De sojaboon is een peulvrucht, afkomstig van de sojaplant. Deze plant groeit voornamelijk in Azië en Amerika en wordt daar al eeuwen lang gebruikt als gezond product. Je kunt de soja bonen biologisch of niet-biologisch, in zijn puurste vorm gebruiken, maar ze worden tevens verwerkt tot sojamelk, tofu of tempé.
De sojabonen zijn de zaden die in een peul of vruchtblad groeien tot ze rijp zijn. Er zijn 3 categorieën van sojaproducten: voor menselijke consumptie, als veevoeder en om te verwerken in industriële producten (o.a. biodiesel, plastieken, drukinkt).
Edamame zijn jonge, groene sojabonen die worden geoogst voordat de peulen volledig rijp zijn. Ze worden met de peul gegeten als snack. Sojabonen worden daarentegen geoogst wanneer ze volledig rijp zijn en worden vaak gedroogd voordat ze worden verwerkt tot producten zoals tofu, sojasaus, sojadrink en sojayoghurt.
Edamame sojaboon
De groene sojaboon staat bekend om zijn hoge voedingswaardes waaronder vezel, eiwit, ijzer en omega 3-vetzuren. Niet voor niets zijn ze populair bij vegetariërs en veganisten. Nog een fijne eigenschap: ze maken salade of sushibowl Instagramwaardig.
Synoniem: Edamame sojaboon. Latijnse naam: Glycine max. Engelse naam: Edamame soybeans, Edamame beans. Duitse naam: Sojabohnen Edamame.
Soja is rijk aan eiwit, onverzadigd vet en bevat ijzer en vitamine B1. Veel sojaproducten staan in de Schijf van Vijf. Peulvruchten, waaronder de sojaboon, verlagen je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. De teelt van soja heeft niet veel kunstmest en bestrijdingsmiddelen nodig.
Mogelijke alternatieven zijn peulvruchten als erwt, lupine en tuinboon. Deze gewassen kun je in Nederland telen. Daarnaast bieden ook linzen, kikkererwten en mungbonen mogelijkheden.
Producten op basis van soja dragen soms bij aan vergistingen in je darmen.Dit resulteert zich in afgifte van gassen en een opgeblazen gevoel. Ook hier kun je proberen om soja een aantal dagen uit je dieet te bannen. Wellicht is je dagelijke fruitsmoothie op basis van sojamelk wel de oorzaak van dat opgeblazen gevoel.
Seidell: “Klopt, maar om daarvan te profiteren moet je ze wel eerst voldoende verhitten: koken of stomen. In rauwe bonen zit namelijk de natuurlijke gifstof lectine. Als je te veel lectine binnenkrijgt, word je misselijk, krijg je buikpijn, koorts en diarree.
Eet de edamame met de hand. Sluit je tanden om een van de boontjes in de peul en 'pop' hem in je mond. Herhaal met de overige boontjes. De peul eet je niet op.
Voedings- en gezondheidswaarde van soja
Peulvruchten bevatten veel vezels. In de schijf van vijf staat dan ook het advies om 1x per week peulvruchten te eten, als alternatief voor vlees (2 tot 3 eetlepels bij de warme maaltijd). Qua voedingswaarde en gezondheidseffecten is soja een interessant voedingsmiddel.
Daarnaast wordt aanbevolen om de consumptie van edamame te beperken tot ongeveer 200 gram per dag en niet meer dan 500 gram, omdat edamame rijk is aan voedingsvezels en eiwitten, waardoor het moeilijk verteerbaar wordt als je er te veel van eet.
En de smaak, die is heerlijk! Een beetje nootachtig, friszoet en heerlijk in een salade, wokgerecht, wrap of spread. Dutch Edamame is er zowel biologisch als gangbaar en is een bron van plantaardige eiwitten, vezels, calcium, vitamine C en ijzer.
Volgens het Voedingscentrum passen sojaproducten zoals tofu, tempé en sojadrink in een gezond voedingspatroon. Het advies is om maximaal 2-3 porties sojaproducten per dag te eten of drinken. Vervang bijvoorbeeld een aantal keer per week rood vlees door een sojaproduct zoals tofu.
Ja, verse sojabonen uit de koeling kun je het beste koken voor je ze eet. Verse sojabonen zijn rauw of maar kort verhit. In rauwe peulvruchten, zoals sojabonen, komt de natuurlijke gifstof lectine voor.
Hoewel er veel gemelde gevallen van voedselallergie voor sojabonen zijn, is de ware prevalentie moeilijk te bepalen omdat sera van personen met een allergie voor andere peulvruchten mogelijk IgE aan soja hebben, maar slechts enkele van deze personen reageren daadwerkelijk na het nuttigen van sojaproducten.
Iedereen die fan is van droge bonen én slowcooken moet dit weten: rauwe bonen zoals kidneybonen kun je beter niet in de slowcooker bereiden. Rauwe bonen bevatten namelijk een stof die voor het menselijk lichaam toxisch is. Deze stof wordt onschadelijk gemaakt tijdens het koken.
Wanneer je de sojabonen niet goed verhit, kun je het gifstof lectine binnen krijgen, wat in rauwe bonen zit. Krijg je hier te veel van binnen, dan word je misselijk en kunnen er klachten optreden als buikpijn, koorts en diarree. Uiteindelijk kan het zelfs je darmen en nieren beschadigen.
Eet sperziebonen niet rauw. In peulvruchten zoals sperziebonen komt de natuurlijke gifstof lectine voor. Door het koken van de sperziebonen raakt de giftige stof uitgewerkt.
Een vegetarisch dieet is meestal rijk aan voedingsmiddelen die soja bevatten en kan het risico op het ontwikkelen van een trage schildklier verhogen. Voedingsmiddelen die soja bevatten: Soja melk. Edamame boontjes.
Abrikozenpit olie is rijk aan essentiële vetzuren en staat bekend om haar vermogen de huid goed te voeden zonder een vettig gevoel te geven. Deze olie heeft hydraterende en de revitaliserende eigenschappen.
Soja is zo'n voorbeeld. Zet dus gefermenteerde sojaproducten zoals sojamelk, sojabonen en tofu op tafel. Ze verhogen het oestrogeengehalte en verminderen je klachten. Bovendien gaan ze osteoporose tegen, want sojaproducten bevatten ook calcium.
Als veilige dosis worden twee porties soja per dag gezien. Een portie is: een glas sojamelk (200-250 ml), een kwart blok tahoe, een halve kop tempé/sojabonen/sojavlees, ofwel het equivalent van 8 tot 10 gram soja-eiwit of het equivalent van 25 mg isoflavonen.
85% van de soja wordt gebruikt als sojaolie in producten zoals margarines, 8 zeep, slaolie en mayonaise. Daarnaast wordt de sojaboon verwerkt voor in producten zoals tofoe, tempeh, sojasaus, sojadrink en sojaolie.
Tofu (ook wel tofoe of tahoe) is een eiwitrijke en caloriearme vleesvervanger. Het wordt gemaakt uit gestremde sojamelk, zoals kaas uit gestremde melk wordt gemaakt.