertegenwoordigd ziet in een mogelijke stemkeuze.
De kiesdeler is bij verkiezingen het totaal aantal stemmen gedeeld door het aantal zetels dat te verdelen is. Bij een kiessysteem van evenredige vertegenwoordiging is dit in principe ook het aantal benodigde stemmen per te behalen zetel. = 100.000. Voor elke 100.000 behaalde stemmen krijgt een partij dan 1 zetel.
Verplicht in de auto
Gebruik van een gevarendriehoek bij pech of een ongeval is alleen verplicht als je auto ergens staat waar stilstaan verboden is. Plaats de gevarendriehoek op snelwegen ongeveer 100 m en op andere wegen ongeveer 30 m achter je auto (binnen de bebouwde kom eventueel op de auto).
Een burgemeester wordt in de praktijk voorgedragen door de meerderheid van de gemeenteraad, maar formeel is dat niet noodzakelijk. Meestal is hij ook gemeenteraadslid maar in uitzonderlijke omstandigheden kan dit ook iemand van buiten de raad zijn.
In Turkije mogen vrouwen zich verkiesbaar stellen. In Portugal krijgen vrouwen beperkt kiesrecht. Op de Filipijnen krijgen vrouwen stemrecht. Vrouwen in de Nederlandse Antillen en Suriname mogen zich verkiesbaar stellen.
De Koning heeft stemrecht, maar maakt er geen gebruik van omdat hij onpartijdig is. Aangezien stemmen in Nederland geheim is, zou dit kunnen leiden tot speculaties op welke partij de Koning stemt.
Iedere Nederlander heeft gelijkelijk recht de leden van algemeen vertegenwoordigende organen te verkiezen alsmede tot lid van deze organen te worden verkozen, behoudens bij de wet gestelde beperkingen en uitzonderingen.
BIJ1, voorheen Artikel 1, is een Nederlandse politieke partij die eind 2016 werd opgericht door activiste (en televisie- en radiopresentatrice) Sylvana Simons. De partij heeft als uitgangspunten 'radicale gelijkwaardigheid en economische rechtvaardigheid'. De partij beschrijft zich als intersectioneel.
De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) is een Nederlandse politieke partij met een liberale signatuur. De partij maakt onderdeel uit van kabinet-Rutte IV en levert sinds 14 oktober 2010 Mark Rutte als minister-president.
Eerste Kamer in vogelvlucht
De Eerste Kamer bestaat uit 75 leden. Zij worden niet rechtstreeks door de Nederlandse bevolking gekozen, maar door de leden van provinciale staten en de leden van kiescolleges in Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
Wanneer er binnen een bestuur, ledenvergadering of vergadering van aandeelhouders gestemd wordt, geldt over het algemeen een gewone meerderheid. Dit wordt ook wel absolute meerderheid of volstrekte meerderheid genoemd. Dit betekent dat meer dan de helft voor moet stemmen.
Een acclamatie is in een vergadering of bij een verkiezing de vorm van bevestiging waarbij men met algemene stemmen door middel van applaus, gejuich of andere waarderende kreten instemming betuigt. Er vindt in dat geval geen stemming plaats.
Beslissingen met 2/3 meerderheid
Een 2/3 meerderheid is vereist voor: het uitvoeren van werkzaamheden in de gemeenschappelijke ruimtes waarover de syndicus geen beslissing kan nemen; het bepalen van het aantal offertes waarvoor een oproep tot mededinging vereist is; De oprichting van een raad van mede-eigendom.
Bewijs van afwezigheid ( = ALIBI)
een mentale of emotionele toestand. het uitbrengen van de stem, bijvoorbeeld bij verkiezingen. [financieel] de heersende mening over de toestand van de markt.
balloteren werkw. Verbuigingen: balloteerdeVerbuigingen: geballoteerd 1) stemmen over iemands toelating bij een sociëteit of vereniging Voorbeelden: `Ze balloteerden over de toelating van meneer Jansen.