Iberische ham is dus eigenlijk echt 'slow food' die een behoorlijke investering vergt vanwege het boerenbedrijf. Vandaar ook de hogere prijs.
Na de slachting van de dieren heeft de ham drie jaar nodig om te rijpen, zorgvuldig behandeld en verwend te worden door professionals. Al deze tijd en processen beïnvloeden de uiteindelijke prijs. Maar het belangrijkste deel is de prijs van het Iberisch varken zelf: die kan schommelen naar gelang het klimaat.
Naast de heerlijke smaak van het vlees van het iberico varken is het ook nog eens gezond voor de mens. Het vlees bevat een hoog percentage enkel- en meervoudig onverzadigde vetzuren net als olijolie. Dit betekend een hoog omega 3, 6 en 9 gehalte dat essentieel is voor een gezond dieet.
de ´jamón ibérico de bellota´ de duurste ham ter wereld is. de voorpoten 6 tot 8 maanden korter rijpen dan achterpoten.
Wat is Iberico ham? Jamón ibérico de bellota is waarschijnlijk de beste ham die je ooit zult proeven. De ham komt van Iberische vrijeuitloopvarkens, die niets anders eten dan eikels en gras. Op die manier wordt het vlees heel vet en superzacht – waardoor het bijna smelt op je tong.
3. Jamón Ibérico, (ookwel Pata Negra) wordt tot de beste rauwe hamsoorten gerekend. De Iberische varkens waarvan de hammen worden gebruikt hebben zwarte hoeven, vandaar de bijnaam 'pata negra' wat zwarte poot betekent. De voorpoten worden meestal gedurende 14-18 maanden gerijpt, de achterpoten 24-26 maanden.
Serranoham is een gedroogde ham van allerlei gekruiste 'witte' varkensrassen. Je kunt een goede serranoham herkennen doordat hij donkerroze van kleur is. De ham is dikker en minder gemarmerd dan ibéricoham en de poot korter. Door de kortere en minder rijke voeding is het vet wit, harder en minder soepel.
Ibericoham (jámon ibérico, spreek uit: 'ga-MON ie-bee-rie-ko', met een harde g) is een dieprode Spaanse rauwe ham gemaakt van Iberische varkens, die in Spanje eenvoudigweg bekend staan als zwartvoeters (pata negra).
Ibérico varkens leven buiten en eten grassen, kruiden, wortels en soms olijven. In de gortdroge zomertijd worden ze bijgevoerd met graan. Het afmesten begint in de herfst, als de eikels (Bellotas) van de bomen vallen. De eikels vormen het hoofdvoedsel en geven het vlees zijn kenmerkende kruidige smaak.
Jamón wát?!
De hamsoort is dan wel een van de duurste soorten, maar ook, volgens velen, de smaakvolste en wordt als een echte luxe, en zelfs Haute Cuisine, gezien! De Jamón Ibérico wordt voornamelijk geproduceerd in Zuidwest Spanje, de meeste ibérico varkens leven bij Sevilla, Córdoba en Huelva.
Dan zijn er nog de rijke wijnen, waartussen we de fino en de manzanilla vinden (soorten sherry), die volgens velen de ideale combinatie vormen met een pata negra ham, door hun penetrante karakter die de smaak van de ham naar boven haalt en hem langer laat hangen in de mond.
Het eten van Jamón Ibérico de Bellota is gezond! Het heeft een positieve invloed op je cholesterolgehalte en Bellota-ham bevat mineralen als magnesium, zink en calcium en vitamines waaronder E, B1, B12 en foliumzuur.
Bellota: Volledig vrije uitloop in mediterrane bossen. Gevoed met bellotas (eikels van de kurkeik) en wat de natuur te bieden heeft: kruiden, gras, knollen, enz.
Eiwit: In kaas zit meer eiwit (22.7 gram) dan in ham (18 gram), al is het verschil niet heel groot. Koolhydraten: Ham is goed voor 2.1 gram koolhydraten. In jonge kaas zitten helemaal geen koolhydraten! Vet: Dit is waarschijnlijk geen verrassing; kaas bevat ongeveer 30 gram vet.
Deze ham wordt gemaakt in Spanje en het vlees komt van varkens uit de Spaanse bergen of van speciale varkens van het Spaanse platteland. Serranoham wordt in een bad met kruiden gelegd en is zouter van smaak dan parmaham. Deze hammen in een recept vervangen door gewone rauwe ham is niet altijd mogelijk.
Bewaar op een droge koele plaats. Ideale bewaartemperatuur: 10-20ºC. Bewaar nooit in de koelkast! Dek het vlees af met lapjes vet van de ham zelf.
Hoe bewaar je een schouderham (Paleta)? Eenmaal aangesneden raden we je aan om een Paleta binnen 15 dagen volledig op te eten om de smaak en kwaliteit intact te houden.
Pata negra (“zwarte poot”) is in sommige streken van Spanje, de gebruikte term voor de Spaanse iberico-ham die tot de beste rauwe hamsoorten wordt gerekend. De ham wordt voornamelijk in Zuidwest-Spanje geproduceerd. De naam pata negra is genoemd naar de zwarte poten van het varken.
De Iberico varkens komen vooral voor in de regio's Extremadura, Andalusië en Castilië. De belangrijkste habitat van het Iberisch varken zijn de uitgestrekte bossen van Extremadura 'Las Dehesas de Extremadura', deze beschikt over één van de mooiste ecosystemen.
Pata negra ("zwarte poot") is in sommige streken van Spanje, de gebruikte term voor de Spaanse iberico-ham die tot de beste rauwe hamsoorten wordt gerekend. De ham wordt voornamelijk in Zuidwest-Spanje geproduceerd. De naam pata negra is genoemd naar de zwarte poten van het varken.
Desalniettemin, als er op een gegeven moment toch plakjes over zijn is de beste manier om de plakjes pata negra ham te bewaren op een bord met film erover in de koelkast gedurende de nodige dagen.
Alleen de originele Parmaham wordt gemaakt van varkens die in de Parma streek zijn gefokt. Dat zijn flinke jongens, ze wegen minimaal 140 kilo voor ze worden geslacht. Na het zouten en het drogen (1 jaar) heeft de ham zijn ultieme smaak.
Iberico varkensvlees komt van een varken met een autochtoon ras. Het behoort exclusief toe aan het Iberisch schiereiland en is zeer verschillend van het Europese blanke varken. Het Iberico varkensvlees heeft zijn kwaliteit te danken aan het klimaat , de vrijheid en het voedsel.
Jamón (spreek je uit als 'gamón') is Spaans voor 'ham', het is dus niets meer of minder dan ham, welke kan variëren van de gewone gekookte variant, tot de bijzondere Pata Negra. Eén van de bekendste (Spaanse) hammen is toch wel de Jamón Serrano, beter bekend als Serranoham.